Filmul „Despre oameni și melci”, de Tudor Giurgiu, a avut premiera în cinematografele franceze

Filmul Despre oameni și melci, de Tudor Giurgiu, a avut premiera în cinematografele franceze
Publicat: 11/12/2014, 14:35

Lungmetrajul „Despre oameni și melci/ Des escargots et des hommes”, regizat de Tudor Giurgiu, a avut premiera în cinematografele franceze miercuri, informează allocine.fr.

Filmul „Despre oameni și melci” spune povestea unui grup de muncitori angajați la o fabrică intrată în faliment, la începutul anilor 1990, în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluție neobișnuită pentru a-și salva colegii de la șomaj și fabrica de la închidere.

O întreprindere de stat ce fabrica mașini este pe cale să falimenteze și trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuiește să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori își vor păstra slujbele. George Petrescu, șeful de sindicat – 30 și ceva de ani, însurat, cu un copil -, trăiește cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraș de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plătește câte 50 de dolari pentru fiecare „donație”. Atunci îi vine în cap ideea să salveze fabrica și pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri și-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulți bani ca ei să cumpere fabrica și să obțină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producția și și-ar păstra slujbele.

Din distribuție fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crișan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunțeanu și actorii francezi Jean François Stevenin și Robinson Stevenin.

„Despre oameni și melci” este unul dintre cele mai de succes filme românești din ultimul deceniu. Producția s-a bucurat de succes și la nivel internațional, obținând premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, precum și trofeul secțiunii competiționale Meeting Point a celei de-a 57-a ediții a Festivalului de la Valladolid. Pelicula a primit și premiul Bridging the Borders pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Filmului Sud-Est European – SEEFest 2013, care s-a desfășurat la Los Angeles.

Despre oameni și melci” este o coproducție româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) și Agat Films (Franța).

Tudor Giurgiu este, printre altele, membru al Academiei de Film Europene, fondator și președinte al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și al Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, dar și inițiator al galei premiilor Gopo. Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Facultatea de Film și Teatru, secția regie film și a lucrat ca asistent de regie al unor importanți regizori români, precum Lucian Pintilie și Radu Mihăileanu. A produs și regizat numeroase reclame și videoclipuri. În perioada 2005 – 2007, Tudor Giurgiu a fost directorul general al Televiziunii Romane.

Lungmetrajul său de debut, „Legături bolnăvicioase”, a fost selectat în secțiunea Panorama a ediției din 2006 a Festivalului de la Berlin și premiat la numeroase festivaluri internaționale. Scurtmetrajul „Superman, Spiderman or Batman” a adunat un număr important de trofee în palmares, printre care și premiul Academiei de Film Europene. De asemenea, a produs filme precum „Katalin Varga”, de Peter Strickland (Ursul de Argint pe 2009 la Berlinale), „Misiunea directorului de resurse umane”, de Eran Riklis (premiul publicului – Locarno 2010), „Cenușă și sânge”, al lui Fanny Ardant (Cannes 2009), și „Undeva la Palilula”, un proiect vast și îndrăzneț al celebrului regizor de teatru și operă Silviu Purcărete.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”