„The Lobster”, de Yorgos Lanthimos, premiat la Cannes 2015, deschide Festivalul de Film ANONIMUL

The Lobster, de Yorgos Lanthimos, premiat la Cannes 2015, deschide Festivalul de Film ANONIMUL
Publicat: 16/07/2015, 16:58

În „The Lobster”, într-un viitor apropiat, în Oraș, oamenii singuri sunt arestați și duși la Hotel. Ei sunt obligați să-și găsească o pereche în 45 de zile, altfel vor fi transformați într-un animal pe care ei și l-au ales și vor fi trimiși în Pădure. David evadează de la Hotel în Pădure și se îndrăgostește, deși acest lucru este interzis, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Din distribuție fac parte, printre alții, Rachel Weisz, Léa Seydoux, John C. Reilly, Colin Farrell și Ben Whishaw.

„Ideea pentru acest film a pornit de la discuții despre felul în care oamenii simt că ar trebui să fie implicați într-o relație, cum sunt văzuți cei care nu reușesc să facă acest lucru, cum ești considerat inferior dacă nu poți fi cu cineva, eforturile pe care aceștia le fac pentru a fi cu cineva, temerile și toate acele lucruri care ne urmăresc în momentul în care încercăm să fim cu cineva”, explică Lanthimos.

„La «The Lobster», m-au atras originalitatea, prospețimea, provocările din el, pericolul, umorul și povestea de dragoste”, a afirmat Rachel Weisz, protagonista peliculei.

Regizorul grec Yorgos Lanthimos a devenit cunoscut după ce „Canin/ Dogtooth”, filmul său din 2009, a fost recompensat cu premiul Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes și nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj într-o limbă străină. A fost urmat de filmul „Alpii/ Alps”, selectat în competiția de lungmetraj Anonimul în 2012, după ce câștigase premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Veneția, iar despre Lanthimos se vorbea deja ca despre un regizor cu un viitor cert, cu o abordare diferită și provocatoare, cu mesaje puternice și de impact.

În 2015, Lanthimos și-a prezentat în premieră „The Lobster” – primul său film în limba engleză – în competiția oficială de la Cannes, alături de regizori ca Paolo Sorrentino, Gus Van Sant, Nanni Moretti și Jacques Audiard, iar juriul, condus de frații Joel și Ethan Coen, i-a acordat premiul controversatului lungmetrajului grecesc.

„Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase, câștigător al premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), distins cu mențiunea specială a secțiunii East of the West la Festivalul de la Karlovy Vary 2015, este una dintre cele șase producții selectate de Ludmila Cvikova în competiția de lungmetraje Anonimul.

Producția Libra Film și deFilm îi are în distribuție pe Ana Maria Guran, Iulia Ciochină, Oana Rusu, Ana Vătămanu, Florin Hrițcu, și prezintă povestea Larisei, în vârstă de 16 ani, care trăiește într-un oraș mic de coastă, într-un mediu social în care imaginea și averea oferă putere asupra celorlalți.

Peste 400 de scurtmetraje din 30 de țări au fost înscrise în competiția de scurtmetraje ficțiune și animație, străine și românești, selecția acestora îi aparține criticului de film Irina-Margareta Nistor, premiile urmând să fie acordate în urma votului publicului.

Fundația Anonimul va acorda și anul acesta premiul Ovidiu Bose Paștină.

Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase