EXCLUSIV. Mesajul unei profesoare pentru elevii din toată țara care susțin Bacalaureatul : „Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare”

EXCLUSIV. Mesajul unei profesoare pentru elevii din toată țara care susțin Bacalaureatul : „Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare”
Publicat: 21/06/2020, 17:59
Actualizat: 21/06/2020, 18:06

„Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare. Emoțiile sunt bune, dar nu le modelați sub forma anxietății”,  este mesajul unei profesoare pentru elevii care susțin, luni, examenul de bacalaureat la limba și literatura română.

Maria Melente este profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic International de Informatică din București. Profa de română, așa cum e cunoscută pe blogul său, într-un interviu pentru Gândul.ro, le-a oferit elevilor care urmează să susțină examenul maturității câteva sfaturi.

-Cum te-ai adaptat în perioada pandemiei ?

– Orele online au decurs destul de firesc încă din martie, cu o fluctuație a numărului de elevi, dar, în ansamblu, o prezență mulțumitoare. Cea mai mare teamă a mea era faptul că ecranele ne vor limita atât în parcurgerea lină a materiei, cât și în interacțiunea umană – dar sunt un profesor norocos cu elevi interesați și implicați. Cred că elementul-cheie în relația dintre elevi și profesor în această perioadă a fost încrederea. În mod evident, tuturor ne lipsesc lecțiile în sala de clasă, cu toate glumele, discuțiile și privirile piezișe pe care le presupun ele, dar am contrabalansat această lipsă materială cu o intensificare a pregătirilor online. De exemplu, le-am dat copiilor mei șase simulări în ultima lună prin care am reușit să reparcurgem toată materia; prin intermediul unor instrumente online (Google Docs, în special) am reușit să urmăresc în timp real completarea evaluărilor. De asemenea, am plecat de la mentalitatea că nu se pune problema de trișat, având în vedere că scopul nostru nu a fost nicidecum să impresionăm prin note, ci să exersăm, să șlefuim, să îmbunătățim.

Emoțiile elevilor să fie constructive

-Cum ai văzut măsurile luate de autorități ?

-Au fost foarte multe controverse bazate pe măsurile luate de autorități și, personal, mi-au ridicat niște semne de întrebare (și poate și de exclamare…) modalitățile nesigure de comunicare, declarațiile contradictorii, schimbările schimbărilor. Totuși, în final, decizia de a se susține bacalaureatul este cea corectă. S-au tot făcut comparații cu deciziile unor țări vestice care au realizat echivalarea mediei din liceu cu nota de la examen, dar în contextul sistemului nostru educațional, inechitabil așa cum din păcate este el, cred că această echivalare ar fi adâncit unele frustrări și, de ce nu, imposturi – e greu să punem semn de egalitate între aceeași notă de 8 luată în școli din medii diferite. Tot ce este nou în viața noastră socială produce scepticism – și este normal, mai ales în contextul pandemiei. Dar avem deja un exemplu de succes – Evaluarea Națională s-a desfășurat cu măsuri de precauție și fără incidente.

Mesajul profei de română pentru elevi

„Cine vă spune că nu trebuie să aveți emoții vă minte cu nerușinare. Emoțiile sunt bune, dar nu le modelați sub forma anxietății. Transformați-le în emoții constructive și copleșiți-le voi pe ele, printr-o imagine care vă proiectează dincolo de acest examen important pentru voi. Vedeți-vă cu colegii voștri înainte, plângeți-vă unul altuia de Otilii și de Ștefani, de integrale și de țesuturi, fiți alături unii de ceilalți. De undeva, dincolo de bănci, și noi, profesorii, suntem alături de voi și vă trăim emoțiile”, este mesajul profesoarei pentru elevii care susțin în această perioadă bacalaureatul.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
Un val de praf saharian traversează România! Care au fost cele mai afectate zone
Război în AI. Musk dă în judecată OpenAI, compania din spatele Chat GPT, acuzând-o că...
Cum a reușit un livrator Glovo să stârnească o avalanșă de emoții în rândul românilor?...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Examen auto 2024. Noile reguli dure pentru obținerea permisului
Monica Bîrlădeanu nu mai are răbdare. L-a băgat pe Valeriu Gheorghiță în ședință
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale pierde aer în continuu