Mircea Cărtărescu a primit „Premiul pentru literatură al orașului Bistrița 2014”

Mircea Cărtărescu a primit Premiul pentru literatură al orașului Bistrița 2014
Publicat: 01/12/2014, 13:34

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, sâmbătă seară, „Premiul pentru literatură al orașului Bistrița 2014”, el spunând că va lăsa suma aferentă premiului la Bistrița pentru a fi destinată publicării de cărți, întrucât „de câțiva ani încoace inima culturii și a poeziei românești bate” în acest oraș.

„Premiul pentru literatură al orașului Bistrița” este o inițiativă a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și a fost instituit în anul 2013, când a fost decernat scriitorului Marin Mălaicu Hondradri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Anul acesta, juriul, prezidat de profesorul Mircea Martin de la Universitatea București și din care au mai făcut parte profesorul Ion Pop de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, poetul Ion Mureșan, prozatorul Alexandru Vlad, scriitorul Marin Mălaicu Hondradri, poetul Dan Coman și criticul George Țîra, a decis ca distincția să-i fie acordată lui Mircea Cărtărescu „pentru forța și expresivitatea scrisului său, precum și pentru însemnătatea lui în cultura română și mondială”.

Prezent la Bistrița împreună cu soția, Ioana Nicolae, originară din orașul bistrițean Sîngeorz-Băi și cu fiul său, Mircea Cărtărescu a spus că este „realmente un premiu care îl onorează”.

„Realmente îmi place foarte mult Bistrița, realmente cred că, de câțiva ani încoace, inima culturii și inima poeziei românești bate la Bistrița. (…) Vreau să laud acest oraș, vreau să laud această clădire (Sinagoga Bistrița – transformată în Centru Multicultural – n.r.), care e plină de vibrații pozitive și în care întotdeauna m-am simțit grozav și care a devenit o clădire foarte cunoscută în viața culturală națională”, a spus Mircea Cărtărescu.

În discursul ținut în fața publicului, Mircea Cărtărescu a vorbit și despre condiția scriitorului.

„Eu nu-mi recitesc cărțile. Singura carte care contează pentru mine e cea la care lucrez acum. Eu nu mă consider un scriitor în sensul tradițional al cuvântului, ci un om care încearcă să înțeleagă ceva din propria situație, scriind, nu pentru obiectele fizice numite cărți din librării. Nu pentru asta a scris Muri (poetul Ion Mureșan, prezent și el în sală – n.r.), el a scris ca să trăiască situația, ca să știe de ce există pe lume, ca să știe ce este cu el. E același lucru pe care îl fac și eu și îl face orice scriitor serios care se respectă. Nu suntem autori de best-sellers. Suntem bieți oameni care încearcă să înțeleagă de ce există realitatea, ca și filosofii, ca și oamenii de știință. Poezia e una din căile cunoașterii realității, atât a celei interioare, cât și exterioare. Pentru asta scriem: ca să înțelegem realitatea, pe noi în centrul realității și probabil și pe altcineva în centrul nostru”, a spus Mircea Cărtărescu.

Scriitorul a adăugat că a venit special la Bistrița pentru premiul care i-a fost acordat.

„Am venit pentru o singură seară la Bistrița, dar a meritat. Vreau să vă mulțumesc tuturor. Sunt și eu, deci, bistrițean. Mă consider locuitor al acestui județ binecuvântat pentru că este al lui Rebreanu și Coșbuc și al multor altora. Am descoperit lumea Ardealului prin Ioana, o lume absolut fabuloasă pe care ea o are și mi-a arătat-o și mie la Sîngeorz-Băi, lumea părinților ei, a surorilor și fraților ei, pe un deal în formă de ou, o lume despre care habar nu aveam că există, așa că mă simt mai puțin Mitică, – deși sunt Mitică fiindcă mă cheamă și Dumitru – , și mai mult Ion sau Gheorghe cum se numesc bistrițenii tradiționali”, a mai adăugat el.

În ce privește suma de bani aferentă premiului, Cărtărescu a precizat: „Acest premiu e foarte generos atât din punctul de vedere al faimei pe care o aduce, cât și din punct de vedere material. Suma cu care este dotat acest premiu ar bucura pe toată lumea, dar bucuria de a face un lucru de care să se bucure alții e și mai mare pentru mine. De aceea, eu nu voi profita de această sumă, o să o las, aici, la Bistrița, și o să-l rog pe domnul Gavril Țărmure (managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – n.r.) să-i dea cea mai bună destinație cu putință, o destinație culturală, nobilă. Eu i-aș sugera publicarea unor cărți. Cred că e cel mai bun lucru pe care banii îl pot face”, a spus Mircea Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, s-a născut pe 1 iunie 1956, la București. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București în 1980. În prezent, este profesor la Facultatea de Litere a Universității București.

Cărțile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, autorul a primit Premiul Internațional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internațional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt”, Berlin (2012), Premiul internațional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveția (2013), Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA