Economia României va avea o scădere a PIB de 5% la nivelul 2020, din cauza pandemiei

Redactor:
Mihaela Ivancica
Economia României va avea o scădere a PIB de 5% la nivelul 2020, din cauza pandemiei
Economia României va avea o scădere a PIB de 5% la nivelul 2020, din cauza pandemiei / Sursa foto: Pixabay

Economia României va avea o scădere a PIB de 5% la nivelul 2020, din cauza pandemiei, estimează cercetători ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După o scădere-record a PIB în trimestrul al 2-lea și o recuperare lentă în al treilea trimestru, aceștia au constatat că o nouă scădere este prevăzută pentru ultimele trei luni ale anului.

,,După performanța economică puternică din primele două luni ale anului 2020, PIB-ul României a resimțit impactul pandemiei și a stării de urgență instituite de autoritățile românești încă din luna martie, anulând astfel acel start puternic din lunile ianuarie și februarie. În consecință, primul trimestru al anului a adus o stagnare economică (-0,04%, date revizuite) în comparație cu nivelul PIB-ului din ultimul trimestru al anului 2019’’, informează un comunicat UBB

Economia României – scădere a PIB de 5% la nivelul 2020, din cauza pandemiei

Conform datelor Institutului Național de Statistică, trimestrul doi al anului a fost cel mai grav afectat de pandemie, aducând o scădere economică record de 12,2% (date revizuite) față de primul trimestru. Această cifră reprezintă o scădere a PIB-ului trimestrial nemaivăzută în istoria de după revoluție a economiei românești, depășind și recordurile negative trimestriale ale crizei economico-financiare din 2008-2009.

După această scădere-record, modelul DFM al cercetătorilor UBB prevedea o revenire puternică în cel de al treilea trimestru (+8,1%), însă primele estimări statistice oficiale indică faptul că această revenire a fost mult mai moderată. Economia României arată o creștere de „doar” +5,6% în această perioadă față de trimestrul precedent.

În termeni anuali, PIB-ul României a cumulat o scădere de 6,0% față de trimestrul III al anului 2019, ceea ce reprezintă, în același timp, o scădere sub media țărilor UE (-4,3%).

În plus, ponderea agriculturii în PIB-ul trimestrului III este destul de ridicată (peste 9%), iar astfel, o scădere de 20-30% a agriculturii poate conduce la o scădere de 2-3 puncte procentuale a PIB-ului total al economiei.

Pe termen lung, cercetătorii UBB prevăt o revenire completă, până la nivelul perioadei premergătoare crizei, într-un termen de aproximativ doi ani și jumătate.

,,Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva Covid-19 la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de UE”, precizează cercetătorii UBB.

Scădere economică record față de primul trimestru al anului

Evoluția numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, care au trecut și pragul de 10.000 de cazuri în luna noiembrie, arată că România înfruntă în momentul de față un al doilea val al pandemiei, ceea ce va fi resimțit și la nivelul economiei.

Modelul DFM al cercetătorilor UBB-FSEGA arată că ultimul trimestru al anului 2020 va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică. Această scădere va fi însă mult mai moderată față de recordul negativ al trimestrului II, cercetătorii calculând cu o scădere trimestrială de aproximativ 1%. Această previziune este în concordanță cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei afectând toate țările UE, unde majoritatea analiștilor așteaptă o scădere între 2% și 3% (analiză Reuters).

Potrivit sursei citate, această scădere pune o piedică importantă în calea creșterii economiei românești din ultimele luni, și semnalează faptul că revenirea în formă de „V” nu mai este o așteptare realist. Scenariul cel mai probabil este mai aproape de o formă de „W” asimetric, cu o scădere economică mai puțin accentuată în cadrul celui de al doilea val al pandemiei.

Prognoza este realizată de o echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, în cadrul unei proiect de analize pe termen scurt și mediu privind evoluția economiei în context pandemic.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
VIDEO Alexei Navalnîi a fost reţinut de poliţişti la graniţă. Liderii internaţionali cer eliberarea lui...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Alimentul din bucătărie care îți protejează ochii de boli. Românii greșesc grav când îl ignoră
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide