TIFF 2015. Cineaști din România și Republica Moldova, selectați la Transilvania Talent Lab și Transilvania Pitch

TIFF 2015. Cineaști din România și Republica Moldova, selectați la Transilvania Talent Lab și Transilvania Pitch
Publicat: 13/05/2015, 15:22

13 realizatori de film din România și Republica Moldova au fost selectați anul acesta în cadrul celor două platforme educaționale de training și networking organizate sub umbrela TIFF Industry: Transilvania Talent Lab (TTL) și Transilvania Pitch Stop (TPS). Cei opt cineaști care vor participa la Transilvania Talent Lab 2015 sunt: Alex Mironescu, Diana Voinea, Norbert Fodor și Simona Constantin – în echipa de regizori/scenariști, și Alexandra-Maria Colța, Andrada Popan-Dorca, Cristina Ungurean și Marta Bănescu – în cea de producători de film. Aceștia vor lua parte la un training de specialitate alături de Sirkka Möller și Martina Bleis.

Între 31 mai și 6 iunie, aceștia vor forma patru grupe de lucru (1 scenarist/regizor + 1 producător) și vor parcurge etapele unui training intensiv, cu scopul de a crea un mod de lucru care să permită interacțiunea directă scenariști/regizori și producători, precum și de a oferi șansa unei experiențe de lucru aplicate, care pornește de la teorie și se finalizează printr-o serie de exerciții și abordări practice.

Pe de altă parte, cele cinci proiecte de lungmetraj selecționate la cea Transilvania Pitch Stop (TPS) 2015 sunt: „Cai la rege” (Raluca Maria Rusu), „Căutatorul de vânt” (Mihai Sofronea), „Charlton Heston” (Andrei Crețulescu), „Soldații” (Ivana Mladenovic) și „1985″ (Bogdan Mureșanu).

Regizorii și producătorii acestor proiecte vor participa la ateliere special concepute pentru ei, formând grupuri de lucru – echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe modalitatea de prezentare a proiectului în cadrul evenimentului public, pitch-ul organizat în data de 6 iunie, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați – Konstantinos Kontovrakis (producător de film) și Christian Routh (script consultant).

TPS 2015 va avea loc în perioada 31 mai – 6 iunie, iar finalul training-ului va fi sesiunea de pitch propriu-zisă, urmată de întâlniri individuale între participanți și posibilii producători interesați de proiectele lor.

Anul acesta, cele cinci proiecte și pitch-urile finale vor fi analizate de un juriu format din Matthieu Darras (Head of Programmes – TorinoFilmLab), Elin Erichsen (Head of Development – Norwegian Film Institute) și Roberto Olla (Executive Director – Eurimages). Juriul va acorda două premii: TPS Development Award – în valoare de 2000 de euro, oferit de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), și CoCo Award – constând în includerea proiectului în cadrul Connecting Cottbus East West Co-production Market, din luna noiembrie.

În urma parteneriatului semnat de la prima ediție cu Festivalul de la Locarno, cele două proiecte câștigătoare vor fi invitate în cadrul Locarno Industry Days, pentru un matchmaking personalizat cu profesioniștii din industrie.

Totodată, anul acesta, pe lângă masterclass-urile deschise publicului larg, TIFF organizează unul dedicat participanților Transilvania Pitch Stop și Transilvania Talent Lab: „Handling Ideas”, susținut de Paul Tyler.

Începând din 2006, Paul Tyler s-a mutat la Copenhaga pentru a-și transforma cei 12 ani de experiență în TV și film la BBC într-un sistem aplicat prin care ajută industria audiovizual să dezvolte concepte și idei noi. Un concept original de a aborda proiectele cinematografice, „Handling Ideas” a ghidat până acum peste 370 de proiecte din peste 15 țări. A sprijinit organizații, companii și instituții precum Danish Film Institute, Swedish Film Institute, Eyeworks TV (Danemarca), The Royal Academy of Arts (Marea Britanie) și trei dintre televiziunile de top din China – Hunan, Zhejiang & Anhui TV.

Transilvania Talent Lab este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, în parteneriat cu Asociația Culturală Control N.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 14-a, se desfășoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană.

Mai multe detalii despre TIFF 2015 sunt disponibile aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului