Noaptea Lungă a Filmelor Scurte – șase ore de proiecții, în cea mai mare sală de cinema din țară

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte - șase ore de proiecții, în cea mai mare sală de cinema din țară
Publicat: 23/06/2015, 11:42

Anul acesta, maratonul cinematografic mixează scurtmetrajul cu fotografia, muzica și arta video. În intervalul orar 19.00 – 05.00, în cei peste 15.000 de metri pătrați vor fi organizate ateliere pentru cinefili, o instalație multimedia realizată de artiști video, șase ore de scurtmetraje proiectate simultan în două spații, creând astfel cea mai mare sală de cinema din România.

Ediția din 2015 a maratonului cinematografic ShortsUP începe cu o instalație multimedia creată în parteneriat cu fotograful Alex Gâlmeanu și cu show video realizat de grupul de artiși români TipToe. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor descoperi și experiența cinema-ului interactiv, în care publicul contribuie colectiv la conturarea poveștii de pe ecran.

Producțiile cinematografice scurte care au participat la festivaluri și competiții precum Oscar, Sundance, BAFTA, Clermont-Ferrand și San Francisco Film vor ajunge și în fața cinefililor români, care, pentru al doilea an consecutiv, vor avea responsabilitate de juriu și rolul de a alege cel mai bun film al serii în competiția ShortsUP Audience Award. O platformă digitală de vot va fi disponibilă timp de 24 de ore pentru ca spectatorii să își poată manifesta spiritul critic.

Animația „Lumea de mâine” (SUA, 2015), de Don Hertzfeldt, ajunge în premieră la ShortsUP, după ce a primit premiul publicului la Sundance, premiul pentru cea mai bună animație la South by Southwest Festival și alte 15 distincții internaționale, fiind numit de presa de specialitate „probabil cel mai bun film scurt din ultimii 50 de ani”. Toate întrebările fundamentele ale vieții încap în 16 minute de magie digitală, mânuite de regizorul Don Hertzfeldt cu precizia unui vizionar. Filmul construiește un univers fascinant în care emoțiile umane sunt confruntate cu viitorul tehnologizat.

Din programul care cuprinde zeci de filme scurte face parte și ficțiunea franceză „Guy Moquet” (Franța, 2014), de Demis Herenger, distinsă cu premiul special al juriului la festivalul Clermont-Ferrand. Să săruți o fată în văzul prietenilor nu e un gest nebunesc, dar pentru Guy ar putea fi o misiune imposibilă. Cum împaci orgoliul cu iubirea? E una din întrebările la care răspund filmele nopții lungi.

Cele mai valoroase producții românești recente vor putea fi vizionate și votate în secțiunea Romanian ShortsUP. Institutul Cultural Român va acorda premiului publicului pentru cel mai votat scurtmetraj românesc al serii, în valoare de 1.000 de euro, iar printre filmele românești din program se află și „Cai Putere” (2014), de Daniel Sandu, o comedie hilară despre prieteniile cultivate la scara blocului.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi cumpărate din rețeaua MyTicket, la prețul de 40 de lei, și în seara evenimentului, la prețul de 50 de lei, în limita locurilor disponibile. Prețul biletului include acces la proiecție de film, cinema interactiv, show multimedia și food-court cu experiențe culinare artizanale.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este un proiect ShortsUp. În ultimii cinci ani, evenimentele ShortsUP au fost experiențe interactive și mixuri neconvenționale între film și arte conexe cinematografiei. ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea: ficțiuni, animații, documentare și filme scurte experimentale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”