Regizorul Stere Gulea, invitat special la Festivalul Making Waves, la New York

Regizorul Stere Gulea, invitat special la Festivalul Making Waves, la New York
Publicat: 26/11/2014, 16:01

Cea de-a noua ediție Making Waves: New Romanian Cinema va începe pe 4 decembrie, la New York, și va cuprinde în program un portret dedicat regizorului Stere Gulea. Astfel, din filmografia lui Gulea, unul dintre cei mai importanți cineaști români, vor fi prezentate lungmetrajele „Sunt o babă comunistă” (2013), în premieră pentru publicul newyorkez, și „Moromeții” (1987).

Deși Making Waves este cel mai important eveniment de promovare a noii cinematografii românești în Statele Unite ale Americii, niciuna dintre edițiile de până acum nu a omis filmele clasice, care, consideră organizatorii, merită (re)descoperite de cinefilii americani.

În anii trecuți, au fost prezentate, printre altele, retrospective ale filmelor regizorilor Alexandru Tatos și Liviu Ciulei, iar, în 2013, a fost proiectată trilogia „Ardelenilor”, de Dan Pița și Mircea Veroiu.

Potrivit lui Lucian Pintilie, Stere Gulea, cunoscut ca regizor, scenarist, dar și ca membru activ al societății civile după revoluția din ’89, posedă o viziune asupra lumii deopotrivă „severă și obiectivă”. Printre cele zece filme pe care le-a realizat în cei patruzeci de ani de carieră se numără două dintre celebrele adaptări literare din cinematografia românească: „Moromeții”, după romanul omonim al lui Marin Preda, și „Vulpe vânător”, după volumul Hertei Müller „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”. De asemenea, acesta a realizat recentul „Sunt o babă comunist㔸 după romanul lui Dan Lungu.

Stere Gulea a scris și regizat unul dintre cele mai puternice filme despre Revoluție, „Stare de fapt”, și a coregizat documentarul „Piața Universității – România”, despre protestele din București după căderea regimului Ceaușescu.

În secțiunea prin care Making Waves îl omagiază pe Stere Gulea la cea de-a noua ediție a festivalului, va fi prezentat la Film Society of Lincoln Center, pe 5 și 7 decembrie, „Sunt o babă comunistă”, în prezența regizorului și a actriței Ana Ularu, care joacă în film alături de Luminița Gheorghiu și de Marian Râlea.

„Moromeții” va fi cel de-al doilea titlu semnat de Gulea care va fi prezentat în festival, tot în prezența autorului, pe 7 decembrie. Realizată în 1987, adaptarea pentru marele ecran după binecunoscutul roman al lui Marin Preda rămâne un reper fundamental în cinematografia românească. Avându-i în distribuție, printre alții, pe Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu și Florin Zamfirescu, filmul a primit după lansare numeroase premii din partea Asociației Cineaștilor din România, iar Rebengiuc a fost premiat pentru acest rol la festivaluri din Italia și în Portugalia.

Cea de-a noua ediție Making Waves beneficiază de susținerea Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și a Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

Inițiat și prezidat de Corina Șuteu, sub direcția artistică a lui Mihai Chirilov, Making Waves – New Romanian Cinema este un eveniment produs de Romanian Film Initiative (RFI) în cadrul Film ETC., în colaborare cu Film Society of Lincoln Center și Jacob Burns Film Center. Din board-ul festivalului mai fac parte Dennis Lim (Film Society of Lincoln Center), Brian Ackerman (Jacob Burns Film Center), Scott Foundas (Variety), Adrian Ghenie, Mona Nicoară, Daiana Voiculescu, Andi Vasluianu și Dan Perjovschi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic