Povestea de dragoste secreta a lui Ion Creangă. Cine a fost FEMEIA care i-a fost alături până în ultima clipă: „Prea tinerică pentru un drac bătrân”

Povestea de dragoste secreta a lui Ion Creangă. Cine a fost FEMEIA care i-a fost alături până în ultima clipă: „Prea tinerică pentru un drac bătrân”
Publicat: 04/01/2024, 08:41

Viața tumultoasă a marelui povestitor Ion Creangă, figura remarcabilă a literaturii române, a fost marcată nu doar de operele sale captivante, ci și de relațiile sale tumultuoase de dragoste. După despărțirea de soția sa Ileana, care l-a părăsit pentru un călugăr, Creangă a găsit alinarea și sprijinul în brațele unei tinere de origine armeană. Relația lor, departe de convențiile sociale ale vremii, a fost o poveste de dragoste și înțelegere care a rezistat timpului.

În 1859, Ion Creangă s-a căsătorit cu Ileana, o fată de preot, însă povestea lor de dragoste a fost marcată de despărțiri și schimbări dramatice în plan sentimental. După această perioadă dificilă, destinul l-a adus pe Creangă în brațele Tincai Vartic, o tânără plină de viață, originară dintr-o familie armeană.

Ion Creangă și Tinca Vartic au împărțit viața timp de aproximativ 20 de ani, deși relația lor nu a fost niciodată oficializată. Începând cu 1872, aceștia au creat o conexiune specială, iar Creangă a ales să locuiască în casa familiei Vartic. Tinca Vartic, o femeie inteligentă și pricepută în gospodărie, a fost sprijinul de nădejde al scriitorului.

„Prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine”

Deși nu au avut o căsătorie legală, relația lor a fost profundă și a depășit limitele convențiilor vremii. Despre Tinca, Creangă afirma: „Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine„. Împreună, au crescut copilul scriitorului și au împărtășit idei și sentimente, construind un parteneriat bazat pe încredere și respect reciproc.

Tinca Vartic, sprijinul moral al lui Creangă Deși nu a fost recunoscută ca soție legală. Cu toate astea, relația lor a rămas una specială și unică în istorie, o poveste de dragoste și înțelegere care a traversat timpul și a rămas în amintirea literaturii române, potrivit Click.ro.

Scriitorul a părăsit această lume în 1889, la vârsta de 52 de ani, iar Tinca Vartic a trăit până la 59 de ani, trecând în neființă în 1912.

Bojdeuca lui Ion Creangă s-a redeschis publicului după restaurare

Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău, primul muzeu literar din România s-a redeschis publicului pe 15 decembrie 2023, cu o serie de evenimente culturale.

Vizitatorii au acces gratuit în intervalul orar 12:00 – 17:00 şi sâmbătă şi duminică în intervalul 10:00 – 17:00.

Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar şi o pledoarie pentru conservarea autenticităţii. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială şi literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria. Restaurarea Bojdeucii din Ţicău face parte din proiectul ‘Călător pe Meridiane Culturale’, implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, alături de Consiliul Raional Făleşti şi Primăria Oraşului Făleşti, în calitate de parteneri”, se arată în comunicatul CJ Iaşi.

Valoarea totală decontată pentru întregul proiect a fost de peste 3 milioane de lei, fără TVA, pentru totalitatea lucrărilor efectuate din alocarea bugetară obţinută de către Consiliul Judeţean Iaşi în cadrul acestui proiect transfrontalier. În cadrul proiectului au fost incluse refacerea amfiteatrului, un important spaţiu educaţional, şi a circulaţiilor pietonale, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului şi de punere în siguranţă a Bojdeucii, ce au costat 1,4 milioane de lei fără TVA.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto