Evaluarea Națională 2024: Elevii au primit texte din „Cireșarii” și Cella Delavrancea / SUBIECTELE și baremul la proba de Limba și literatura română

Publicat: 25/06/2024, 15:12
Actualizat: 25/06/2024, 16:56

Evaluarea Națională 2024. Marţi, 25 iunie, încep probele scrise din cadrul Evaluării Naționale 2024. Peste 160.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a sunt aşteptaţi să susţină testarea cunoștințelor de limba și literatura română. Următoarea probă, cea la matematică, va avea loc joi, 27 iunie, iar proba la  limba și literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.

UPDATE 15:00Au fost publicate subiectele și baremele la prima probă de la Evaluarea Națională 2024

Ministerul Educației a anunțat pe pagina de Facebook că au fost publicate subiectele și baremele pentru prima probă de la Evaluare Națională 2024 – Limba și Literatura Română.

Fișierele se pot descărca de pe site-ul oficial al ministerului.

Baremul de evaluare și notare pentru proba de limbă și literatură română:

Baremul de evaluare și notare pentru proba de limbă și literatură română pentru școlile și secțiile cu predare în limbă maghiară: 

UPDATE ora 10:00: Elevii au primit texte din „Cireșarii” și Cella Delavrancea

La primul subiect, elevii au avut de lucrat cu două texte literare: un fragment din „Cireșarii” de Constantin Chiriță și un altul intitulat „Portret”, de Cella Delavrancea. Cerințele au fost concepute pentru a testa înțelegerea și interpretarea acestora.

Elevii au trebuit să identifice doi termeni din câmpul lexical al naturii, bazându-se pe textul lui Chiriță. Printre răspunsuri s-au numărat termeni precum „pădure” și „râu”.

Următoarele patru exerciții (2-5) au solicitat elevilor să utilizeze informațiile extrase din cele două texte, demonstrând capacitatea de a face conexiuni și a extrage sensuri.

La exercițiul șase, candidații trebuiau să transcrie două figuri de stil dintr-o secvență dată, evidențiind sensibilitatea lor față de expresivitatea limbajului literar.

Exercițiul șapte a cerut elevilor să prezinte un element comun între cele două texte, o sarcină menită să testeze abilitatea lor de a găsi teme sau motive similare în contexte literare diferite.

La al doilea subiect, elevii au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să realizeze o caracterizare a lui Tic, un personaj central din „Cireșarii”. Această sarcină a cerut elevilor să analizeze personalitatea și comportamentul lui Tic, folosindu-se de indicii din text pentru a construi un portret detaliat.

În partea B a subiectului I, cerințele au inclus aspecte gramaticale și de corectitudine a limbii. Exercițiile 1-4 au cerut elevilor să aleagă formele corecte ale unor cuvinte, punându-le la încercare cunoștințele de morfologie. La exercițiul cinci, elevii au trebuit să găsească trei verbe la moduri diferite dintr-o secvență dată, identificând corect fiecare mod. Exercițiul șase a solicitat formularea unui enunț asertiv cu verbul „a avea” și a unei propoziții negative în care substantivul „expediție” să fie complement expozițional, demonstrând abilitatea de a construi propoziții corecte și semnificative.

În plus, elevii au fost invitați să-și exprime opinia în legătură cu plăcerea de a petrece vacanțele alături de prieteni, bazându-se pe textul lui Delavrancea, și să asocieze „Cireșarii” cu o altă operă literară citită, identificând o valoare comună, oferindu-le astfel ocazia să-și demonstreze capacitatea de analiză critică și conexiune intertextuală.

ȘTIRE INIȚIALĂ

GÂNDUL va prezenta, în cursul zilei de marți, subiectele la română și baremul la Evaluarea Națională 2024, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Ministerul Educației va publica, oficial, subiectele la română si baremul în jurul orei 15.00.

Tot ce trebuie să știe elevii care susțin Evaluarea Națională

Timpul alocat fiecărei probe scrise este de 120 minute. La începutul unei probe scrise, elevii completează colțul din dreapta sus al broșurii cu datele personale.

Peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși pentru a susține Evaluarea Națională, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Potrivit regulilor, școlarii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion. Conform edupedu.ro, subiectele rezolvate pe ciornă nu se iau în considerare. Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșură pentru redactarea răspunsurilor pot solicita pagini suplimentare.

În plus, în cazul în care elevii doresc să corecteze o greșeală, trebuie să taie cu o linie orizontală fiecare rând din pasajul greșit și completează, alături, răspunsul considerat corect.

La expirarea celor două ore acordate pentru redactarea lucrării scrise, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit.

Ce este interzis în sala de examen

Elevilor le este interzis să folosească mijloace de calcul în timpul probelor scrise, cu excepția instrumentelor compensatorii prevăzute pentru candidații cu tulburări specifice de învățare. În plus, pătrunderea candidaților în sala de examen având asupra lor manuale, dicţionare, cărți, notiţe, însemnări, ciorne, rezumate sau telefoane mobile atrage eliminarea din examen.

Calendar Evaluare Națională 2024

  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

CITIȚI ȘI:

Reguli pentru ELEVII care se pregătesc de examenul de Evaluare Națională. Subiectele rezolvate pe ciornă nu se iau în considerare

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Moartea influencerului Andrei Versace, tratată ca fiind suspectă. Ce variante iau în calcul polițiștii
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Barcelona ia o nouă măsură împotriva turismului excesiv. Va fi majorată taxa pentru pasagerii navelor...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Arheologii au dezvăluit povestea unui mamut prins în nisipuri mișcătoare