„The Tunnel”, cu Alexandra Maria Lara, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time

The Tunnel, cu Alexandra Maria Lara, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time
Publicat: 10/11/2014, 15:57

„The Tunnel/ Der Tunnel”, o dramă intensă bazată pe povestea adevărată a unui campion la înot care a fugit din Germania de Est, cu Alexandra Maria Lara într-unul dintre rolurile-cheie, va fi proiectat în închiderea Cinepolitica Extra Time, pe 19 noiembrie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu.

Evenimentul Cinepolitica Extra Time are loc între 17 și 19 noiembrie, la cinematograful Elvira Popescu din București, și cuprinde șase filme premiate despre Germania divizată și dezbateri cu istorici, sociologi și politologi, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Timp de 28 de ani, cât timp Zidul Berlinului a separat orașul, zeci de tuneluri au fost săpate pe sub el, în speranța evadării în Vest. Unul dintre cele mai faimoase constituie subiectul filmului „The Tunnel”, de Roland Suso Richter. Este inspirat de povestea adevărată a campionului la înot Hasso Herschel (în film – Harry Melchior, jucat de Heino Ferch), care a reușit să fugă din Germania de Est deghizat și cu un pașaport fals, după câțiva ani de închisoare. Ajuns în partea de vest, încearcă să-și aducă acolo sora (Alexandra Maria Lara), cu tot cu familia ei. În timp ce sapă tunelul sub o fabrică, alături de un prieten, STASI (Ministerul pentru Securitatea Statului, n.r.) începe să le urmărească apropiații.

„Până la finalul care te ține cu sufletul la gură, «Tunelul» are tensiunea celor mai bune filme cu evadări din închisoare”, a scris The New York Times.

Actrița Alexandra Maria Lara a emigrat în Germania de Vest împreună cu părinții, în anii ’80. A devenit cunoscută cu rolurile din filme precum „Ultimele zile ale lui Hitler/ Downfall” (2004), „Control” (2007), „Tinerețe fără tinerețe/ Youth Without Youth” (2007) și „Rush: Rivalitate și adrenalină/ Rush” (2013).

Un documentar multipremiat, „Off Ways/ Elektrokohle (Von wegen)”, de Uli M. Schüppel, poate fi văzut pe 18 noiembrie, de la 21.30. Pe 21 decembrie 1989, membrii formației cult a Germaniei de Vest Einstürzende Neubauten au trecut de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în est. Regizorul i-a însoțit în această călătorie stranie într-o lume atât de apropiată și, totuși, atât de diferită. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2009.

Spectatorii vor putea (re)vedea și unul dintre cele mai îndrăgite și premiate filme despre căderea Zidului, „Good Bye, Lenin!”, în regia lui Wolfgang Becker, despre un tânăr (Daniel Brühl) care face tot posibilul ca mama sa, trezită dintr-o comă prelungită, să nu afle că iubita ei Germanie de Est a dispărut. Filmul va rula pe 19 noiembrie, de la 18.00.

Cinepolitica Extra Time va începe pe 17 noiembrie, la 18.00, cu o reconstituire unică, din arhive private, a împrejurărilor în care un zid a tăiat Berlinul în două – „Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall” – și va continua, de la 21.30, cu poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară, prezentate în multipremiatul „Face the Wall/ Gesicht zur Wand”.

De asemenea, pe 18 noiembrie, de la 18.00, spectatorii vor putea viziona „It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy of a Political Crisis” (2001), care reia contextul împărțirii Europei în două și detaliază viața cotidiană în jurul zidului.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociația Cultură și Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!