Diana Parvulescu
12.01.2015
Cultura

„Waiting for August”, de Teodora Ana Mihai, printre cele mai bune documentare din 2014

„Waiting for August”, de Teodora Ana Mihai, printre cele mai bune documentare din 2014
Coproducția Belgia-România "Waiting for August", de Teodora Ana Mihai, a fost inclusă în topul celor mai bune 25 de documentare din 2014.

„Waiting for August”, de Teodora Ana Mihai, o coproducție Belgia/România, se numără printre cele mai bune 25 de documentare din 2014, într-un clasament realizat de prestigioasa revistă cinematografică britanică Sight & Sound.

Topul, care reunește 25 de lungmetraje din întreaga lume, include producții și coproducții din Statele Unite ale Americii, Filipine, Marea Britanie, Franța, Portugalia, Africa de Sud, Germania, Italia, Austria, Olanda, Polonia, Argentina, Indonezia, Norvegia și Danemarca.

„Waiting for August” a ocupat locul al 16-lea, criticii de film afirmând că „debutul regizoarei Teodora Ana Mihai este o uimitoare piesă intimă de observare meșteșugită care nu exagerează în lirism și sfârșește prin a fi emoțională, dar și foarte subtil provocativă, în moduri neașteptate”.

Filmul „Waiting for August” prezintă povestea Georgianei, o tânără în vârstă de 15 ani, care stă cu cei șase frați ai săi într-o locuință socială din Bacău. Mama lor, Liliana, a plecat la muncă în Torino și se va întoarce în vară. În absența mamei, Georgiana devine capul familiei, perioada de adolescență fiind brusc încheiată.

Printre filmele incluse în acest top se află și „20.000 Days on Earth”, de Iain Forsyth și Jane Pollard, despre rockerul Nick Cave, „Maidan”, de Sergei Loznitsa, „Silvered Water, Syria Self-Portrait”, de Ossama Mohammed și Wiam Simav Bedirxan, și versiunea scurtă a documentarului „On the Run Tour: Beyonce and Jay Z”, de Jonas Akerlund.

Teodora Ana Mihai, care s-a născut în 1981, în București, a emigrat în urmă cu 25 de ani din România în Belgia, țara sa de adopție. A studiat arta cinematografiei în Statele Unite ale Americii, la Sarah Lawrence College (New York). La întoarcerea în Belgia a realizat „Waiting for August”, un documentar care a impresionat juriile a numeroase festivaluri din Europa, Australia și America de Nord.

×
Inchide