EXCLUSIV. Mesajul unei profesoare pentru elevii din toată țara care susțin Bacalaureatul : „Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare”

Redactor:
Ina Stoica
EXCLUSIV. Mesajul unei profesoare pentru elevii din toată țara care susțin Bacalaureatul : „Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare”

„Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare. Emoțiile sunt bune, dar nu le modelați sub forma anxietății”,  este mesajul unei profesoare pentru elevii care susțin, luni, examenul de bacalaureat la limba și literatura română.

Maria Melente este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic International de Informatică din București. Profa de română, așa cum e cunoscută pe blogul său, într-un interviu pentru Gândul.ro, le-a oferit elevilor care urmează să susțină examenul maturității câteva sfaturi.

-Cum te-ai adaptat în perioada pandemiei ?

– Orele online au decurs destul de firesc încă din martie, cu o fluctuație a numărului de elevi, dar, în ansamblu, o prezență mulțumitoare. Cea mai mare teamă a mea era faptul că ecranele ne vor limita atât în parcurgerea lină a materiei, cât și în interacțiunea umană – dar sunt un profesor norocos cu elevi interesați și implicați. Cred că elementul-cheie în relația dintre elevi și profesor în această perioadă a fost încrederea. În mod evident, tuturor ne lipsesc lecțiile în sala de clasă, cu toate glumele, discuțiile și privirile piezișe pe care le presupun ele, dar am contrabalansat această lipsă materială cu o intensificare a pregătirilor online. De exemplu, le-am dat copiilor mei șase simulări în ultima lună prin care am reușit să reparcurgem toată materia; prin intermediul unor instrumente online (Google Docs, în special) am reușit să urmăresc în timp real completarea evaluărilor. De asemenea, am plecat de la mentalitatea că nu se pune problema de trișat, având în vedere că scopul nostru nu a fost nicidecum să impresionăm prin note, ci să exersăm, să șlefuim, să îmbunătățim.

Emoțiile elevilor să fie constructive

-Cum ai văzut măsurile luate de autorități ?

-Au fost foarte multe controverse bazate pe măsurile luate de autorități și, personal, mi-au ridicat niște semne de întrebare (și poate și de exclamare…) modalitățile nesigure de comunicare, declarațiile contradictorii, schimbările schimbărilor. Totuși, în final, decizia de a se susține bacalaureatul este cea corectă. S-au tot făcut comparații cu deciziile unor țări vestice care au realizat echivalarea mediei din liceu cu nota de la examen, dar în contextul sistemului nostru educațional, inechitabil așa cum din păcate este el, cred că această echivalare ar fi adâncit unele frustrări și, de ce nu, imposturi – e greu să punem semn de egalitate între aceeași notă de 8 luată în școli din medii diferite. Tot ce este nou în viața noastră socială produce scepticism – și este normal, mai ales în contextul pandemiei. Dar avem deja un exemplu de succes – Evaluarea Națională s-a desfășurat cu măsuri de precauție și fără incidente.

Mesajul profei de română pentru elevi

„Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare. Emoțiile sunt bune, dar nu le modelați sub forma anxietății. Transformați-le în emoții constructive și copleșiți-le voi pe ele, printr-o imagine care vă proiectează dincolo de acest examen important pentru voi. Vedeți-vă cu colegii voștri înainte, plângeți-vă unul altuia de Otilii și de Ștefani, de integrale și de țesuturi, fiți alături unii de ceilalți. De undeva, dincolo de bănci, și noi, profesorii, suntem alături de voi și vă trăim emoțiile”, este mesajul profesoarei pentru elevii care susțin în această perioadă bacalaureatul.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide