Romanian Design Week 2020, o ediție sub semnul schimbării, pentru proiectarea unui viitor mai bun

Redactor:
Madalina Prundea

Ediția specială din acest an a evenimentului Romanian Design Week a debutat într-un context în care artiștii trebuie să facă față unor provocări fără precedent pentru industriile creative.

Romanian Design Week 2020, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank, se derulează până pe 20 septembrie, iar anul acesta va dezvolta o ediție specială, menită să evidențieze rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Festivalul abordează SCHIMBAREA, temă anunțată încă de la începutul anului, actualizându-și discursul și proiectele prezentate în acord cu transformările și contribuțiile aduse de industriile creative în perioada pandemiei, sub titulatura CHANGE 2.0, au anunțat organizatorii.

„Designul este o abordare, o modalitate de a transforma constrângerile și provocările în soluții și modele. De aceea, acum mai mult decât oricând, devine un instrument esențial în redefinirea, nu doar a obiectelor, a fluxurilor și relațiilor, ci și a viitorului și a societății în ansamblul ei. Așa cum o spune și comunitatea de design internațională, este foarte important să fim alături în aceste timpuri complicate și să aducem în prim plan sectoarele creative și culturale care au nevoie de promovare mai mult ca niciodată”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute.

Combinatul Fondului Plastic, un spațiu expozițional inedit

Principala destinație Romanian Design Week 2020 va fi Combinatul Fondului Plastic, un spațiu cu o istorie specială. În virtutea unui parteneriat strategic între Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) și The Institute, care își propune promovarea industriilor creative locale, precum și a tinerilor artiști români, Romanian Design Week 2020 cuprinde o serie de expoziții în incinta Combinatului Fondului Plastic (CFP) din București.

Complexul din strada Băiculești a fost construit  în perioada 1966 –1972 pentru a acomoda întreaga activitate de producţie a CFP. Astăzi, alături de spațiile destinate producției de consumabile și materiale suport pentru industria artei, Combinatul include și o serie de galerii de artă și spații expoziționale precum: Galeria Sector 1, Galeria Senat, Galeria Nicodim, UNAgaleria (spaţiul expoziţional al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti) sau Sandwich.

Un maraton de proiecte și inițiative

Expozițiile Romanian Design Week reunite sub tema CHANGE 2.0 și găzduite de spațiile din incinta Combinatului Fondului Plastic își propun să (re)investigheze rolul designului astăzi: un maraton de proiecte și inițiative conturate în jurul unor provocări actuale, o serie de proiecte de design conceptual, precum și obiecte proiectate pentru un viitor mai bun, alături de o serie de instalații și intervenții urbane, al căror rol este să problematizeze și să găsească soluții pentru subiecte de actualitate.

Potrivit organizatorilor, în parcul de design dezvoltat la Combinatul Fondului Plastic, vizitatorii vor putea descoperi:

  • Possible Realities, o expoziție de design conceptual, care păstrează o parte din structura și proiectele selectate pentru luna mai, când ar fi trebuit să aibă loc a opta ediție RDW, dar care prezintă și universurile creative din spatele acestora și va problematiza rolul designului astăzi. Aceasta are loc în spațiul expozițional SENAT. Conceptul și arhitectura expoziției sunt dezvoltate alături de Attila KIM Architects ;
  • Antifragile este o expoziție care prezintă noi preocupări din lumea designului, prin inițiative și proiecte care au contribuit pozitiv la situația actuală cauzată de pandemie. Aceasta are loc la Galeria Sector 1 și va fi dezvoltată în parteneriat cu Zeppelin Design (Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea);

O serie de instalații și intervenții punctuale în spațiile exterioare din incinta Combinatului, care își propun să demonstreze modul prin care creativitatea contribuie la depășirea unor provocări punctuale și rolul designului și al arhitecturii de a genera schimbare.

