”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, spectacol cu public: ”Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”

”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, spectacol cu public: ”Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”
”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, spectacol cu public: ”Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”

Ziua Culturii Naționale 2021 va fi omagiată, în acest an, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, cu participarea publicului și respectarea tuturor regulilor impuse de pandemia de coronavirus.

Teatrul „Poesis” – inaugurat de actorul Emil Boroghină în 2020 – deschide seria manifestărilor din acest an, deocamdată doar cu 30% din capacitatea sălilor, informează Gazeta de Sud.

Pe 15 ianuarie, actorul Emil Boroghină va susține – de la ora 11:00, la sala „Amza Pellea” – spectacolul „Recitindu-l pe Eminescu. La steaua care-a răsărit”, un spectacol apreciat pe care actorul (va împlini în curând 81 de ani) l-a susținut nu numai în România, dar și în Belgia, China, Germania, Italia, Cehia, Canada, Ungaria, Grecia și Statele Unite ale Americii.

”Dacă nu l-am fi avut pe Eminescu, trebuia să ne dăm demisia”

Emil Cioran

Emil Boroghină, recital de excepție în ”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale

Emil Boroghină va recita, în fața publicului, poemele Copii eram noi amândoi…, O, rămâi, Fiind băiet păduri cutreieram, Floare albastră, Epistolă către Chibici, Venere şi Madonă, Epigonii, Cugetările Sărmanului Dionis, Din valurile vremii…, Dorinţa, Dormi, Atât de fragedă…, De ce nu-mi vii…, Departe sunt de tine, Peste vârfuri, Dintre sute de catarge, Glossa, Cărţile, Viaţa, Scrisoarea I, Scrisoarea II, Scrisoarea III, Scrisoarea IV, Scrisoarea V, Luceafărul, Odă (în metru antic), Trecut-au anii, Mai am un singur dor și Memento mori.

Potrivit informațiilor transmise de organizatori, intrarea publicului va fi liberă și se va face ”în conformitate cu regulile de interacțiune și comportament recomandate în perioada pandemiei”.

Actorul Emil Boroghină, recital de excepție în ”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale | Foto Institutul Cultural Român

Opera lui Mihai Eminescu, legată, indiscutabil, de tradiția națională, reprezentând, în esență, tot ce s-a scris înainte în limba română

Mihai Eminescu – 15 ianuarie 1850, Botoșani – 15 iunie 1889, București – poet, prozator și jurnalist, a fost un adevărat erudit, cu o cultură filosofică solidă. Opera sa este legată, indiscutabil, de tradiția națională, reprezentând, în esență, tot ce s-a scris înainte în limba română, dar ea poate fi privită și într-un context european, influențele străine dând nuanțe artistice cu totul aparte creației sale. Critica literară îl consideră pe Mihai Eminescu cel mai de seamă poet al literaturii române și, mai mult, ”un reprezentant important al romantismului târziu”. În anul 1948, Mihai Eminescu a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Mihai Eminescu, cel mai de seamă poet al literaturii române

Pe parcursul scurtei sale vieți – doar 39 de ani -, Mihai Eminescu a fost, pe rând, copist în administrația județului Botoșani, sufleur și copist în trupa lui Iorgu Caragiale din București, apoi în trupa lui Matei Pascaly, la Teatrul Național din București, menționează muzeulliteraturiiiasi.ro.

În 1869, este trimis de tatăl său la Viena. În calitate de student extraordinar (întrucât nu a putut atesta susținerea bacalaureatului), va asista la cursuri de drept, economie politică, limbi romanice, anatomie, fiziologie și medicină legală.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai