Documentarul „Pixadores”, de Amir Escandari, este marele câștigător al festivalului One World România 2015

Documentarul Pixadores, de Amir Escandari, este marele câștigător al festivalului One World România 2015
Publicat: 23/03/2015, 12:40
Actualizat: 28/03/2019, 09:42

Documentarul „Pixadores”, de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale orașului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri și disperare, a fost distins cu trofeul „Best Karma”, duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

Astfel, pentru al treilea an consecutiv, One World a acordat premiul „Best Karma” filmului declarat câștigător de cei cinci liceeni din juriul festivalului, aflat la cea de-a opta ediție. Filmul premiat, care a primit drept trofeu o machetă a „kino-maidanului”, este „Pixadores”. Teodora, Ligia, Daniela, David și Ionuț au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto.

„Documentarul pe care l-am ales este un film pe care îl poți urî cu ușurință, deoarece pare o alegere previzibilă pentru niște adolescenți, prin prisma subiectului său. În același timp, este și un film pe care e greu să nu-l iubești, pentru că ne reprezintă. Deși subiectul pare foarte specific, în realitate nu este – este un film despre lucrurile în care cred adolescenții și în care adulții ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învățat pe noi filmul câștigător este că educația nu trebuie să înceapă neapărat din școli sau instituții private și că ea poate începe și pe maidan”, au motivat cei cinci jurați decizia, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Miia Haavisto, după primirea trofeului One World Romania 2015, a spus: „Este primul premiu pe care îl primește filmul nostru și e cu atât mai important pentru că vine din partea unui juriu atât de tânăr”.

„Pixadores” sunt tineri care vin din zone marginale ale orașului São Paulo. Arta lor e alimentată de furie, lipsuri și disperare. Intervențiile lor în spațiul urban sunt independente de constrângerile derivate din apartenența instituțională. Când se intersectează punctual cu lumea artistică, cu prilejul unei invitații la Bienala de Artă Contemporană de la Berlin, reușesc să îl scandalizeze pe curatorul german care i-a invitat, punându-și tagurile pe pereții unei clădiri de patrimoniu și refuzând să atingă panourile care le-au fost puse la dispoziție.

Imaginea fluidă, filmată cu camera din mână de operatorul Peter Flinckenberg, prinde acțiunile temerare ale „pixadores” pe înălțimile orașelor São Paulo și Berlin, dar și viața cotidiană a celor patru, între muncă, surfing-ul trenurilor, colectarea de cupru și lecturi ocazionale din Nietzsche.

Cea de-a opta ediție a Festivalului internațional de film documentar dedicat drepturilor omului One World România s-a desfășurat între 16 și 22 martie, în București, evenimentul cinematografic derulându-se sub motto-ul „kino-maidan”. Festivalul a propus o privire asupra „maidanelor” de pe cinci continente și i-a așteptat pe bucureșteni la proiecții și evenimente conexe pentru a discuta despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societății actuale.

Astfel, în trei cinematografe din București, publicul a putut urmări 42 de filme documentare, cele mai multe în premieră în România. De asemenea, timp de șase zile, bucureștenii au putut redescoperi centrul Capitalei din perspectiva demolatorilor de istorie. Au fost prezenți la festival 28 de invitați, care și-au proiectat filmele în fața publicului bucureștean.

Începând de pe 30 martie, la Centrul Ceh din București vor fi reluate unele filme prezentate în cea de-a opta ediție a festivalului.

Festivalul One World România este organizat de Asociația One World România, alături de Centrul Ceh București, și se bucură de susținerea programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?