Filmul lui Tudor Giurgiu, despre procurorul Cristian Panait, va avea patru proiecții în țară

Filmul lui Tudor Giurgiu, despre procurorul Cristian Panait, va avea patru proiecții în țară
Publicat: 06/11/2014, 18:53
Actualizat: 28/03/2019, 13:07

Tudor Giurgiu a anunțat, miercuri, pe blogul său că va organiza săptămâna viitoare patru proiecții speciale ale filmului „De ce eu?” (work-in-progress) în București, Iași, Timișoara și Cluj.

„Sunt curios cum vi se va pare, ce vă place sau ce nu v-a convins. Să discutăm după film despre România anului 2002, despre ce trăim azi și ce va fi de-acum încolo. Despre sacrificii și speranță”, a scris Tudor Giurgiu.

El a precizat că va fi o singură proiecție a filmului în fiecare oraș. „Alături de mine, la Iași, Timișoara și Cluj va fi Emilian Oprea, interpretul rolului principal. Și Ionuț Caras, la Cluj”, a spus Tudor Giurgiu.

În anunțul său, Tudor Giurgiu spune că nu va da interviuri presei și susține că nu își dorește mediatizare. „Vrem doar să ne întâlnim cu o seamă de oameni și să discutăm liber despre film”, precizează Tudor Giurgiu.

Proiecțiile speciale vor avea loc luni, de la ora 21.00, la Muzeul Național al Țăranului Român – Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din București, marți, de la ora 20.00, la Teatrul Național – Sala Cub din Iași, miercuri, la Timișoara (spațiul și ora proiecției urmează să fie stabilite), și joi, de la ora 20.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

Prețul unui bilet la aceste proiecții este de 10 lei.

În anunțul său, Tudor Giurgiu nu face nicio precizare referitoare la decizia de programare a acestor proiecții speciale ale filmului despre procurorul Panait chiar în săptămâna de dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, care urmează să se desfășoare pe 16 noiembrie.

Totodată, contactat miercuri de agenția MEDIAFAX, Tudor Giurgiu a spus că nu poate să vorbească, pentru că este plecat din țară.

Pe de altă parte, pe 6 octombrie, Tudor Giurgiu a declarat pentru agenția MEDIAFAX că pelicula despre procurorul Panait va fi trimisă la festivalurile internaționale de film de la Berlin și Sundance, precizând că lansarea în cinematografele din România ar putea avea loc la sfârșitul lunii februarie sau, cel mai probabil, la începutul lunii martie, anul viitor.

Primele imagini din filmul despre cazul procurorului Cristian Panait au fost publicate pe 25 septembrie de regizorul peliculei, Tudor Giurgiu, în secvențele lungmetrajului apărând și Robert Turcescu, despre care cineastul a precizat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că își interpretează propriul rol, cel de moderator TV. Aceste imagini au fost publicate de Tudor Giurgiu pe blogul personal și pe pagina sa de Facebook.

Teaserul filmului „De ce eu?”, cunoscut până de curând sub titlul de „Cristian”, începe cu textul scris: „Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliția politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajați și beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori”.

După imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaserul conține un mesaj ce aparține, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: „Toți cei care încearcă din interior să lupte cu un sistem asfixiant sfârșesc inevitabil prin a fi înghițiți, izolați și sfâșiați în bucăți…”.

„Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune. Șefii săi îi încredințează un caz de maximă importanță: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr și carieră îl apasă cumplit. Încercând să rezolve cazul cu orice preț, Cristian intră într-o zonă periculoasă și are parte de surprize și revelații neașteptate”.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, regizorul Tudor Giurgiu a precizat că filmul „Cristian” este un proiect de care este „foarte atașat”, afirmând că încearcă să îl lucreze „cât mai neatins de toate conotațiile politice”. „M-aș bucura să schimbe niște conștiințe, m-aș bucura să se redeschidă un pic cazul și discuțiile în jurul cazului, care cred în continuare că a fost foarte rapid clasat și de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi și nechestionați. Dar de aici până la toate elucubrațiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă premierul Victor Ponta apare ca personaj în film, regizorul Tudor Giurgiu a spus că este vorba despre o intoxicare a mass-media, pentru că Victor Ponta, la data decesului procurorului Panait, nu mai era procuror în Parchet. „Una este isteria din mass-media și alta este ce se întâmplă în film”, a replicat el.

FOTO: Mediafax (Mircea Roșca)

Tudor Giurgiu a explicat că a studiat dosarul privind cazul procurorului Cristian Panait, întâlnindu-se cu mulți din apropiații acestuia. „A durat foarte mult și lumea cred că trebuie să înțeleagă bine că e un film de ficțiune, el nu este un film documentar. (…) este un film despre un procuror aflat în fața unei decizii importante, cum să joace o carte importantă, să dea o soluție așa cum i se impune, așa cum se dorește, undeva în sferele de sus ale puterii, sau să dea o soluție pe un dosar așa cum îi dictează profesia și normele morale ale meseriei. Asta e dilema morală a filmului”, a completat Giurgiu.

„Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos și deștept și admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă”, a mai declarat acesta.

Filmul îi are în distribuție pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Liviu Pintileasa și Alin Florea.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat în luna septembrie că este convins că filmul despre cazul procurorului Cristian Panait, regizat de Tudor Giurgiu, nu are nicio legătură cu el, deoarece nu mai era procuror atunci când s-au întâmplat faptele care fac subiectul lungmetrajului.

„Nu are legătură cu mine. Tudor Giurgiu a spus foarte clar că este un film artistic despre viața lui Cristi Panait, care mi-a fost un foarte bun prieten și apropiat, am fost procurori tineri amândoi”, a declarat Victor Ponta, la momentul respectiv, la România TV.

El a amintit că nu mai era procuror când s-au întâmplat faptele care fac obiectul filmului și a adăugat că poate va exista și un al doilea episod al peliculei, cu procurorii de dinainte de 1989, printre care ar putea fi găsit și un contracandidat din actualele alegeri prezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?