Concertul de vară susținut de Filarmonica din Viena la Palatul Schönbrunn va fi transmis de TVR

Concertul de vară susținut de Filarmonica din Viena la Palatul Schönbrunn va fi transmis de TVR
Publicat: 16/07/2015, 17:17

Potrivit TVR, Filarmonica din Viena demonstrează an de an că, pe lângă concertele serioase din stagiune, știe să se distreze ca nicio altă orchestră din lume, fie în sala Musikverein din Viena (Concertul de Anul Nou), fie în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn (Sommernachtskonzert).

Anul acesta, în ambele concerte, șeful orchestrei a fost Zubin Mehta, unul dintre dirijorii cei mai apreciați ai lumii.

TVR difuzează concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn în două părți, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD și online, pe TVR+.

În prima parte a concertului, în grila TVR în această sâmbătă, telespectatorii pătrund în atmosfera de la Schönbrunn pe acordurile „Wiener Philharmoniker Fanfare” op. 109, un opus compus de Richard Strauss pentru primul bal oferit de Filarmonica vieneză, în 1924. Urmează uvertura operei „Maskarade” a lui Carl Nielsen și „Concertul pentru pian și orchestră în la minor”, op. 16, a lui Edvard Grieg – solist Rudolf Buchbinder. În încheierea acestei părți, aplauzele publicului sunt recompensate cu un bis – „Soirée de Vienne”, semnată de Alfred Grünfeld.

Cea de-a doua parte, ce va putea fi urmărită de telespectatorii TVR pe 25 iulie, cuprinde lucrări de Christian Sinding – „Frühlingsrauschen (Zgomot de primăvară)”, op. 32, nr. 3, Edvard Grieg – „Suita Peer Gynt nr. 1”, op 46, Jean Sibelius – „Finlandia”, op. 26/7, iar în final, Hans Christian Lumbye – „Copenhagener Eisenbahn Dampf Galopp” și Johann Strauss fiul – „Sânge vienez”.

Din 2004, Orchestra Filarmonică din Viena oferă melomanilor gratuit, în fiecare vară, concertul din grădinile Palatului Schönbrunn. Prin acest demers, orchestra urmărește un obiectiv cultural, acela de a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg și de a stimula apetitul pentru acest gen muzical și în rândul publicului mai puțin expus în mod obișnuit. Concertul este produs de televiziunea națională austriacă, ORF, și transmis live și înregistrat în mai mult de 80 de țări din întreaga lume.

Anii trecuți, concertul a fost dirijat de Bobby McFerrin (2004), Zubin Mehta (2005), Plácido Domingo (2006), Valery Gergiev (2007 și 2011), Georges Prêtre (2008), Daniel Barenboim (2009), Franz Welser-Möst (2010), Gustavo Dudamel (2012), Lorin Maazel (2013) și Christoph Eschenbach (2014).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase