Război pe energie! ANRE și marii jucători din piață, puși la colț de Virgil Popescu. Guvernul Cîțu modifică legea!

Război pe energie! ANRE și marii jucători din piață, puși la colț de Virgil Popescu. Guvernul Cîțu modifică legea!
Sursa FOTO: pixnio.com
Publicat: 06/01/2021, 09:23
Actualizat: 06/01/2021, 18:15

Guvernul Cîțu are în plan să modifice Legea energiei electrice şi a gazelor naturale după data de 15 ianuarie. Anunțul oficial a fost făcut chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că autorităților vor stabili și cum se face liberalizarea pe piața energiei.

Această trecere automată din piaţa reglementată în piaţa serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziţie dominantă pe care furnizorii îl folosesc”, a declarat Popescu.

Ministrul Energiei, atac la marii jucători din piață

Ministrul Energiei a continuat atacul la marii jucători din piață: „Ei au o bază de 6 milioane de clienţi, pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuţiile au luat distribuţiile de energie electrică, nu au luat clienţii. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienţii, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca şi monopol. Ori asta nu poate să rămână aşa! Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienţi pe care îi gestionez cum vreau şi, dacă eu mâine spun că trec în regim concurenţial, îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiţi furnizori cu 15%, cu 20% la alţii şi îi las pe aceşti 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei.

Oricum este foarte puţin, nu se vor muta. Mă refer la decizia ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Nici o lună, nici două, nici trei, nu sunt suficiente. Asta nu este soluţie”, a reacționat Virgil Popescu la Digi24.

Virgil Popescu amenință ANRE

Ministrul Energiei a subliniat că, după data de 15 ianuarie, în Guvern se va acţiona modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru a se stabili clar cum se face această liberalizare. „Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că, după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acţiona şi vom acţiona modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE nu poate s-o facă”, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Ministerul Energiei are o propunere pe care deja a înaintat-o ANRE. Iată despre ce este vorba: „Nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal, care este mai scump. Nu! Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual şi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienţi, ştiu profilul clientului, ştiu cât consumă, au ofertele în concurenţial, care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal”.

ANRE a prelungit termenul până pe 31 martie

Virgil Popescu a adăugat că, pe ordinul actual al ANRE, această opţiune trebuia să se facă până în 31 ianuarie, însă marţi au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleaşi condiţii. „Astăzi au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleaşi condiţii. Noi am spus că după data de 15 ianuarie, deci până în 31 martie vrem să intervenim legislativ. (…) Să le spunem foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toţi clienţii din regim reglementat că prima opţiune a clientului este cel mai mic preţ din portofoliul vostru de oferte: ăsta îl oferiţi!”.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrau actualul contract, riscau să plătească preţuri mai mari cu 13-26%.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
SE SCHIMBĂ harta Europei! Uniunea Europeană SE RUPE în bucăți
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...