Concurs național pentru selectarea proiectelor ce vor reprezenta România la Biennale di Venezia 2015

Concurs național pentru selectarea proiectelor ce vor reprezenta România la Biennale di Venezia 2015
Publicat: 10/11/2014, 11:40

Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român organizează un concurs național pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la Expoziția Internațională de Artă – la Biennale di Venezia 2015, ce se va desfășura în perioada 9 mai și 22 noiembrie.

Proiectele care vor reprezenta România la cea de-a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, la secțiunea Participări Naționale, se vor realiza în două spații expoziționale: Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, informează Ministerul Culturii.

„Scopul fundamental care generează și guvernează organizarea concursului îl reprezintă asigurarea, prin confruntare profesională, a unei înalte calități a participării României la Bienală”, precizează Ministerul Culturii.

În acest sens, vor fi constituite o comisie de selecție și o comisie de soluționare a contestațiilor. Componența comisiilor, precum și regulamentele de organizare și funcționare ale acestora vor fi aprobate prin ordin al ministrului Culturii. În prezent, premierul Victor Ponta este ministru interimar al Culturii.

Tema ediției de anul viitor a Bienalei de la Veneția este „All the World”s Futures”. Aceasta a fost lansată de curatorul acestei ediții, Okwui Enwezor, și aduce în discuție o nouă evaluare a relației între artă și artiști în contextul actual. Schimbările radicale care au avut loc în ultimele decenii au reprezentat noi și interesante surse de inspirație pentru artiști.

Cea de-a 56-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia va adopta ca „filtru” general traiectoria istorică a Bienalei în cei 120 de ani de existență și reflecția, atât asupra actualei „stări a lucrurilor”, cât și asupra „aparenței lucrurilor”. Pentru participările naționale curatorul aplică un nou „filtru” intitulat „grădină a dezordinii”, o invitație de a explora schimbările mediului global, această „lume dezordonată” a catastrofelor, conflictelor naționale și internaționale, a desfigurărilor teritoriale și geopolitice. Artiștii sunt invitați să dezvolte conceptul de „grădină” ca punct de plecare în realizarea proiectelor.

Concursul pentru stabilirea proiectelor României la eveniment este deschis participării autorilor individuali sau reuniți în grupuri sau organizații neguvernamentale de profil.

Înscrierea la concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentațiilor la registratura Ministerului Culturii din București sau prin transmiterea acestora prin poștă sau curier la aceeași adresă, până pe 16 ianuarie 2015, ora 14:00.

Jurizarea proiectelor se va desfășura în perioada 20-22 ianuarie, iar anunțarea publică a proiectelor câștigătoare va avea loc pe 23 ianuarie. Contestațiile vor putea fi depuse până pe 28 ianuarie, ora 16:00, iar soluționarea acestora se va realiza până pe 6 februarie.

Comisia de selecție a concursului va fi formată din doi specialiști străini nominalizați de Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român, trei specialiști români nominalizați de Ministerul Culturii, un comisar și un vicecomisar.

Ministerul Culturii va asigura finanțarea proiectului organizat în Pavilionul României din Giardini della Biennale. Se va lua ca reper suma de 700.000 lei alocată în anii anteriori pentru proiectul organizat în acest spațiu expozițional, cu mențiunea că această sumă poate fi diminuată sau majorată în funcție de bugetul alocat Ministerului Culturii pentru anul 2015.

La rândul său, Institutul Cultural Român va asigura, în limita bugetului aprobat, finanțarea proiectului organizat în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Se va lua ca reper suma de 150.000 lei pentru proiectul organizat în acest spațiu expozițional, această sumă putând fi diminuată sau majorată în funcție de bugetul alocat Institutului Cultural Român pentru 2015.

În acest an, România a participat la cea de-a 14-a Expoziție Internațională de Arhitectură – la Biennale di Venezia, care s-a desfășurat în perioada 7 iunie – 23 noiembrie, cu două proiecte expoziționale – „Site Under Construction” și „Exploring Identity_the Nomad Archives”.

Bienala de la Veneția – cu secțiunile sale de artă, respectiv arhitectură – este unul dintre cele mai importante evenimente de gen la nivel internațional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice