• Publicat:
Cultura

Descoperire arheologică majoră în Egipt. Ce ascundeau mormintele unor mari preoți

Mormintele unor mari preoți este prima descoperire arheologică magoră din Egipt în 2020. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Turismului și Antichităților al Egiptului.

Într-un mesaj pe pagina de Facebook a Ministerului Turismului și al Antichităților din Egipt a fost anunțată prima descoperire arheologică care a avut loc în anul 2020: mormintele unor mari preoți ai zeului Thoth, zeul cunoașterii și a familiilor acestora.

Conform arheologilor care au descoperit structura în care se aflau mormintele, aceasta ar fi fost folosită în Perioada Târzie, între anii 664 și 399 înaintea erei noastre, în timpul dinastiilor XXVI-a, XXVII-a și a XXVIII-a. Săpăturile au dus la descoperirea a 16 morminte, în care au fost descoperite 20 de sarcofage, potrivit Mediafax. Unele dintre aceste sarcofage se află într-o stare bună de conservare, arheologii putând să afle identitatea decedaților cu ajutorul hieroglifelor de pe acestea.

Pe unul dintre sarcofagele identificate în morminte se afla o inscripție dedicată zeului Thoth, reprezentat cu un cap de ibis sau ca un babuin, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să presupună că mormintele erau folosite de către marii preoți ai acestui zeu. De asemenea, în regiunea unde se află aceste morminte au fost descoperite de-a lungul timpului o multitudine de mumii ale unor păsări ibis și ale unor babuini.

Dintre cele 20 de sarcofage, cinci sunt realizate din piatră, iar două dintre acestea sunt în continuare sigilate. Conform inscripțiilor de pe unul dintre cele două sarcofage, în interior ar trebui să se afle mumia lui Epy, fiul unui mare preot al zeului Osiris, Psamtik, care de asemenea a îndeplinit și rolul de șef al trezorieriei regale. Cel de al doilea sarcofag din piatră aparține lui Djed, care se dovedește a fi fost un personaj semnificativ al vieții politice egiptene. Mai exact, hieroglifele sugerează că acesta era șef al trezorieriei regale, dar și păstrător al sigiliilor Egiptului de Jos.

Misunea arheologică a mai recuperat o serie de canope, vase folosite pentru păstrarea diferitelor organe ale unei persoanelor decedate; 10.000 de figurine ushabti, pe unele dintre acestea aflându-se numele unor persoane decedate; 700 de amulete; vase funerare; obiecte din aur dar și o serie de unelte folosite pentru construirea acestor morminte.

Sursa foto: Egyptian Ministry of Antiquities and Tourism

 

Inchide