• Publicat:
Cultura

TOP „Power 100”: Cine este cea mai influentă persoană din universul artei contemporane

TOP „Power 100”: Cine este cea mai influentă persoană din universul artei contemporane
Nicholas Serota, directorul muzeului Tate Modern din Londra, a fost desemnat cea mai influentă persoană din universul artei contemporane.

Nicholas Serota, directorul muzeului Tate Modern din Londra, a fost desemnat, joi, cea mai influentă persoană din universul artei contemporane, a anunțat revista londoneză ArtReview, citată de  Reuters.

Nicholas Serota s-a aflat în fiecare an în primele 10 poziții ale topului „Power 100” de când acesta a fost lansat de revista ArtReview, în 2002. „Acest muzeu (Tate Modern, n.r.) condensează aproape toate elementele actualei piețe artistice globale”, precizează editorii acestei publicații prestigioase.

„Tate Modern a rămas cel mai vizitat muzeu de artă modernă și contemporană din lume, iar instituția are parteneriate aproape peste tot în lume, la Seul, Sydney, Berlin și Oman”, a adăugat ArtReview.

Inaugurat în 2000, în timpul mandatului lui Nicholas Serota, muzeul Tate Modern a devenit o atracție turistică majoră în capitala Marii Britanii.

Luna trecută, presa internațională a anunțat că expoziția dedicată pictorului Henri Matisse la Tate Modern a atras peste 560.000 de vizitatori, devenind astfel cel mai vizitat show artistic din istoria instituției muzeale.

Printre personalitățile care au ocupat primul loc în topul alcătuit de revista ArtReview în anii trecuți s-au aflat și artiști de renume mondial, precum britanicul Damien Hirst și chinezul Ai Weiwei.

În 2013, Sheikha al-Mayassa al-Thani, sora actualului emir din Qatar, a fost desemnată cea mai influentă persoană din universul artei contemporane, după ce acest stat din Golful Persic a cheltuit circa 1 miliard de dolari – o sumă de 30 de ori mai mare decât investițiile făcute de celebrul MoMA din New York și de 175 de ori mai mare decât cele făcute de Tate Modern din Londra – pentru a-și înzestra cu opere de artă numeroasele muzee pe care le-a inaugurat în ultimii ani.

Inchide