Celebrul „vânător de fantome” Dan Aykroyd, intervievat de Gândul: „Fantomele există și uneori spiritele se pot atașa de tine, am dovezi în acest sens”

Celebrul „vânător de fantome” Dan Aykroyd, intervievat de Gândul: „Fantomele există și uneori spiritele se pot atașa de tine, am dovezi în acest sens”
Publicat: 12/03/2024, 13:31
Actualizat: 12/03/2024, 13:40

Multipremiatul actor, scriitor și producător canadian Dan Aykroyd prezintă cele mai misterioase și bizare evenimente din istorie, în noul serial original HISTORY, „Incredibil cu Dan Aykroyd”, pe care îl și produce și care va avea premiera pe 14 martie, la ora 21.00, pe HISTORY Channel.

De la persoane și creaturi fantastice la locuri și invenții stranii, serialul de zece episoade va răspunde la întrebările „Cine?”, „De ce?” și „Cum?” din jurul câtorva povești uimitoare și extraordinare din istoria omenirii.

Acest serial inteligent și extrem de distractiv vă prezintă o galerie a celor mai bizare persoane, locuri, obiecte și evenimente din istoria omenirii, relatate doar cum Dan Aykroyd poate s-o facă. De la Marea Inundație cu melasă din Boston, în 1919, când un val de sirop de opt metri a pus la pământ un întreg cartier, sau epidemia de dans din 1518 și până la intervenția chirurgicală cu o rată a decesului de 300% și pudelul în cădere, responsabil de moartea a trei oameni, aceste aparente povești vânătorești par greu de crezut, dar sunt totalmente adevărate.

De-a lungul a zece episoade, „Incredibil cu Dan Aykroyd” va purta telespectatorii într-o călătorie fascinantă, pentru a dezvălui cele mai stranii dar nu mai puțin adevărate povești aduse la viață prin reconstituiri dinamice, imagini și documente de arhivă convingătoare, prezentate printr-un comentariu amuzant și inteligent, plin de vorbe de duh.

De la șarpele cu pene, la potopul de melasă

Cu ocazia lansării serialului documentar în România, Gândul a vorbit în exclusivitate cu Dan Aykroyd despre povești care merită spuse, subiecte de film, succesul de care s-a bucurat ”Ghostbusters” și, cum altfel, despre fantome.

Ce te-a atras la acest show TV și te-a convins să faci parte din el?

Calitatea documentării din spatele poveștilor. Echipa History Channel a investigat cu atenție și responsabilitate aceste evenimente și le-a verificat autenticitatea. M-am gândit, «Wow, dacă pot să ies și să spun o poveste bună și onestă care să educe oamenii, să-i informeze și să-i determine să facă mai multe cercetări proprii, vreau să fac asta», mai ales susținut de calitatea cercetărilor care au stat la baza prezentării lor.

Ți-ai scris singur scenariul pentru ceea ce ai spus în timpul episoadelor din „Incredibil cu Dan Aykroyd”?

Am fost consultant și am rescris mici pasaje. Majoritatea scenariului a fost realizat de echipa emisiunii. Dar apoi, știi, trebuia să fac cuvintele să sune ca și cum ar fi fost ale mele, pentru că eu le spuneam. Deci, am rearanjat câteva lucruri ici și colo.

Poți să-mi spui câteva lucruri pe care nu le știai înainte și pe care le-ai aflat lucrând la acest show TV? Unele dintre faptele pe care le-ai prezentat.

Nu știam că există un Triunghi al Lacului Michigan unde navele și avioanele dispăreau. Nu aveam nicio idee că guvernul japonez era interesat de o creatură marină misterioasă, asemănătoare unui șarpe cu pene. Habar nu aveam despre satul medieval unde avea loc dansul acela timp de o săptămână și oamenii trebuiau să fie tratați medical pentru a-i opri să danseze. Despre tipul care aleargă pe gheață auzisem. Și auzisem despre potopul de melasă din Boston. Dar majoritatea poveștilor au fost noi pentru mine, deci cu atât mai fascinante.

„Nu aș vrea niciodată să merg în acel loc al păpușilor din Mexic”

Crezi că există vreo poveste pe care o prezinți în „Incredibil cu Dan Aykroyd” care ar reprezenta un subiect bun pentru un film?

Da, sigur. Cred că povestea cu satul care nu se putea opri din dansat, despre cum s-a dezvoltat și a ajuns în punctul acela ar putea face cel puțin o reconstituire bună, dacă nu un film.

Dar ce spui despre insula din Mexic plină cu păpuși?

Când afli despre o poveste atât de înfiorătoare nu-i așa că te bucuri că poți sta comod în fotoliu, cu un pahar de vin românesc în mână (râde) și doar privi la asta? Și că nu trebuie să mergi acolo. Acesta a fost, cred, una dintre marile valori ale emisiunii. Nu aș vrea niciodată să merg în acel loc al păpușilor din Mexic. A fost cel mai înfricoșător lucru pe care l-am văzut. Așa că nu știu dacă ar fi un subiect de film chiar atât de bun. Rămân totuși la satul care nu putea să se oprească din dansat. Ai putea face o versiune extinsă a acelei povești și sigur ar avea mare succes. 

„Am văzut trei tuburi ectoplasmatice în formă de S, plutind deasupra scării”

Poate cineva chiar va face asta. Ai spus că ai avut unele experiențe ciudate legate de fantome. Poți să-mi povestești despre una care te-a speriat cel mai mult? 

