Sean Connery, în 10 roluri memorabile | VIDEO

Sean Connery, în 10 roluri memorabile | VIDEO
Sean Connery ar fi implinit 92 de ani pe 25 august
Publicat: 24/08/2022, 13:07
Actualizat: 25/08/2022, 14:40

Sean Connery se retrăsese deja de 17 ani din fața camerelor de filmat, atunci când a murit, pe 31 octombrie 2020. Însă, ca adevăratele staruri de cinema, el continuă să fascineze publicul cinefil. 

Un actor remarcabil, Sean Connery a interpretat de-a lungul carierei roluri pe cât se poate de diverse, uneori foarte îndepărtate de cel care l-a transformat în simbol, cel din franciza “James Bond”. Rolul agentului 007 din franciza de acțiune a fost, desigur, un moment de cotitură în cariera sa. A fost primul actor care l-a interpretat pe James Bond, și a făcut-o în șapte filme: “Dr. No” (1962), , “From Russia with Love” (1963), “Goldfinger” (1964), “Thunderball” (1965), “You Only Live Twice” (1967), “Diamonds Are Forever” (1971), “Never Say Never Again” (1983). Connery a fost ales, de altfel, de multe ori lider în topul celor mai buni actori care l-au interpretat pe agentul 007. 

Însă Sean Connery a fost mereu mult mai mult decât acest rol. Connery ar fi împlinit 92 de ani pe 25 august, iar, pentru a-i celebra cariera, prezentăm mai jos 10 roluri memorabile ale sale, cu excepția lui James Bond. 

„Incoruptibilii/ The Untouchables” (1987)

În perioada prohibiției, în Chicago, în anii 1920, agentul federal Eliot Ness (Kevin Costner) vrea să-l prindă pe Al Capone (Robert De Niro). El alege patru oameni incoruptibili pentru a lupta cu mafia lui Capone. Pentru rolul din acest film, un polițist irlandez dur (el este, de fapt, scoțian prin naștere), Connery a câștigat un premiu Oscar și un Glob de Aur și a fost nominalizat la un trofeu BAFTA.

„Numele trandafirului/ The Name of the Rose” (1986)

Cu o acțiune plasată în 1327, într-o mănăstire din Italia, filmul este bazat pe romanul omonim scris de Umberto Eco. Sean Connery este călugărul franciscan William Baskerville (Connery), care, alături de novicele Adso de Melk (Christian Slates), trebuie să rezolve o crimă misterioasă. Pentru acest rol, Connery a fost recomensat cu BAFTA.

“Indiana Jones și Ultima Cruciadă/ Indiana Jones and The Last Crusade” (1989)

Indiana Jones (Harrison Ford) află că tatăl său, Henry Jones Sr. (Connery), un cărturar care a studiat Sfântul Graal, a dispărut în timpul unei expediții în care căuta artefactul antic. Este premisa unei aventuri care a făcut deliciul fanilor. Connery a primi nominalizări la BAFTA și Globul de Aur pentru rolul din acest film. 

„Vânătoarea lui Octombrie Roșu/ The Hunt for Red October” (1989)

În noiembrie 1984, Uniunea Sovietică creează un nou submarin nuclear. Căpitanul acestuia, Marko Ramius (Sean Connery, care a fost nominalizat la BAFTA pentru acest rol) încalcă ordinele și duce submarinul în Statele Unite. Serviciile secrete și militare din SUA trebuie să stabilească dacă acesta vrea să pornească un război sau să-și trădeze propria țară. 

“Capcană pentru hoț/ Entrapment” (1999)

În acest film, personajul lui Connery fură o grămadă de bani și de antichități alături de cel interpretat de Catherine Zeta-Jones. Actorul scoțian a primit pentru interpretarea sa People’s Choice Award la gala premiilor Academiei de Film Europene.

“Omul care voia să fie rege/ The Man Who Would Be King” (1975)

Filmul îi urmărește pe Daniel Dravot (Connery) și Peachy Carnahan (Michael Caine), doi foști soldați care trăiesc în India sub dominația britanică și încep să simtă că țara este prea mică pentru ei. Ei se îndreaptă spre Kafiristan și devin regi într-un ținut în care niciun alb nu a mai pus piciorul de la Alexandru cel Mare. Filmul a fost nominalizat la patru premii Oscar.

“Răzbunătorii/ The Avengers” (1998)

Un film fără nicio legătură cu franciza Marvel, “Răzbunătorii” prezintă doi agenți britanici care fac echipă pentru a-l opri pe Sir August de Wynter (Connery) să distrugă lumea cu o mașinărie care schimbă vremea. 

“Liga/ The League of Extraordinary Gentlemen” (2003)

Într-o lume alternativă epocii victoriane, un grup de personaje literare celebre fac echipă într-o misiune secretă. Allan Quatermain (Connery) conduce echipa, formată din inventatorul Căpitanul Nemo, vampira Mina Harker, bărbatul invizibil Rodney Skinner, agentul secret Tom Sawyer, inefabilul Dorian Gray și Dr. Hyde, cel cu dublă personalitate. Acesta a fost ultimul film în care a jucat Connery înainte de a pune capăt carierei de actor. 

“Crima din Orient Express/ Murder on the Orient Express” (1974)

Romanul Agathei Christie a cunoscut numeroase ecranizări. Cea din 1974 îi are pe Albert Finney în rolul lui Hercule Poirot și pe Connery drept col. Arbuthnot. Filmul a fost nominalizat la șase premii Oscar. Unul l-a primit Ingrid Bergman.

“Un pod prea îndepărtat/ A Bridge too Far” (1977)

O adaptare a romanului omonim scris de Cornelius Ryan, filmul este plasat în septembrie 1944, când Aliații au încercat să captureze mai multe poduri importante din punct de vedere strategic din Țările de Jos, în speranța de a rupe liniile germane cunoscute sub numele de Operations Market Garden. Cu toate acestea, planificarea proastă a dus la eșec.  Connery este memorabil în rolul generalului maior Roy Urquhart. 

Vezi galerie FOTO.

CITEȘTE ȘI: Sean Connery suferea de demenţă, a dezvăluit soţia actorului

Foto: Profimedia Images

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață