”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, spectacol cu public: ”Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”

Redactor:
Cristian Lisandru
”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, spectacol cu public: ”Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”
”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, spectacol cu public: ”Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”

Ziua Culturii Naționale 2021 va fi omagiată, în acest an, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, cu participarea publicului și respectarea tuturor regulilor impuse de pandemia de coronavirus.

Teatrul „Poesis” – inaugurat de actorul Emil Boroghină în 2020 – deschide seria manifestărilor din acest an, deocamdată doar cu 30% din capacitatea sălilor, informează Gazeta de Sud.

Pe 15 ianuarie, actorul Emil Boroghină va susține – de la ora 11:00, la sala „Amza Pellea” – spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”, un spectacol apreciat pe care actorul (va împlini în curând 81 de ani) l-a susținut nu numai în România, dar și în Belgia, China, Germania, Italia, Cehia, Canada, Ungaria, Grecia și Statele Unite ale Americii.

”Dacă nu l-am fi avut pe Eminescu, trebuia să ne dăm demisia”

Emil Cioran

Emil Boroghină, recital de excepție în ”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale

Emil Boroghină va recita, în fața publicului, poemele Copii eram noi amândoi…, O, rămâi, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Epistolă către Chibici, Venere şi Madonă, Epigonii, Cugetările Sărmanului Dionis, Din valurile vremii…, Dorinţa, Dormi, Atât de fragedă…, De ce nu-mi vii…, Departe sunt de tine, Peste vârfuri, Dintre sute de catarge, Glossa, Cărţile, Viaţa, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Scrisoarea V, Luceafărul, Odă (în metru antic), Trecut-au anii, Mai am un singur dor și Memento mori.

Potrivit informațiilor transmise de organizatori, intrarea publicului va fi liberă și se va face ”în conformitate cu regulile de interacțiune și comportament recomandate în perioada pandemiei”.

Actorul Emil Boroghină, recital de excepție în ”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale | Foto Institutul Cultural Român

Opera lui Mihai Eminescu, legată, indiscutabil, de tradiția națională, reprezentând, în esență, tot ce s-a scris înainte în limba română

Mihai Eminescu – 15 ianuarie 1850, Botoșani – 15 iunie 1889, București – poet, prozator și jurnalist, a fost un adevărat erudit, cu o cultură filosofică solidă. Opera sa este legată, indiscutabil, de tradiția națională, reprezentând, în esență, tot ce s-a scris înainte în limba română, dar ea poate fi privită și într-un context european, influențele străine dând nuanțe artistice cu totul aparte creației sale. Critica literară îl consideră pe Mihai Eminescu cel mai de seamă poet al literaturii române și, mai mult, ”un reprezentant important al romantismului târziu”. În anul 1948, Mihai Eminescu a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Mihai Eminescu, cel mai de seamă poet al literaturii române

Pe parcursul scurtei sale vieți – doar 39 de ani -, Mihai Eminescu a fost, pe rând, copist în administrația județului Botoșani, sufleur și copist în trupa lui Iorgu Caragiale din București, apoi în trupa lui Matei Pascaly, la Teatrul Național din București, menționează muzeulliteraturiiiasi.ro.

În 1869, este trimis de tatăl său la Viena. În calitate de student extraordinar (întrucât nu a putut atesta susținerea bacalaureatului), va asista la cursuri de drept, economie politică, limbi romanice, anatomie, fiziologie și medicină legală.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Fata consilierului președintelui FRF s-a despărțit de Ilie Dumitrescu! Diferența de ani și-a spus cuvântul:...
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Teroare la Spitalul din Suceava? Zeci de pacienți covid-19 ar fi murit din cauza conducerii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide