Monica Stoica
06.04.2016
Cultura

Guri de canal preschimbate în Camere Secrete. Dedicație boschetarilor din București

Artistul Briancoshock preschimbă gurile de canal abandonate de umiliții și obidiții fără adăpost din orașele Lodi și Milano în miniaturale camere secrete, decorate minuțios. Arta milanezului are impact social. Defavorizații trebuie să fie percepuți de semeni și protejați în babilonia socială.

Milanezul Briancoshock a creat instalații în guri de canal strâmte, cât să nu încapă corp de om înăuntru. Fotografii ale Camerele Secrete de pe twistedsifter.com înfățișează niște mici incinte în care artistul a depus ceas de perete, pânză cu un înger rubicond, pălărie aninată-n cui, linguri de lemn și de metal agățate lângă rafturi pe care sunt îngrămpdite sticluțe, recipiente, glastră. Obiectele casnice ale vieții oamenilor cea de toate zilele.

Artistul contemporan a transformat spațiile canalelor înguste, jilave și igrasioase în bucătării, băi și sufragerii miniturale, comprimate în metri pătrați infimi. Spațiile nu arată ca niște camere unde boschetarii își pot duce traiul. Se aseamănă unor „cavouri” simbolice. Carcere pentru amărâți. Se asemănă acelei sufragerii unde domnea fastul prăfos al nunții întrerupte a Domnișoarei Havisham din „Marile speranțe”, de Charles Dickens. Odăi decorate complet, dar în care nu încap oameni. Boschetarii s-ar uita la aceste încăperi decorate de Briancoshock ca la niște case de păpuși în care nu au cum să-ncapă. Arta are impact.

Artistul militează pentru defavorizații care trăiesc în condiții extreme. „Boschetarii din Bucureștii, ăia 600 de semeni ai noștri care trăiesc chirciți în canale”, lămurește Briancoshock.

Pentru curioși, Biancoshock e activ pe net: www.biancoshock.com, pe Facebook, pe Twitter și pe Instagram.

 

Inchide