Știi, străbunicul meu a fost spiritualist și a crescut într-o fermă din Ontario, care este încă în familie, de aproape 200 de ani. Noi încă locuim în casa din vechea fermă. Și într-o noapte eram acolo. Era furtună cu multe fulgere și tunete. Și eu și prietenul meu eram jos în bucătărie, înainte să fie restaurată. Era, știi, o cabană, un fel de ruină. Am auzit niște zgomote la etaj, am mers lângă scări și ne-am uitat în sus și cred că am văzut trei tuburi ectoplasmatice în formă de S, plutind deasupra scării. Am fugit de acolo, m-am speriat foarte tare pe moment, dar concluzia mea ulterioară a fost că acestea erau spiritele oamenilor care au trăit acolo și care comunicau cu noi.

Și am o poză minunată, de asemenea, de la o altă ocazie, cu tatăl meu și cu mine, iar în prim-planul fotografiei este un tub ectoplasmatic care apare chiar acolo și poți vedea prin el. Deci cred că acestea sunt doar spiritele celor care au trăit în casa de la fermă și care vin înapoi. Nu este atât de înfricoșător, ci mai degrabă reconfortant că identitatea și spiritul persoanei decedate pot ajunge înapoi într-o formă materială. Este un argument al existenței vieții de după moarte. 

Motocicleta furată de fantomă

E destul de cool, de fapt, pentru că asta ar putea demonstra că fantomele există. Nu sunt doar povești despre oameni care au murit.

Nu, nu, fantomele sunt reale. Cea mai bună poveste pe care o iubesc, una dintre preferatele mele, este Fantoma Zborului 401. Poți să o cauți online să vezi despre ce vorbesc. Caută asta: Don Repo. El a fost inginer de zbor la Eastern Air Lines și a revenit ca fantomă în acea poveste. Așa că acum știm cine este. Fantoma zborului 401. S-au scris multe cărți despre asta.

Ți-ar plăcea să vizitezi fostul spital bântuit despre care ai vorbit în „Incredibil cu Dan Aykroyd?

Nu, nu, nu. Vreau doar să stau liniștit și să privesc un documentar despre asta.

De ce, că doar ești pasionat de fantome?

Ei bine, știi de ce? Pentru că uneori spiritele se pot atașa de tine, știi. Am și o poveste minunată despre asta. O poveste cât se poate de reală și verificată. Am avut un prieten care făcea parte dintr-un club de motocicliști, o gașcă. Știi, Hells Angels, de fapt.

Se plimba prin deșert și avea un rezervor mic pe motorul lui, așa că s-a oprit la o stație de benzină, dar a văzut că era complet abandonată și distrusă. Dar, încercându-și norocul, a ridicat unul dintre furtunuri și era suficientă benzină pentru a-și umple rezervorul, așa că s-a bucurat și s-a gândit că a avut noroc.

Așa că s-a urcat pe motocicletă să plece mai departe și a simțit ceva în spatele lui. S-a suit pe motocicletă cu el. Apoi a simțit o mână pe umărul drept și una pe stângul, ca și cum cineva ar fi pe motocicletă agățat de el. Ei bine, a pornit motorul și a mers pe autostradă. A condus aproximativ 50 de mile până acasă. Și-a lăsat motocicleta pe peluza din față. A alergat  în casă, și-a blocat ușa, s-a băgat în pat, speriat de moarte.

Și aproximativ o oră mai târziu bate cineva la ușă. Era un polițist rutier din California care i-a spus: «Sunteți arestat. Pentru ce?» Polițistul i-a spus  că motocicleta i-a fost implicată într-un accident pe autostradă, la aproximativ o milă distanță. A lovit un biciclist de pe marginea autostrăzii. Doar că el stătuse în pat în ultimele trei ore. A mers la locul accidentului și acolo era motocicleta lui întinsă în șanț. Era și bicicleta distrusă cu motocicleta furată de fantomă. Aceasta este una dintre poveștile mele preferate și îmi place pentru că martorul a fost foarte credibil. Nu este un tip care să se joace cu lucruri de genul ăsta.

”Ghostbusters”, un divertisment onest

Anul acesta, ”Ghostbusters” împlinește 40 de ani. De ce crezi că această franciză a avut un asemenea succes?

Pentru că avea umor. Avea, cum să îți spun, onestitate. Avea un suflet bun și o chimie excelentă între personaje. Camaraderia a fost minunată și a introdus lumea în noi concepte. De exemplu, nimeni nu știa ce este ectoplasma sau doar oamenii din științe și știința paranormală știau înainte ca filmul să fie lansat. După ce a apărut filmul, toată lumea a aflat și știe ce este ectoplasma și tot ceea ce a însoțit acea cercetare.

Deci cred că a avut succes pentru că le-a oferit oamenilor porții de râs grozave, motive să se înspăimânte, dar și un sentiment minunat generat de interacțiunea dintre actori. Și, din nou, a fost onest, nu încercam să păcălim publicul cu un fals divertisment. A fost un divertisment onest. Un divertisment sincer.

Serialul documentar „Incredibil cu Dan Aykroyd” va avea premiera pe 14 martie, la ora 21.00, la HISTORY Channel și trailerul poate fi urmărit mai jos:

Sursă foto: A+E Networks/HISTORY Channel

CITEȘTE ȘI: 

Marcel Iureș, gazda unui nou serial documentar de la HISTORY Channel

EXCLUSIV | Interviu cu expertul care a făcut pentru „Cele mai mari jafuri din istorie” profilul spărgătorilor băncii unde bogații Londrei ascund averi

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari