Timp de gândire / Cum poți să scapi de grijile obsesive, care îți macină sănătatea

Timp de gândire / Cum poți să scapi de grijile obsesive, care îți macină sănătatea
Publicat: 18/02/2020, 10:41
Actualizat: 18/02/2020, 13:50

Multe persoane suferă de o „tulburare de anxietate” fără să știe acest lucru. Cei mai mulți refuză să creadă că au o problemă, chiar dacă li se spune acest lucru. Efectele în viața lor și a celor din jur sunt, însă, adânci.

Grijile nerealiste, fricile și temerile exagerate generează, între altele, probleme de somn, o stare de nervozitate permanentă, modificarea apetitului alimentar, dar și alte simptome la fel de grave, după cum a precizat pentru Gândul psihologul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză.

Frica de coronavirus, de exemplu, este o anxietate. Dacă ai ajuns la punctul în care deja te confrunți cu astfel de probleme, există  câteva idei practice și aplicabile imediat care te vor ajuta enorm să reduci simptomele și să te poți bucura iarăși de viață (vezi 4 tehnici mai jos).

De exemplu, probabil nu știai că un anumit tip de respirație, cel mai frecvent folosit în viața cotidiană, te duce în timp la o stare de tensiune și anxietate excesivă. Schimbarea modului de a respira este o ”rețetă” simplă de a-ți îmbunătăți starea mentală.

Cei mai mulți oameni care suferă de anxietate, într-o formă sau alta, nu știu că suferă de așa ceva, spune Eugen Popa. Sunt mai multe motive pentru asta, potrivit președintelui Asociației Române de Hipnoză:
– Unul ar fi că nu vor sa verifice și să vadă dacă au nevoie de ajutor psihologic sau nu;
– Al doilea este acela că, chiar dacă verifica, refuză să creadă că au o problemă;
– Un alt motiv este acela că problemele de acest tip nu sunt foarte bine documentate sau evidențiate. „Este ușor să îți dai seama că ai o răceală sau te doare stomacul, dar este mai dificil să spui: „sunt anxios”, pentru că oamenii nu stiu ce este aia”.

Deoarece vorbim de o gamă foarte largă de probleme, simptomele pot varia extrem de mult, arată psihologul român.

Cel mai des întâlnite simptome sunt:
– probleme de somn
– iritabilitate crescută
– stare de nervozitate
– ipohondrie
– gânduri obsesive
– reacții exagerate
– temeri și frici exagerate
– modificarea apetitului alimentar (fie nu mai mănâncă suficient, fie mănâncă prea mult)
– scaderea apetitului sexual (libidoului)

Ce este Tulburarea de Anxietate

Tulburarea de Anxietate nu este o „boală” anume, arată psihologul, ci mai degrabă o gamă de probleme psihologico-emoționale cu care oamenii se pot confrunta.

„Dacă ar fi să fac o analogie, este ca și cum ai spune “vehicole cu motor”. Poate fi tractor, tir, motocicleta sau mașină, tot la acea categorie intră. Desigur, am simplificat foarte mult ideea, dar fac asta tocmai pentru a putea fi înțeleasă de cât mai mulți oameni, indiferent de meseria pe care o au. Frica, depresia, anxietatea, toate fac parte din categoria Tulburărilor de Anxietate”, a explicat Eugen Popa pentru Gândul.

Potrivit specialistului, toate aceste tuburări de anxietate pot fi împărțite în două categorii majore: Probleme legate de trecut și Probleme legate de viitor.

„Spre exemplu, fobiile și depresia, țin de trecut, de un eveniment ce s-a întâmplat în trecut pe care noi acum ni-l reamintim sau îl retrăim.
Anxietatea este un fel de viziune a viitorului. Ne imaginam ce s-ar putea întâmpla în viitor”, arată trainerul român.

Practic, orice problemă psihoemotională cu care NU ne-am confruntat în trecut sau de care nu am auzit de la cineva apropiat, intră la categoria anxietate. Frica de Virusul Corona, este o anxietate. Frica de căini, poate fi legată de trecut, dacă în trecutul nostru am fost muscați de un câine, spre exemplu sau daca am simțit o amenințare din partea unui câine.

Prevenția este mult mai simplă decât tratarea

Cel mai adesea, oamenii ajung sa fie foarte prăpăstioși când suferă de tulburarea de anxietate iar acest lucru le afectează atât viața personală, cât și viața celor din jurul lor, prieteni, familie, colegi, societate.

„De aceea, cel mai sănatos lucru pe care îl putem face este să prevenim apariția acestei probleme. Prevenția este mult mai sănătoasă și mai ieftină, financiar, emoțional și psihologic, decât tratarea. Deși pare prea simplu, cel mai bun mod de prevenție este să urmăm regulile simple ale unui stil de viață sănătos. Asta include atât alimentația, cât mai ales mișcarea, exercițiul fizic, sportul”, spune psihologul Eugen Popa.

Patru pași importanți ca să scapi de anxietate

Dacă totuși ai ajuns la punctul în care deja te confrunți cu anxietatea, iată câteva idei practice și aplicabile imediat care te vor ajuta enorm să reduci simptomele și să te poți bucura iarăși de viață.

1) Respiră adânc, abdominal.
Cei mai mulți oameni respiră greșit. Mai concret, respiră doar în partea superioară a plămânilor. Este așa numita respirație claviculară și utilizează doar 25% din capacitatea plămânilor. Acest tip de respirație este unul care ne menține alerți, dar care duce în timp la o stare de tensiune și anxietate excesivă.
De aceea, recomandarea este să repiri „abdominal” – adică să umfli stomacul când inspiri și să “împingi aerul” în jos, în plămâni.

2) Fă sport!
Pe lângă faptul că sportul ne „forțează” să respirăm mai mult și mai bine, ne ajută și la eliminarea toxinelor din organism, precum și în producția de endorfine și oxitocină, care sunt excelente pentru o stare mentală și emoționala optime, arată specialistul român.

3) Ia o pauza de … făcut nimic!
În timpul zilei, fie ca ești la serviciu sau acasă, ia o pauză de la orice, timp în care să nu faci nimic! Mai ales, în care să nu gândești, recomandă specialistul. E important „să nu te gândești la ce ai de facut, la ce ai făcut, la întâlniri, la făcut piața sau mai stiu eu ce. O pauză în care pur si simplu… stai!”.

4) Când începi să îți faci griji gândește-te: „Această grijă pe care o am acum se bazează pe ceva real, concret, fizic? Sau este doar în mintea mea?” Vei vedea că, în 99% dintre cazuri, este doar în mintea ta!

„Și că tot vorbim de gândirea catastrofală și de prezicerea viitorului, 83% dintre grijile pe care ni le facem despre viitor, NU se realizează, nu se materializează niciodată! Adu-ți aminte de asta când mai începi să te îngrijorezi”, este recomandarea lui Eugen Popa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”