Sabin Păutza, unul dintre cei mai importanți muzicieni români din lume, în concert la București

Sabin Păutza, unul dintre cei mai importanți muzicieni români din lume, în concert la București
Publicat: 16/01/2015, 15:09

Compozitor, dirijor, profesor, manager, acestea sunt cele patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului Sabin Pautza, stabilit în 1984 în SUA, unde a desfășurat o activitate la cel mai înalt nivel artistic.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Sabin Păutza a fost director artistic și dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey – Plainfield Symphony, fiind dirijor emerit pe viață al ansamblului.

Sabin Păutza a dirijat în Europa, America și Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Frédéric Chopin – Varșovia și Philharmonic Hall – Sydney.

Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony și de compozitor – în program figurând și lucrarea sa „Haiku”.

Numeroase distincții în țară și în străinătate stau dovadă a aprecierii compozițiilor sale: diploma de onoare la Concursul Internațional de Compoziție de la Salt Lake City – Utah (1985), premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziție (1994). Compania Swift Music Group din Statele Unite i-a editat pe CD seria Opera Omnia, până la această dată fiind lansate primele zece CD-uri.

În evenimentul de la Sala Radio, derulat sub bagheta lui Sabin Păutza, publicul va avea ocazia să asculte o lucrare semnată de artistul român și două partituri aparținând lui Ludwig van Beethoven, respectiv lui Franz Peter Schubert.

Despre lucrarea sa, „Mozart Fantasie”, compusă cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor (în 2006), Sabin Păutza spune: „Am folosit aici câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale sale aparținând unor lucrări ca «Mica Serenadă» sau ale unor arii celebre din operele sale. Mi-am imaginat un fel de joc muzical în care aceste melodii atât de cunoscute sunt implicate într-un scenariu în care ele însele devin niște personaje pitorești într-o operă imaginară. (…) Mi s-a oferit aici ocazia de a exploata valențele inepuizabile ale melodiilor mozartiene în a fi răstălmăcite, ironizate, modificate în toate felurile, într-un dialog în care se remarcă odată mai mult geniul maestrului de la Salzburg”.

În programul serii publicul va asculta, de asemenea, „Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră”, semnat de Beethoven, cu participarea pianistului Lucian Velciu, care a susținut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român București, Muzeul Național George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanța, Palatul Mogoșoaia, Castelul Peleș, Sala Radio ș.a. Concertul se va încheia cu „Simfonia nr. 2”, creație a lui Schubert, compusă la vârsta de doar 17 ani și inspirată de o lucrare a lui Beethoven.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live, pe internet, pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio. Biletele pot fi achiziționate la prețuri care variază între 30 de lei (categoria I) și 3 lei (reducere 90%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice