VIDEO | Regina Elisabeta a II-a a murit. Cine este succesorul la tron al celui mai longeviv monarh britanic/ Anunțul oficial al familiei regale britanice (LIVE UPDATE)

Publicat: 08/09/2022, 20:35
Actualizat: 09/09/2022, 15:40

Regina Elisabeta a II-a a murit, la vârsta de 96 de ani, după ce s-a aflat sub supravegherea medicilor, de joi, la Castelul Balmoral.

LIVE VIDEO. Britanicii se adună pentru a deplânge moartea Reginei Elisabeta a II-a

SURSA FOTO: Romeo-Mihai Manciu

UPDATE  Regele Charles: Plângem trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite

Plângem trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite, este mesajul făcut public de Familia regală în numele noului rege al Marii Britanii, Charles, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

UPDATE  Liderii lumii reacționează după moartea Reginei Elisabeta a II-a | Zelenski: „Transmitem sincere condoleanțe familiei regale”

Liderii lumii reacționează după moartea reginei Elisabeta a Marii Britanii. Regina a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde s-a retras în ultima perioadă.

UPDATE  Liz Truss, noul premier britanic, reacție la moartea Reginei Elisabeta a Marii Britanii: Un șoc uriaș pentru națiune și pentru lume

Premierul britanic Liz Truss a vorbit joi seara în fața Downing Street despre decesul Reginei Elisabeta a Marii Britanii.

UPDATE  Reacțiile politicienilor români după decesul Reginei Marii Britanii | Iohannis: „Un simbol al loialității” /Ciucă: „România e alături de poporul britanic”/Ciolacu: „A construit punți între națiuni”

Politicienii români reacționează după moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la 96 de ani. Primele reacții au venit din partea lui Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

UPDATE  10 lucruri inedite pe care nu le știai despre Regina Elisabeta a II-a

La doar câteva luni de la Jubileul de Platină, una dintre cele mai cunoscute personalități ale zilelor noastre a încetat din viață. Am făcut o listă cu câteva dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre Majestatea Sa Elisabeta a II-a, pentru a vă face o idee despre omul din spatele uneia dintre cele mai vizibile monarhii din lume.

UPDATE. FOTO – Un curcubeu dublu a apărut deasupra Palatului Buckingham după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Un curcubeu dublu a apărut deasupra Palatului Buckingham, la scurt timp după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Sute de oameni se aflau în centrul Londrei pentru a-i aduce un ultim omagiu și au surprins imaginea impresionantă.

SURSA FOTO: Romeo-Mihai Manciu

UPDATE VIDEO | Operaţiunea London Bridge. Protocolul care va intra în vigoare la decesul Reginei Elisabeta a fost făcut public

Protocolul privind moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost făcut public de Politico, care a intrat în posesia unor documente în care sunt descrise minuțios cele zece zile care vor urma decesului suveranei.

SURSA FOTO: Romeo-Mihai Manciu

UPDATE Anunțul oficial al familiei regale britanice privind moartea Reginei Elisabeta a II-a 

„Regina a murit în pace la Balmoral, astăzi după-amiază. Regele (Charles) și regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”, se arată într-un comunicat al Palatului Buckingham.

Cel mai longeviv monarh al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu o domnie de 70 de ani, s-a stins din viață după ce starea sa de sănătate a devenit fragilă.

„După o evaluare mai amănunțită în această dimineață, medicii reginei sunt îngrijorați cu privire la sănătatea majestății sale, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală”, a transmis Casa Regală britanică, într-un comunicat oficial al Palatului Buckingham, citat de BBC.

Regina Elisabeta a II-a se afla la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde acum două zile a primit-o pe Lizz Truss, după ce a câștigat alegerile pentru conducerea partidului său, devenind astfel al 15-lea premier – respectiv a treia femeie în fruntea guvernului britanic – din timpul domniei sale.

Conform informării de la Palatul Buckingham, regina Elisabeta II-a se simțea confortabil. Potrivit informațiilor publicației britanice, anunțul venea după ce regina s-a retras dintr-o întâlnire, de miercuri, online, a Consiliului Privat, doctorii sfătuind-o să se odihnească, iar această decizie nu poate decât să confirme fragilitatea stării sale de sănătate.

