Lansare de carte la Bookfest | ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”

Lansare de carte la Bookfest | ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”
Publicat: 24/05/2023, 13:54
Actualizat: 24/05/2023, 15:20

Considerat unul dintre cei mai gospodari primari ai Bucureștiului, Alexandru G. Donescu rămâne în istoria edililor Capitalei prin realizările sale deosebite și prin implicarea permanentă în viața comunității de pe malurile Dâmboviței. 

O adevărată incursiune punctuală în viața și activitatea notabilă a primarului Alexandru G. Donescu poate fi transpusă în realitate de cititori prin intermediul volumului ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”, apărut la Editura Vremea, colecția ”Planeta București”.

Volumul încărcat de istorie și de povestiri emoționante va fi lansat vineri – 25 mai 2023, orele 18:30 – 18:55 – în cadrul Bookfest – Salonul Internațional de Carte 2023, la Cafeneaua Literară din cadrul salonului de carte, în incinta Romexpo – pavilionul B2.

”În carte sunt cuvântările străbunicului meu, Alexandru G. Donescu, publicate de Editura Vremea în perioada interbelică. Editura aparținea băieților primarului Donescu”, a precizat Cristian Donescu, strănepotul lui Alexandru G. Donescu.

Volumul ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”, apărut la Editura Vremea

”Un primar vizionar”

Volumul ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu” este prefațat de Silvia Colfescu – ”Răsplata primarului Alexandru Donescu” – iar Cristian Donescu, strănepotul fostului primar general al Capitalei, îl caracterizează pe acesta, într-un text de suflet, drept un ”primar vizionar”.

Nepotul lui Alexandru G. Donescu, care poartă același nume, Alexandru, oferă cititorilor – în partea de început a volumului – o serie de ”Amintiri din amintiri”.

Cartea ”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu” conține cuvântări ținute de primarul Alexandru G. Donescu, dar și informații detaliate despre toate realizările acestuia și repere biografice.

”Primari de seamă ai Bucureștiului: Alexandru G. Donescu”, apărut la Editura Vremea

”Un primar cu adevărat devotat Bucureștilor”

Alexandru Donescu și-a pus amprenta asupra Bucureștilor cărora le-a fost edil în perioada 1934‑1938, iar istoria păstrează toate realizările sale, printre care pot fi amintite, printre multe altele, studiul traficului bucureștean și acoperirea Dâm­boviței cu planșeul care a contribuit la ameliora­rea circulației, desăvârșirea asanării mlaștinilor și a amenajării lacurilor Colentinei, începute de predecesorul său Dem Dobrescu, amenajarea la Herăstrău a parcului Carol al II‑lea (azi parcul Regele Mihai I) și a Muzeului Satului.

”Printre Primarii Generali a căror creativi­tate a lăsat o amprentă benefică asupra Capita­lei se numără Alexandru Donescu, cel în al cărui mandat, între 1934‑1938, printre numeroase alte înfăptuiri, se înscriu inițierea Lunii Bucureștilor, studiul traficului bucureștean și acoperirea Dâm­boviței cu planșeul care a contribuit la ameliora­rea circulației, desăvârșirea asanării mlaștinilor și a amenajării lacurilor Colentinei, începute de predecesorul său Dem Dobrescu, amenajarea la Herăstrău a parcului Carol al II‑lea (azi parcul Regele Mihai I) și a Muzeului Satului, reamena­jarea Grădinii Botanice, construirea Arcului de Triumf, inaugurarea fântânii Miorița și a Gării Regale, parcelarea cartierului Herăstrău, începe­rea lucrărilor pentru prelungirea bulevardului Brătianu până la Dâmbovița etc.

În activitatea prodigioasă a primarului Ale­xandru Donescu, printre pavări și canalizări de străzi în periferiile Bucureștilor, printre inau­gurări de școli și de biserici, printre ceremonii de punere a pietrei fundamentale la numeroase construcții noi pentru tribunale și alte instituții ale statului, își fac loc preocupări de strângere a legăturilor cu țările Europei și de promovare a prestigiului capitalei României.

O vizită a primarului Parisului la București a fost urmată de o vizită a primarului bucureștean în capi­tala Franței, bun prilej de evidențiere a dezvol­tării Micului Paris și de încurajare a legăturilor economice între cele două orașe. Un primar cu adevărat devotat Bucureștilor”, se menționează pe site-ul editurii Vremea.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Suedia a adoptat o lege prin care este redusă vârsta de schimbare a sexului