Hegedüs Csilla a semnat ordinul prin care se instituie comisia pentru Programul Național „Limes”

Hegedüs Csilla a semnat ordinul prin care se instituie comisia pentru Programul Național Limes
Publicat: 04/12/2014, 18:54
Actualizat: 27/03/2019, 10:40

Ministrul Culturii, Hegedüs Csilla, a semnat ordinul prin care se instituie Programul Național „Limes”, dedicat inventarierii și cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României și prin care se stabilește comisia națională a acestui program.

„Structurile materiale, arheologice care au alcătuit frontiera Imperiului Roman vor fi cercetate și puse în valoare și pe teritoriul României, ele făcând parte din patrimoniul cultural universal. Prin acest demers științific se dorește promovarea turismului cultural și crearea de locuri de muncă prin serviciile conexe acestui domeniu”, a declarat ministrul Culturii, Hegedüs Csilla, cu ocazia semnării ordinului prin care se instituie Programul Național „Limes”, dedicat inventarierii și cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României.

Totodată, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, prin acest ordin de ministru s-a instituit comisia națională a programului care va avea sarcina coordonării lucrărilor de clasare în Lista Monumentelor Istorice și înscrierea pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a limes-ului aflat pe teritoriul României.

„Este de datoria noastră de cetățeni europeni să apreciem la adevărata ei valoare moștenirea arheologică pe care o deținem. Consider că, prin acest program național și prin munca specialiștilor din instituțiile care vor implementa programul – Muzeul Național de Istorie a României din București, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe -, ne vom alătura acelor state europene care au realizări considerabile în această materie. «Limes-ul Imperiului Roman» este tezaurul cultural al umanității, însă, pe teritoriul României nu a fost cercetat și pus în valoare așa cum s-ar fi cuvenit. Trebuie să facem acest efort profesional și instituțional pentru a recupera timpul și posibilitățile de care nu ne-am folosit până acum”, a declarat ministrul Culturii despre acest nou program național, care se va derula în perioada 2015 – 2017 și va fi finanțat din bugetul Ministerului Culturii.

Conform ordinului, membrii comisiei naționale responsabili pentru coordonarea programului vor fi desemnați de muzeele, institutele de cercetare și universitățile care au în jurisdicție și în domeniul de cercetare aceste obiective. Proiectul are un caracter transnațional și interdisciplinar, ceea ce va produce un efect pe termen lung și va aduce beneficii economice pentru zonele în care se află obiectivele arheologice care formează granița romană.

„Limes-ul roman” străbate Transilvania, Oltenia și o mică parte din Banat și Muntenia, iar scopul programului este cercetarea și punerea în valoare a siturilor arheologice din toate aceste zone.

Limes-ul este numele frontierei fortificate a Imperiului Roman, care traversa cu unele întreruperi aproape întreaga Europă, de la Nistru și Marea Neagră și până la limes-ul lui Hadrian (valul lui Hadrian) din Scoția de astăzi.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun