Documentarul „Lumea lui Geo Saizescu” va fi proiectat pe 14 ianuarie în București

Redactor:
Diana Parvulescu
Documentarul „Lumea lui Geo Saizescu” va fi proiectat pe 14 ianuarie în București
Documentarul "Lumea lui Geo Saizescu", de Dan Doroftei va fi proiectat pe 14 ianuarie, la Cinema Union din București.

Documentarul „Lumea lui Geo Saizescu”, de Dan Doroftei, despre viața și creația cineastului prezentate prin povești spuse Maia Morgestern, Sebastian Papaiani și Ileana Stana Ionescu, va fi proiectat pe 14 ianuarie, de la ora 19.30, la Cinema Union din București.

„Documentarul de lungmetraj independent «Lumea lui Geo Saizescu», în regia lui Dan Doroftei, este o incursiune în fascinanta lume a personajelor de film create și puse în valoare de marele regizor. Poți să te bucuri de ultimul interviu al lui Geo Saizescu, realizat în curtea sa de la Dărăști Vlașca, dar și de momente pline de nostalgie ale comediei autohtone din perioada în care filmul românesc avea o adevărată valoare! Vei păși în lumea regizată de marele Saizescu încă din anul său de debut, 1958, când a realizat singura opera cinematografică bazată pe textul maestrului Tudor Arghezi, în care apare și fiica acestuia – Mitzura Arghezi, alături de Nineta Gusti, Grigore Vasiliu-Birlic și Ion Lucian”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, documentarul cuprinde povești despre regizorul Geo Saizescu spuse, printre alții, de Maia Morgestern, Sebastian Papaiani, Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu și Denis Ștefan.

Documentarul a fost proiectat în premieră pe 10 decembrie 2014, în încheierea Festivalului de Film Studențesc „Geo Saizescu”, care s-a desfășurat în Capitală.

Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie românesc, a încetat din viață pe 23 septembrie 2013, la vârsta de 80 de ani.

Cunoscut regizor, scenarist și actor român, Geo Saizescu s-a născut pe 14 noiembrie 1932, în comuna Prisăceaua, județul Mehedinți.

În cinematografia română, Geo Saizescu este un cineast singular prin consecvența cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numără „Păcală” (1974), „Un surâs în plină vară” (1963), „Astă seară dansăm în familie” (1972) și „Secretul lui Bachus” (1984). A regizat și filmele „Doi vecini” (1959), „La Porțile Pământului” (1965), „Balul de sâmbătă seara” (1968), „Eu, tu și Ovidiu” (1977), „Grăbește-te încet” (1981), „Sosesc păsările călătoare” (1984), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Harababura” (1990), „Călătorie de neuitat” (1994). Cele mai recente pelicule ale sale sunt „Iubire elenă” (2010) și „A doua șansă” (2011).

La multe dintre peliculele pe care le-a regizat, Geo Saizescu a fost și scenarist.

De asemenea, Geo Saizescu a jucat în numeroase filme, între care „S-a furat o bombă”, „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală”, „Eu, tu și Ovidiu”, „Saltimbancii”, „Grăbește-te încet”, „Șantaj”, „Buletin de București”, „Pe malul stâng al Dunării albastre”, „Fram”, „Sosesc păsările călătoare”, „Secretul lui Bachus”, „Secretul lui Nemesis”, „Căsătorie cu repetiție”, „Harababura”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Milionari de weekend” și „O secundă de viață”.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanți actori, între care Gheorghe Dinică, Iurie Darie, Dem Radulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Șerban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazăr etc.

După cum singur declara, și-a iubit toate filmele, niciunul nefiind mai presus decât altul și singurul său regret a fost acela că nu a făcut mai multe pelicule. De asemenea, Geo Saizescu a fost un pedagog renumit și și-a dorit mereu să împărtășească arta cinematografică mai tinerilor săi colegi.

A scris cărțile „Jurnalul unui bătrân lup de cinema” și „Păcală se întoarce și.. rămâne!”.

A primit numeroase trofee și distincții, între care și premiul de excelență al Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
Pepe, mesaj dur pentru Raluca! Nu i-a mai păsat de nimeni: 'Când știu că iubești...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Boala care va ucide mai multe persoane decât Covid-19. Avertismentul OMS
Pepe, mesaj dur pentru Raluca! Nu i-a mai păsat de nimeni: 'Când știu că iubești...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
ATENȚIE! Anunțul zilei de la Banca Transilvania. Toți clienții trebuie să afle URGENT!
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Florin Pastramă, probleme serioase de sănătate. Ce spune Brigitte despre medicul care nu s-a ocupat...
×
Inchide