Două filme de Cristian Mungiu și Adina Pintilie, finanțate de Eurimages cu peste 450.000 de euro

Două filme de Cristian Mungiu și Adina Pintilie, finanțate de Eurimages cu peste 450.000 de euro
Publicat: 23/06/2015, 16:42

Proiectele cinematografice „Fotografii de familie”, de Cristian Mungiu, și „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, au primit finanțări de 300.000 de euro, respectiv 160.000 de euro, la cea de-a 139-a sesiune de finanțare Eurimages, din iunie, potrivit site-ului Consiliului Europei.

„Fotografii de familie/ Recycling feelings”, de Cristian Mungiu, produs de Mobra Films (România), Why Not productions (Franța) și Les Films Du Fleuve Sprl (Belgia), vorbește despre compromis și implicațiile rolului de părinte, noua producție fiind legată și de perioada actuală pe care o traversează cineastul român, după cum a declarat acesta într-un interviu recent pentru Screen Daily. Proiectul cinematografic a primit, în luna martie, cea mai mare finanțare la cea mai recentă sesiune organizată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC), în valoare de 1.910.000 lei (aproximativ 424.000 de euro).

Al doilea proiect românesc care a primit finanțare din partea Eurimages este lungmetrajul de debut „Nu mă atinge-mă/ Touch me not” al Adinei Pintilie, produs de Manekino Film/ 4Proof Film (România), Rohfilm GMBH (Office Leipzig) (Germania), Agitprop (Belgia) și Les Films De L’Etranger (Franța). Filmările pentru producția al cărei buget total este estimat la 900.000 de euro – potrivit cineuropa.org – vor avea loc atât în România, cât și în Germania. Drama a trei personaje care se confruntă cu diverse probleme personale este programată să fie lansată în 2016. Proiectul a primit finanțare din partea Centrului Național al Cinematografiei, la sesiunea din decembrie 2012, respectiv suma de 700.000 de lei (aproximativ 15.500 de euro).

Regizorul și scenaristul Cristian Mungiu a câștigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a țării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secțiunea Un Certain Regard. În 2012, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obținut de Mungiu, și premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actrițelor Cristina Flutur și Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

În vârstă de 35 de ani, Adina Pintilie a regizat șapte scurtmetraje și două mediumetraje, iar în prezent se află la debutul în lungmetraj. Producțiile „Nu te supăra, dar…” (2007) și „Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaționale, iar cel mai recent scurtmetraj al Adinei Pintilie, coregizat cu George Chiper, „Balastiera#186” (2007), a fost selectat în secțiunea scurtmetraj de autor a Festivalului de film de la Locarno 2008 și a câștigat premiul al doilea la Festivalul Internațional de Film de la Miami și mențiunea specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

La sesiunea care a avut loc în perioada 15 – 19 iunie, la Praga, European Cinema Support Fund (Eurimages) a finanțat 27 de lungmetraje, 1 film de animație și 3 documentare, cu un total de 7.745.000 de euro.

La sesiunea din luna martie a acestui an, alte două proiecte cinematografice românești au primit finanțarea Eurimages: „6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale”, de Nae Caranfil, și „Câini/ Dogs”, de Bogdan Mirică, care au primit 150.000 de euro, respectiv 140.000 de euro.

Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producției, distribuției și exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 36 de state membre cooperează activ și susțin acordarea de sprijin financiar pentru coproducții, distribuție și săli de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herțegovina, Cipru, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Macedonia, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Ungaria sunt membre Eurimages.

De la înființarea sa, Eurimages a sprijinit financiar 1.685 de coproducții europene, cu o sumă totală de 508 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...