Femeie de 45 de ani din Galați, eliminată de la examenul de bacalaureat: „Vorbea pur şi simplu în timpul examenului la pixul-telefon”

Femeie de 45 de ani din Galați, eliminată de la examenul de bacalaureat: „Vorbea pur şi simplu în timpul examenului la pixul-telefon”
Foto: Shutterstock
Publicat: 22/06/2022, 11:22
Actualizat: 22/06/2022, 12:20

O femeie de 45 de ani din Galați a fost eliminată de la examenul de bacalaureat, după ce a încercat să copieze. Ea venise „echipată” cu un pix care avea un SIM telefonic.

Oficialii Inspectoratului școlar că femeia „vorbea pur şi simplu în timpul examenului la pixul-telefon”, fără nicio jenă.

„Era vorba de o doamnă de 45 de ani, absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă. Aceasta a fost prinsă de comisia de supraveghere cu un pix care avea un SIM telefonic. M-am uitat şi eu pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi şi era clar că îl ţinea în dreptul gurii şi al urechii şi încerca să comunice cu cineva din afară.

Vorbea pur şi simplu în timpul examenului la pixul-telefon. Iată că device-urile moderne au ajuns şi mijloace de fraudare a examenelor”, a spus inspectorul general-adjunct Adrian Diacănu, pentru Viața Liberă.

Femeia a fost notată cu nota 1,00. Ea nu va avea dreptul să se prezinte la următoarea sesiune de Bacalaureat, fiind nevoită să aştepte până anul viitor pentru a-şi finaliza studiile liceale.

Calendarul examenelor de bacalaureat, prima sesiune:

  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Candidații care nu sunt mulțumiți de primele rezultatele de la examenele de Bacalaureat 2022 pot depunde contestații pe 27 iunie, între orele 12:00-18:00 la unitatea de învățământ de care aparțin.

Candidații care depun fizic sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că notă acordată că urmare a soluționării contestației poate modifică, după caz, notă inițială, poate să scadă sau să crească.

Cererea pentru contestații trebuie să conțină numele candidatului, CNP-ul, seria și numărul de buletin, școala absolvită, profilul și specializare.

Pentru a promova examenul de Bacalaureat, absolvenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Susținerea probelor de evaluare a competențelor lingivistice și digitale;
  • Susținerea probelor scrise și obținerea notei 5 la fiecare probă;
  • Să obțină cel puțin media 6, la probele scrise;

În cazul în care candidații obțin media generala 5,99, media se va rotunji la 6,00.

Pentru a calcula media finală a examenului de bacalaureat, formula este foarte simplă, aceasta fiind media aritmetică – suma unui număr de variabile împărțit la numărul lor.

În cazul examenului de BAC se susțin trei probe scrise, astfel că vor exista trei note și media de BAC se va calcula în felul următor: (a+b+c)/3.

Prin urmare, dacă un elev a obtinut următoarele note la examenul național de bacalaureat:

Limba Română – 8,5
Matematică – 8
Chimie 9,40

Media la BAC se calculează astfel: (8,5+8+9,40)/3= 8,63.

SAU

Limba Română – 8
Matematică – 9,50
Chimie 9,40

Media se va calcula în felul următor: (8+9,50+9,40)/3=8,96.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult