Muzeul holocaustului romilor, la promulgare. Când și unde va fi inaugurat

Muzeul holocaustului romilor, la promulgare. Când și unde va fi inaugurat
Publicat: 20/06/2023, 15:36

Muzeul minorității rome din România va fi înființat la București, a votat marți Camera Depuaților, for decizional. Legea a ajuns la Cotroceni, urmând să fie promulgată de președinte. Inițial, primele colecții de piese și documente istorice vor fi donate Muzeului de Asociația Partida Romilor Pro-Europa, de alte instituții publice sau private. Muzeul va colabora, în vederea achizițiilor, cu Arhivele Naționale ale României și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Sediul noului va fi donat de Guvern din proprietățile publice.

Obiecte de artă, fotografii, tablouri și documente vor proveni din colecții private din România sau străinătate. Până acum, au mai fost organizate proiecte pentru promovarea istoriei, culturii și civilizației rome, chiar un muzeu virtual sau unele itinerante, dar niciunul permanent, un muzeu în adevăratul sens al cuvântului.

Tradiții, civilizație, robie

Activitățile noului lăcaș cultural vor fi aceleași cu ale oricărui alt muzeu de istorie sau artă, inclusiv lucrări de cercetare sau promovare a comunității rome din țară. Finanțarea va fi asigurată din bugetul de stat, din fonduri proprii sau donații. Managementul muzeului va numit de președintele Agenției Naționale pentru Romi cu avizul Grupului Parlamentar la Minorităților Naționale din Cameră.

Muzeul Romilor va prezenta și promova contribuția acestei minorități la civilizația României și va proteja de uitare memoria victimelor robiei, a deportaților în Transnistria sau celor care au suferit în urma discriminării și rasismului, pe același tipar ca Muzeul Holocaustului.

Finanțare public privată

Finanţarea funcţionării şi activităţii Muzeului se asigură din subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, precum şi din donaţii şi sponsorizări.

„Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Romi, cu avizul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor şi, cumulativ, cu avizul Consiliului Minorităţilor Naţionale, în baza unui concurs de proiecte de management, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare”.

De asemenea, în cadrul Muzeului funcţionează Consiliul de administraţie, Consiliul ştiinţific, comisii de evaluare şi/sau comisii de achiziţii de bunuri culturale, organizate potrivit prevederilor Legii nr.311/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Consiliul de Onoare.

Un reprezentant al organizaţiei minorităţii naţionale a romilor reprezentată în cadrul Camerei Deputaţilor şi în Consiliul Minorităţilor Naţionale este membru de drept în Consiliul de administraţie.

Consiliul de onoare este un organ colegial cu rol consultativ, format din câte un reprezentant desemnat de către organizaţiile membre ale Consiliului National al Minorităţilor Naţionale, conform legii adoptate.

Consiliul de onoare are ca scop asigurarea coeziunii interinstituţionale, internă şi internaţională, pentru sprijinirea activităţilor Muzeului şi atingerea scopurilor instituţiei.

Predarea-preluarea imobilului destinat Muzeului va fi făcută pe bază de protocol, încheiat între părţile interesate, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.

De asemenea, proiectul prevede că „până la desemnarea managerului, Muzeul este reprezentat legal de către un reprezentant desemnat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Romi”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media