70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926 și a fost încoronată în 2 iunie 1953, după ce a preluat coroana la moartea tatălui său, Regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952.

Majestatea Sa regina Elisabeta a II-a este primul monarh britanic care a supraviețuit să sărbătorească Jubileul de Platină, în iunie, ce marca 70 de ani de domnie, în serviciul poporului din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Cel mai longeviv șef de stat britanic îl are moștenitor la tron pe Charles de Wales, în vârstă de 73 de ani (născut în 14 noiembrie 1948), iar fiul său cel mare, William, al doilea în ordinea succesiunii la coroana britanică, a împlinit 40 de ani (născut pe 21 iunie 1982).

Regina Elisabeta a II-a (sub numele de botez Elizabeth Alexandra Mary) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra. Tatăl ei, ducele Albert de York, a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, în decembrie 1936. Mama sa a fost Lady Elisabeta Bowes-Lion, contesă de Strathmore și Kingborne.

Cele mai importante momente ale suveranei

După ce tatăl său a urcat pe tron, prințesa Elisabeta a devenit moștenitoare a tronului. Odată ce a devenit succesoare la tron, prințesa Elisabeta a început să ia cursuri de istorie, drept și religie, pregătindu-se, astfel, pentru viitorul său rol. De asemenea, a studiat franceza, arta și muzica, a luat lecții de echitație și de înot. La 18 ani, prințesa Elisabeta a fost numită consilier de stat, exercitând, pentru prima dată, îndatoriri de șef de stat, în timpul absenței Regelui, potrivit biografiei oficiale citate de Agerpres.

La 20 noiembrie 1947, prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu prințul Philip Mountbatten, devenit în urma căsătoriei Duce de Edinburgh. Prințul Philip, fiul prințului Andrew al Greciei și stră-strănepot al reginei Victoria, și-a efectuat serviciul militar în Marina Britanică. Cei doi au patru copii: prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului, născut la 14 noiembrie 1948, prințesa Anne, născută în 1950, prințul Andrew, născut în 1960 și prințul Edward, născut în 1964.

Regele George al VI-lea s-a stins din viață la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamată suverană a Marii Britanii, sub numele de Elisabeta a II-a.

Încoronarea oficială a avut loc la catedrala Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, iar ceremonia a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Noua regină și Ducele de Edinburgh s-au mutat la Palatul Buckingham și poartă numele onorific al Casei de Windsor.

Regina și Ducele de Edinburgh au celebrat cea de-a 60-a aniversare de la nuntă în 2007. Căsnicia lor a fost cea mai lungă a unui monarh britanic. Prințul Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a decedat în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a sărbătorit, la 6 februarie 2012, Jubileul de Diamant.

Primii succesori la tronul Marii Britanii sunt: prințul de Wales, Charles (născut în 1948), ducele de Cambridge, prințul William (născut în 1982), prințul George de Cambridge (născut în 2013) și prințul Henry de Wales (născut în 1984).

Elisabeta a II-a este regină a șaisprezece state suverane, din comunitatea cunoscută sub titulatura Commonwealth: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

Politica guvernului britanic se exercită „În numele reginei”, ea având prerogativele de a declara război și a încheia pace. Rolul său în stat se exprimă succint în formula ”Regina guvernează, dar nu domnește”. Majoritatea britanicilor consideră coroana un simbol al stabilității statului. Suverana Marii Britanii era o persoană populară și venerată. Era patroana a peste 600 de organizații de caritate și alte organizații și una dintre cele mai bogate femei din lume.

Ziua Oficială de Naștere a Majestății Sale Regina a fost celebrată oficial pentru prima dată în Regatul Unit în 1748. De atunci, ziua Regelui sau a Reginei a fost stabilită în Imperiul Britanic și mai târziu în Commonwealth potrivit diferitelor proclamații regale emise de suveran, de guvernator sau de parlamentul local. Data exactă a sărbătorii variază de la țară la țară și nu se suprapune cu data de naștere a monarhului, decât din coincidență.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Cum arată apartamentul lui Ion Țiriac, cât 10 terenuri de tenis, cu un pat de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Jennifer Lopez, una dintre cele mai bine plătite cântărețe. „Oglindești ceea ce lumea îți oglindește...
×