Ziua Infanteriei Române | Istoricul Alexandru Cristian: ”Această armă a PLĂTIT cel mai scump și greu preț în lupta pentru făurirea statului român”

Ziua Infanteriei Române | Istoricul Alexandru Cristian: ”Această armă a PLĂTIT cel mai scump și greu preț în lupta pentru făurirea statului român”
Publicat: 27/04/2023, 12:30
Actualizat: 27/04/2023, 15:53

Pe data de 30 aprilie se vor împlini 193 de ani de la apariția infanteriei române moderne, iar istoricul Alexandru Cristian își manifestă speranța că, în scurt timp, va apărea o nouă istorie scrisă a Infanteriei Române.

Ultima istorie a infanteriei române, precizează Alexandru Cristian, a fost editată și coordonată de regretatul general Dan Ghica Radu (1955-2021), șef al Statului Major al Forțelor Terestre, în perioada 17.03.2009 – 16.01.2011, și a apărut în anul 2010, fiind intitulată Infanteria Română -180 de ani.

Data de 30 aprilie și anul 1830 au intrat în istoria armatei române ca data la care a luat naștere infanteria română modernă. În aceea dată s -a hotărât înfiinţarea, în Ţara Românească, a 6 batalioane de pedestrime şi 6 escadroane de cavalerie.

Din aceste structuri s-au constituit ulterior 3 regimente mixte, dislocate la Bucureşti, Ploieşti şi Craiova. În acelaşi an, în Moldova s-a înfiinţat un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie, din care, ulterior, s-a înfiinţat primul regiment mixt, dislocat la laşi”, spune istoricul Alexandru Cristian.

”Bazele moderne ale celor pe care astăzi le numim forţele terestre, au fost constituite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind puternic influenţate de Unirea din 1859, dintre Ţara Românească şi Moldova. Reformele iniţiate de domnitorul Alexandru loan Cuza, inclusiv în domeniul militar, au reconfigurat profund instituţia militară. Astfel, infanteria, arma de bază, a fost organizată în şapte regimente, constituite fiecare din două batalioane a câte patru companii. În același timp au fost dezvoltate și celelalte arme, cavaleria și artileria”

Alexandru Cristian

Războiul de Independență și cele Două Războaie Mondiale au fost cruciale

Generalul de divizie Ioan Emanoil Florescu a avut un rol crucial și fundamental în cadrul procesului de modernizare al oștirii, mai spune istoricul Alexandru Cristian, după unificarea celor două principate.

În cadrul procesului de modernizare a oştirii, după unificarea armatelor principatelor române – consecinţă a unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 -, un rol important l-a avut generalul Ioan Emanoil Florescu (1819 – 1893).

”El s-a afirmat ca principal colaborator al domnitorului Alexandru loan Cuza în reorganizarea Armatei Române. Generalul Radu Rossetti scria despre inovatorul general Ioan Emanoil Florescu că «nu este capitol din alcătuirea noastră militară care să nu poarte la începutul său pecetea lui Florescu».

Războiul de Independență și cele Două Războaie Mondiale au fost cruciale pentru definirea rolului istoric al Infanteriei Române”, punctează istoricul.

”După anul 1989, infanteria română a reprezentat un puternic vector de promovare al armatei române în spațiul euroatlantic”

Această armă a plătit cel mai scump și greu preț în lupta pentru făurirea statului român de astăzi. După anul 1989, infanteria română a reprezentat un puternic vector de promovare al armatei române în spațiul euroatlantic.

Voi aminti aici pe scurt câteva unități care au scris pagini de istorie militară în teatrele de operații din străinătate: Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab – „Scorpionii Roșii”-, Batalionul 812 Infanterie  BISTRIŢA – „Şoimii Carpaţilor”.  , Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” , Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi, : Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Soverth”, ) Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri” Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei ”, Batalionul 30 Manevră „Dragoslavele”, Batalionul 265 Poliție Militară „Tudor Vladimirescu” și alte unități de infanterie. În cadrul acestor unități au lucrat ofițeri, subofițeri, maiștri militari și personal civil care nu trebuie uitat pentru că fiecare a pus la umărul la ceea ce astăzi reprezintă Infanteria Română Modernă”, mai spune istoricul Alexandru Cristian.

”Trebuie să amintim și Centrul de Instruire Manevră “Sfântul Constantin Brâncoveanu” – Făgăraș, centru care a preluat istoricul și tradițiile Școlii de Tragere a Infanteriei înființate la data de 1 aprilie 1906. Deși de-a lungul istoriei cazarma a fost mutată iar învățământul a evoluat trebuie subliniat că misiunea inițială  a Școlii nu s-a schimbat, perfecționare cadrelor militare în arma  infanteriei”

Alexandru Cristian

”Armata română și-a demonstrat vitejia de-a lungul istoriei”

Marele istoric român Nicolae Bălcescu, în studiile sale, militare afirma că armata română a fost prima armată regulată din istoria Europei.

Primele formațiuni regulate pedestre și de cavalerie, completează Alexandru Cristian, au apărut în timpul domnitorului Mircea cel Mare sau cel Bătrân.

”Armata română și-a demonstrat vitejia de-a lungul istoriei. Prețul cel mai scump viața a fost plătit de zeci de generații de ostași români care au luptat pentru făurirea statului român așa cum îl cunoaștem astăzi”, încheie istoricul.


Citește și:

VIDEO | Consilierii locali PSD și PNL, PLÂNGERE PENALĂ împotriva lui Clotilde Armand: ”Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals”

EXCLUSIV | Inculpații din dosarul DNA ”Aeroport Băneasa”, ACHITAȚI de CAB. Avocat: ”12 ani de cercetări, uzură uriașă pentru psihicul inculpaților”

ANALIZĂ | Jurnalistul Maxim Tovkaylo, despre armata privată a GAZPROM: ”Mercenarii, valoroși în viitoarea luptă pentru putere la Kremlin”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, bun de plată după ce a contestat o amendă de la ISC. „A venit ca primar în calitate de blocangiu, vrea să blocheze tot”

EXCLUSIV | Defunctul om de afaceri i-a lăsat o AVERE uriașă, dar fiul se luptă de 20 de ani cu mama vitregă. Paul Banu: ”Sunt dezmoștenit parțial”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului