VIDEO | Actorul Adrian Titieni, despre visul de a ajunge le Hollywood: „Mi-am luat gândul. Am rămas în spațiul meu cultural pentru că aici nuanțele, subtilitățile, gluma au altă încărcătură. Treci dincolo de literă”

Publicat: 12/08/2022, 10:19

Adrian Titieni a fost invitatul lui Codin Maticiuc la podcastul „La Mijloc” și a vorbit despre „visul american” pe care îl au actorii români, respectiv de a ajunge la Hollywood. El afirmă că „și-a luat gândul” de la a merge să facă film dincolo de ocean. A ales, în schimb, să rămână „în spațiul meu cultural pentru că aici nuanțele, subtilitățile, gluma au altă încărcătură. Treci dincolo de literă”.

„La un moment dat, am căzut în capcana comună „Ce s-ar fi întâmplat dacă m-aș fi născut în altă parte”. Habar nu am. Sigur că din perspectiva profesiei pe care o facem, Hollywood-ul e o mare tentație și ce ar fi fost dacă ne-am fi născut în America. Închid repede subiectul pentru că mi-am dat seama – nu știu dacă am dreptate – că e irelevant unde ți se întâmplă să te naști, nu e definitoriu, poți să te împlinești oriunde. Mi-am luat gândul de la Hollywood din o evaluare corectă a posibilităților. Nu știu limba. Și dacă plecam la 20 de ani, aceeași problemă as fi avut-o. În al doilea rând, e un spațiu al culturii care e atât de prezent în noi, că nu realizăm conștient cât de puternic este. Liviu Ciulei spunea: „Nu am putut să fac spectacole importante în care să mă exprim până la capăt pentru că nu am făcut high-school-ul cu americanii. Sunt niște repere de trăire, de parcurs, pe care nu le ai, ceva îți lipsește”, a spus actorul, în podcastul lui Codin Maticiuc.

„Cred că cei care se nasc acum se nasc fără granițe mentale. Tinerii de astăzi sunt cetățeni ai mapamondului”

„Cred că cei care se nasc acum se nasc fără granițe mentale. Eu mă opream cu mintea la granițele României – sau treceam, eventual, Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria – pentru că așa eram setați. Asta venea din educație și dintr-o realitate pe care nu o puteam modifica. Tinerii de astăzi sunt cetățeni ai mapamondului. Hollywood-ul este o provocare la fel de posibilă, în măsura în care îți evaluezi cu corectitudine șansele: adică vorbești limba și nu te duci pentru roluri de est-europeni, ai un antrenament pe care îl poți face inclusiv în România.

Depinde și cum ți-e structura interioară: dacă ți-e proprie America și vrei să fii în lumea aceea. Nu cred că e simplu. Ceea ce vedem noi este rezultantă, dar rezultanta ascunde, ca și aisbergul, o parte nevăzută. Dacă ai nervi, determinare, capacitate pentru acea lume.

Eu am rămas în spațiul meu cultural pentru că aici nuanțele, subtilitățile, gluma au altă încărcătură. Treci dincolo de literă. Pricep lucrurile în semnificația lor poli”, a spus Adrian Titieni, la podcastul „La Mijloc”.

Vezi podcastul integral:

Cine este Adrian Titieni

Adrian Titieni este un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce.

În 2012, i s-a acordat Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea personajului Doctorului Crișan din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții”. El a fost Rector UNATC până în martie 2016.

A absolvit, în 1988, cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” – clasa profesorului Mircea Albulescu. În 2003, a absolvit cursurile postuniversitare de Regie și Montaj Film și TV, la aceeași universitate. În perioada 1993-1994, a lucrat la postul național de televiziune, ca realizator în cadrul Departamentului Educație-Știință, iar între 1996-1997, a fost consilier la departamentul de Relații Publice al Președinției României. A fost director al Studioului Cassandra (UNATC) în perioada 1999-2000 și este membru fondator al Fundației Române pentru Educație și Educatori. A fost consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu (17 aug. 2007-19 dec. 2008). Din 1989 a fost șef al catedrei ‘Artei Actorului’ din UNATC, conform Wikipedia.

Este profesor universitar doctor, iar din anul 2012 a fost ales rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București.

Din 2009, inițiază „Sighișoara Film Festival”, pentru a promova producțiile cinematografice românești care au fost premiate la festivalurile internaționale. În fiecare an, festivalul atrage în vestita cetate medievală o mulțime de artiști ai culturii cinematografice românești (actori, regizori, producători), fiind un pol de întâlnire pentru profesioniștii domeniului din țară și străinătate, cât și o platformă interactivă de comunicare între personalitățile implicate și miile de spectatori români sau străini.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers