Scurtmetrajul independent „Ramona”, de Andrei Crețulescu, în selecția oficială „Semaine de la Critique”, de la Cannes

Scurtmetrajul independent Ramona, de Andrei Crețulescu, în selecția oficială Semaine de la Critique, de la Cannes
Publicat: 20/04/2015, 15:08

Scurtmetrajul independent „Ramona”, în regia lui Andrei Crețulescu, a fost selectat în competiția oficială a secțiunii „Semaine de la Critique” din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

Producția încheie trilogia „impromptu” realizată de cineastul român, începută cu scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) și „Kowalski” (2014), se arată într-un comunicat remis gândul.

Din distribuția scurtmetrajului „Ramona” fac parte actorii Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Ana Ularu.

„Bad Penny a apărut cumva din întâmplare”, a explicat Andrei Crețulescu. „Practic, am făcut Kowalski pentru că făcusem Bad Penny – și apoi am făcut Ramona pentru că făcusem Kowalski… Să zicem că am decis să încheiem ostilitățile cât mai sângeros cu putință, iar actorii și-au dorit să filmăm la mare. Ceea ce am și făcut. În octombrie – nu-i vina mea că n-au precizat anotimpul”, a glumit el.

Scenariul a fost scris de Andrei Crețulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, scenografia de Mălina Ionescu, iar de sound design s-au ocupat Alex Dumitru și Marius Leftărache.

Fost critic de film, Andrei Crețulescu a produs pentru HBO România primul sezon din serialul „În Derivă” și nouă documentare originale. În 2011 a înființat compania de producție Kinosseur.

După ce a produs lungmetrajul „Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), a scris și regizat „Bad Penny” și „Kowalski”, acesta din urmă laureat cu premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj” la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, și cu Premiul de Regie și de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

„Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al lui Crețulescu, realizat în aceeași formulă ca primele două. Pelicula, 100% independentă, este produsă de Andrei Crețulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) și Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chișu (DaKino) și Eugen Kelemen (Digital Cube).

În prezent, Andrei Crețulescu este în post-producție cu „Șapte luni mai târziu”, primul scurtmetraj finanțat de CNC, și în pre-producție cu primul său lungmetraj, „Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamna acestui an.

„Semaine de la Critique” este o secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes, înființată în anul 1962, ce își concentrează atenția pe regizori aflați la început de carieră.

Pe de altă parte, lungmetrajul „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, a fost inclus în selecția oficială a celei de-a 68-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, în secțiunea „Un Certain Regard”. Pelicula „tratează problema de conștiință a martorului unei crime”, după cum a declarat regizorul pentru MEDIAFAX.

Teodor Corban și Iulian Postelnicu sunt actorii care dețin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu.

Filmul „Un etaj mai jos” va fi lansat anul acesta în cinematografe.

În aceeași secțiune a fost inclus și lungmetrajul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu. Cu o acțiune care se concentrează pe doi bărbați care trec printr-o mulțime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară, filmul „Comoara”, cu un scenariu care îi aparține lui Corneliu Porumboiu, are în distribuție actori profesioniști în egală măsură cu amatori.

FOTO: Facebook//Comoara

Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin („Câinele japonez”, „Domnișoara Christina”) și de actorii amatori Adrian Purcărescu și Corneliu Cozmei, care au fost selecționați după un proces amplu de casting, care s-a desfășurat pe parcursul a trei luni.

Imaginea filmului este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat și la „Când se lasă seara peste București sau Metabolism”, iar producția este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International.

Secțiunea „Un Certain Regard” face parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiția oficială. Secțiunea a fost introdusă în 1978, de fostul președinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secțiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni și stiluri diverse, originale și diferite, care caută recunoaștere internațională.

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiției oficiale va fi prezidat de cineaștii americani Joel și Ethan Coen. Juriul secțiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actrița și regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secțiunii Cinéfondation și pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?