Numeroase evenimente de mici dimensiuni, în diferite zone din oraș

Romanian Design Week 2020 respectă toate reglementările ce vor fi în vigoare la momentul desfășurării, pentru a garanta siguranța publicului. Alegerea spațiilor a ținut cont de contextul actual, ansamblul de clădiri din cadrul Combinatului Fondului Plastic asigurând o suprafață mare de spații exterioare și condiții de distanțare socială.

Pe lângă expozițiile și intervențiile de la Combinatul Fondului Plastic, anul acesta Romanian Design Week dezvoltă și conținut digital, care prezintă atât proiecte existente, cât și scenarii și proiecte imaginate, preocupări, schițe și idei ale designerilor români, din dorința de a prezenta publicului larg noi abordări și atitudini ale creativilor locali, și cu speranța că ideile acestora pot contribui real la SCHIMBARE. Câteva dintre evenimentele ce se vor desfășura exclusiv online vor fi Online Design Market, precum și cele destinate profesioniștilor.

RDW 2020 reunește numeroase evenimente de mici dimesiuni cu audiențe reduse, în programul Design Go, care prin natura sa direcționează vizitatori către zone diferite din oraș, evitând aglomerările.

Totodată, în parteneriat cu British Council, sub umbrela UK Focus, festivalul va include o serie de conferințe cu vorbitori internaționali, transmise online, care vor dezbate importanța și impactul pe care îl are designul astăzi și din perspectiva sustenabilității și a economiei circulare.

Romanian Design Week 2020 cuprinde în program o nouă categorie de evenimente, Design Flags, prezentată alături de Qreator by IQOS. Astfel, în hub-ul creativ cu același nume de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, în intervalul 13-20 septembrie, vor putea fi vizitate, în premieră în România, șapte expoziții internaționale de design, care vin în completarea viziunilor creative locale. Accesul la evenimentele din seria Design Flags se va face ținând seama de toate reglementările în vigoare și este permis exclusiv persoanelor peste 18 ani.

Cu această ocazie, Qreator by IQOS devine spațiu partener al Romanian Design Week 2020.

30.000 de vizitatori pe an, la edițiile trecute

Romanian Design Week este cel mai mare eveniment interdisciplinar din Romania – un festival de 10 zile care promoveaza designul, arhitectura, creativitatea si inovatia ca instrumente pentru cresterea culturala, sociala si economica.

Sub umbrela Romanian Design Week sunt organizate expozitii si evenimente care au ca scop sa faca designul accesibil pentru un public larg. În fiecare an, peste 30.000 de vizitatori participa la evenimentele din programul RDW.

Primele 7 ediții ale expoziției centrale au prezentat, în fiecare an, peste 150 de proiecte ale peste 100 de designeri și studiouri de design și arhitectură.

Programul festivalului include, de asemenea, evenimente satelit, găzduite de studiouri de design, showroom-uri, hub-uri creative, galerii de artă, toate unite sub umbrela design-ului.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
UIMITOR! Aceste fetițe s-au născut din aceeași mamă și în aceeași zi, dar NU SUNT...
Acest bărbat pretinde că este Iisus. Cum spune el că VA SALVA LUMEA… L-au arestat!
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
Cardul special prin care românii primesc bani de la stat. Cum poți să ți-l faci...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Țara în care firma plătește angajaților care lucrează remote toate costurile generate de telemuncă
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
×
GÂNDUL LIVE 23.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEExplicație halucinantă a pedofilului din Iași care a violat în mod repetat un copil de numai șase ani. El a declarat judecătorilor că a preferat să profite de un copil decât să-și însele soția care este plecată în afara țării, la muncă. Violatorul l-a agresat sexual pe minor de mai multe ori, iar după fiecare agresiune îi oferea trei lei pentru a nu povesti nimănui ce s-a intamplat. https://www.gandul.ro/19507732Robert Negoiță și Marius Chircă, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Miercuri, 23 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide