Municipiul Suceava vrea să intre în competiția pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene

Municipiul Suceava vrea să intre în competiția pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene
Publicat: 27/07/2015, 16:05

O hotărâre de participare a Sucevei la competiția pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene în 2021 urmează să fie adoptată de Consiliul Local Suceava, unde PNL deține majoritatea, iar Biroul Politic Județean al PNL a decis, joi, să susțină intrarea în competiție a orașului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru întocmirea documentației, PNL Suceava a desemnat o echipă tehnică, ea fiind coordonată de profesorul universitar Sanda Maria Ardeleanu, deputat de Suceava, și consilierul local Daniel Prorociuc.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost depus, joi, în sedința CL Suceava, de consilierii locali PSD, dar nu a fost supus dezbaterii întrucât nu fusese discutat înainte în comisiile de specialitate.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că participarea municipiului la competiția Capitală Culturală Europeană este un proiect care se poate face doar împreună cu CJ, cu Primăria Cernăuți și regiunea Cernăuți, într-un proiect al Bucovinei istorice.

Potrivit lui Nechifor, CJ Suceava are foarte multe proiecte realizate în domeniul cultural, organizând anual zece evenimente majore, la care participă peste 200.000 de spectatori, între care Hora Bucovinei, Paștele în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Festivalul Medieval, Bucovina Rock Castle, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, Comorile Muntelui din Masivul Rărău.

El a spus că mai sunt evenimente culturale importante organizate de asociații non-profit, precum Simfonii de toamnă și Festivalul de Teatru „Zilele Matei Vișniec”.

Nechifor a afirmat că decizia ca Suceava să se înscrie în această competiție este târzie, dar că încă mai există timp pentru depunerea aplicației, data limită fiind 10 octombrie 2015.

Nechifor a declarat că, după o decizie a Consiliului Local Suceava în acest sens, urmează să fie alcătuite un comitet și un staff tehnic care să scrie proiectul.

El a menționat că proiectul va fi împreună cu Primăria Cernăuți și Administrația de Stat din Cernăuți pentru că acesta va fi diferit de cele depuse de celelalte orașe din țară, fiind „un proiect al Bucovinei istorice”.

„Conflictul din Ucraina, situația geopolitică ne obligă să întărim relațiile transfrontaliere, cu cei foarte apropiați care sunt cei din nordul Bucovinei”, a spus președintele CJ Suceava.

El a subliniat că prin acest proiect se va demonstra că Bucovina este o regiune europeană istorică și de viitor.

„Frontierele nu trebuie să fie bariere. Avem viziuni care au stat la baza înființării Uniunii Europene”, a spus Nechifor, care a menționat că în demersurile sale va solicita sprijinul partenerilor Sucevei din Germania și Franța.

El a declarat că un proiect care să însemne reunirea Bucovinei istorice într-un moment complicat european are șanse să fie selectat, mai ales că va prezenta unicitatea Bucovinei ca spațiu multicultural și multietnic.

„Poate tot răul e spre bine”, a spus Nechifor, făcând referire la faptul că intrarea în competiție a Sucevei se face cu puțin înainte de data limită de depunere a candidaturilor.

Potrivit sursei citate, ceea ce prezintă Bucovina în această competiție este mult mai bine construit decât proiectele depuse de ceilalți competitori.

„Venim noi la spartul târgului, dar venim cu altceva”, a spus președintele CJ Suceava.

El se așteaptă ca în următoarele zile să fie organizată o nouă ședință a CL Suceava care să adopte acest proiect, motiv pentru care a cerut plenului CJ să fie mandatat să asigure sprijinul autorității județene pentru acest proiect.

El a menționat că a solicitat acest vot pentru că, altfel, ar trebui convocată o ședință extraordinară a CJ după decizia CL Suceava, iar acum este o perioadă de concedii. Ca urmare, consilierii județeni au decis, în unanimitate, să îl mandateze pe Nechifor să se ocupe de acest proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Cum a fost decapitat Cătălin Cîrstoiu. Detalii explozive din culise
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...