VIDEO | Sfaturi care vă pot asigura un echilibru financiar. Consultant economic: „E un calcul atât de simplu și util. Vă va ajuta să rămâneți cu niște bani în buzunar”

Publicat: 27/10/2022, 14:35

Adrian Măniuțiu, consultant economic, a oferit, la Neatza cu Răzvan și Dani, câteva sfaturi practice care vă pot asigura un echilibru financiar, astfel încât la finalul lunii să rămâneți cu bani în buzunar.

„E foarte important ca, pentru a avea mai mulți bani în cont la finalul lunii, să conștientizați care este fluxul de numerar din familia voastră. Vă recomand să acționați la comun și să aveți un buget comun. Treceți-vă toate veniturile pe o coloană și uitați-vă la salarii, la bonusuri sau orice formă de bani, dar care vin cu o ritmicitate. După aceea, ar trebui trase deoparte un fond de urgență (10%) și unul de economii (20%). Astfel, după ce aveți acel total lunar, trebuie să puneți deoparte acești 30%”, a precizat Adrian Măniuțiu.

De asemenea, trebuie să vedem ce se întâmplă cu alimentele, casa (chirie, utilități, internet), igiena, transportul. La final, rămân viciile (alcool, țigări etc).

„Astfel, avem veniturile, ne uităm la cheltuieli și le extragem. Trebuie să decideți unde încadrați viciile, e hotărârea voastră dacă le treceți în dreptul cheltuielilor sau dacă vreți să crească acest total disponibil”, a mai precizat el.

În acest fel veți afla dacă vă puteți împrumuta, dacă puteți să vă cumpărați lucruri noi sau dacă vă permiteți să mergeți într-o vacanță.

„E foarte important să vă consultați partenerul/partenera”

„E un lucru foarte important, care merită făcut. E un calcul atât de simplu și util. Vă va ajuta ca la final de lună să rămâneți cu niște bani în buzunar. Luați decizii în comun. E foarte important să vă consultați partenerul/partenera și să nu uitați de fondul de urgență.”

Consultantul economic spune că, potrivit studiilor, bărbații fac praf bugetul familiei, nu femeile. „Există percepția că femeile cheltuiesc mai mult, dar asta pentru că în cârca lor ajunge tot: să pregătească toate cumpărăturile, să achiziționeze totul pentru copii, să cumpere ce se mai strică prin casă. De fapt, astea sunt lucruri necesare. Bărbații sunt cei care aruncă banii pe prostii.”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase