O sculptură de Alberto Giacometti și 20 de opere de Andy Warhol, vedetele licitației de toamnă de la New York

O sculptură de Alberto Giacometti și 20 de opere de Andy Warhol, vedetele licitației de toamnă de la New York
Publicat: 03/11/2014, 14:54

O sculptură a artistului elvețian Alberto Giacometti, estimată la peste 100 milioane de dolari, și 20 de opere de artă realizate de americanul Andy Warhol se numără printre vedetele licitațiilor de toamnă ce vor fi organizate săptămâna viitoare de casele Sotheby’s și Christie’s la New York.

Vânzările vor debuta la sediul casei Sotheby’s, marți, odată cu licitația de artă impresionistă și modernă, care va include sculptura în bronz „Chariot”, de Alberto Giacometti, primul exemplar dintr-o serie de șase care este pus la vânzare în ultimii 30 de ani, informează Le Nouvel Observateur.

Sculptura, realizată în 1950, ce reprezintă o zeiță filiformă, în picioare, pe un car alegoric cu roți foarte mari, ar putea să depășească 100 milioane de dolari. O altă sculptură de Giacometti, „Homme qui marche I”, a fost vândută în 2010 cu 104,3 milioane de dolari.

Dintre cele șase exemplare care compun seria „Chariot”, patru sunt expuse în muzee. Doar două aparțin unor colecționari privați.

Casa Sotheby’s va propune pe 4 noiembrie o altă sculptură, „Tête”, de Amedeo Modigliani, realizată între 1911 și 1912, estimată la peste 45 milioane de dolari, dar și un tablou de Van Gogh, „Vase avec marguerites et coquelicots”, realizat de artistul olandez cu doar câteva săptămâni înainte de a muri la vârsta de 37 de ani în 1890. Tabloul este estimat la 50 milioane de dolari.

La casa Christie’s, licitațiile de artă impresionistă și modernă de miercuri seară vor fi dominate de o lucrare a pictorului francez Edouard Manet, „Le Printemps”, din 1881, estimată între 25 milioane și 30 milioane de dolari, foarte aproape de recordul de preț (33 milioane de dolari) pentru acest artist.

„Les constructeurs avec arbre”, pictura unui alt pictor francez, Fernand Léger, va fi o altă vedetă a acelei licitații, fiind estimată la un preț cuprins între 16 milioane și 22 milioane de dolari.

O săptămână mai târziu vor fi scoase la licitație opere de artă contemporană și postbelică, printre care se remarcă 20 de lucrările ale artistului american Andy Warhol – inclusiv portrete ale unor celebrități din secolul al XX-lea – și opere create de Mark Rothko, Cy Twombly și Francis Bacon.

Casa Christie’s va pune în vânzare „Triple Elvis” și „Four Marlons”, ambele realizate de Andy Warhol, portrete ale cântărețului Elvis Presley și actorului Marlon Brando, estimate fiecare la circa 60 milioane de dolari.

Același artist pop va fi prezent și la casa Sotheby’s prin „Liz #3 (Early Colored Liz)”, un portret al actriței Elizabeth Taylor, estimat la 50 de milioane de dolari, și „Brigitte Bardot”, un portret al legendarei actrițe franceze din anii ’60, estimat la 15 milioane de dolari, dar și un autoportret, estimat la 18 milioane de dolari.

Casa Christie’s mizează pe o altă vedetă, pictorul Francis Bacon, al cărui tablou „Seated Figure” este estimat la un preț cuprins între 40 milioane și 60 milioane de dolari.

Un triptic de Francis Bacon, „Three Studies of Lucian Freud”, a fost vândut în 2013 la New York de aceeași casă de licitații cu 142,4 milioane de dolari, pulverizând recordul de preț deținut de „Țipătul” lui Edward Munch, care a fost vândut cu 119,9 milioane de dolari în 2012.

O operă de Cy Twombly, „No title”, achiziționată direct din atelierul artistului și scoasă la licitație pentru prima dată, este estimată de specialiști la un preț cuprins între 35 milioane și 55 milioane de dolari – un record de preț pentru operele acestui artist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică