Festivalul de la San Sebastian: Penelope Cruz a primit Premiul național pentru cinematografie

Publicat: 18/09/2022, 08:38
Actualizat: 18/09/2022, 08:39

Cea mai cunoscută actriță a Spaniei, Penelope Cruz, în vârstă de 48 de ani, a primit Premiul național pentru cinematografie într-o ceremonie care a avut loc la Festivalul de film de la San Sebastian (16 – 24 septembrie).

După ce a uimit publicul în seara de deschidere a festivalului, vineri, arătând uluitor, Penelope Cruz, a vorbit, sâmbătă, într-o sală plină de la centrul de cultură Tabakalera al orașului, când a fost onorată cu prestigiosul premiu. 

„Este cu adevărat o onoare pentru mine să primesc acest Premiu național pentru cinematografie”, a spus Cruz. „Cinematografia este și a fost pasiunea mea încă de când eram copil. Încă de când visam în sufrageria casei părinților mei la lumi pe care să explorez dincolo de cartierul nostru. Străzile cartierului meu au devenit uneori decoruri pentru povești incredibile”, a continuat ea. „În copilăria mea visam la actorie, trăind viața atât de intens încât să pot cuprinde multe vieți prin zeci de personaje”.

Cruz a fost ovaționată în timpul ceremoniei și a primit premiul de la ministrul spaniol al Culturii și Sportului, Miquel Iceta.

„Cinema-ul nu este rezultatul, este aventura incredibilă de a trăi alte vieți, de a cunoaște alte realități, de a descoperi secrete minunate ale inimii umane și de a le împărtăși lumii. Aventura acestei lungi călătorii (…) este mai incitantă decât aș fi putut visa vreodată, din lumina aceea a casei părinților mei. Pentru asta sunt foarte recunoscătoare”, a spus actrița, potrivit Variety.

Cruz și-a făcut debutul în limba engleză cu „Talk of Angels”, lansat în 1998, și de atunci a înregistrat o listă lungă de hituri internaționale, inclusiv „Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides”, „Blow”, „All The Pretty Horses”, dar și filme spaniole precum „All About My Mother” și „Jamon, Jamon” de Bigas Luna, precum și „Belle Epoque”, de Fernando Trueba, premiat cu Oscar, cele două pelicule de succes ale lui Cruz, care au atras atenția unui public mai larg.

Penelope Cruz, muza lui Pedro Almodóvar

Actrița a avut, de asemenea, cuvinte speciale de mulțumire, inevitabil, pentru Pedro Almodóvar. “El te duce la un nivel atât de înalt în ceea ce privește cerințele pe care le are față de tine, încât descopăr mereu lucruri noi despre mine”, a spus starul spaniol. 

Cruz își prezintă la San Sebastián thrillerul „On the Fringe”, de Juan Diego Botto. Cruz a servit ca producător al filmului. 

Cruz a câștigat multe premii de-a lungul carierei, inclusiv un Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, pentru partitura din filmul lui Woody Allen „Vicky, Cristina, Barcelona” (2008). A fost nominalizată la primul ei premiu Oscar pentru filmul lui Almodóvar „Volver” (2006), din nou pentru „Nine” și din nou anul acesta pentru filmul lui Almodóvar „Madres paralelas”.

Aceasta nu este prima dată când este sărbătorită la festivalul de top din Spania de la San Sebastian. În 2019, Cruz a primit premiul Donostia pentru întreaga carieră.

Căsătorită cu actorul spaniol Javier Bardem, Cruz are printre următoarele proiecte filmul lui Michael Mann „Ferrari”.

CITEȘTE ȘI: Cum arăta Penelope Cruz în 1993? Dar Drew Barrymore în 1983? Știați că Michael a jucat baschet cu… Michael? Vezi cele mai tari fotografii cu VEDETE ÎN TINEREȚE

Penelope Cruz s-a tuns zero, pentru rolul vieții sale: ”Este un omagiu adus tuturor femeilor care trebuie să înfrunte această maladie”

Penelope Cruz adoră rolul de casnică

INTERVIU | După succesul din 2021, cu filmul ”Crai nou”, regizoarea Alina Grigore revine la Festivalul de la San Sebastian în juriu: ”În viața mea s-au întâmplat extrem de multe schimbări. Simt că vin să scriu puțin peste istoria de anul trecut”

Foto: Profimedia Images