Rijksmuseum a autentificat trei tablouri de Vermeer înaintea amplei retrospective a operei artistului

Rijksmuseum a autentificat trei tablouri de Vermeer înaintea amplei retrospective a operei artistului
Publicat: 30/11/2022, 12:36
Actualizat: 21/12/2022, 13:25

Rijksmuseum din Amsterdam a autentificat trei picturi cu atribuire contestată, extinzând astfel mica operă a artistului olandez Johannes Vermeer.

Între cele trei adăugiri se numără „Fata cu flaut/ Girl With a Flute”, care a ținut prima pagină a ziarelor toamna aceasta, când Rijksmuseum a anulat decizia National Gallery of Art din Washington DC de a-i retrage autentificarea.

Pictura din 1665 – 1670 se numără printre lucrările ce vor fi expuse în cea mai mare retrospectivă Vermeer organizată vreodată, deschisă pe 10 februarie 2023 la Rijksmuseum.

În prezent, ea se află la Washington, în expoziția „Vermeer’s Secrets”, unde este marcată ca fiind o lucrare de atelier.

Pieter Roelofs, co-curator Rijksmuseum, a declarat pentru ziarul olandez Het Parool: „Este împrumutată ca un «non-Vermeer», dar o vom expne ca pe un Vermeer adevărat”. El a adăugat că „îndoiala va dispărea în timpul zborului peste ocean”.

Expoziția de la Rijksmuseum va fi cea mai mare expoziție de până acum a operei lui Vermeer, cu 28 de tablouri reunite pentru prima dată. Există doar 36 de tablouri de Vermeer care au supraviețuit, astfel încât orice schimbare în atribuire poate avea un impact imens asupra cercetării academice și a programelor legate de artist.

Cite;te continuarea pe Curatorial.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase