Medicul Octavian Jurma, anunț terifiant înainte de redeschiderea şcolilor: “Situaţia este de două ori mai gravă decât în septembrie!” Sfaturi de aur pentru părinți

Medicul Octavian Jurma, anunț terifiant înainte de redeschiderea şcolilor: “Situaţia este de două ori mai gravă decât în septembrie!” Sfaturi de aur pentru părinți
Sursă foto: Arhivă personală
Publicat: 07/02/2021, 22:19
Actualizat: 07/02/2021, 22:19

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, cel care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei, susține, cu doar câteva ore înainte de redeschiderea unităților de învățământ, că, în prezent, situația este de două ori mai gravă față de cea din luna septembrie. Totodată, îi sfătuiește pe părinți să țină cont de mai mulți factori, până să decidă dacă își trimit sau nu copiii la școală.

Spre exemplu, medicul Octavian Jurma anunță că dacă adulții din familie sunt vaccinați anti-COVID, atunci copiii pot fi trimiși la cursuri fără nicio problemă. Totodată, dacă a existat un caz de infectare în ultimele 60 de zile, copiii pot merge la școală, dar doar dacă în familie nu există factori majori de risc.

În septembrie am recomandat fără rezerve să vă țineți copiii două săptămâni acasă după începerea școlii dacă vă permiteți. Acum situația este de două ori mai gravă în condițiile unui număr similar de teste, dar în același timp avem sute de mii de români vaccinați și milioane care au trecut deja prin boală. A mai aparut o ‘inovație’ față de septembrie care permite scăderea cazurilor din focare cu scopul de a produce un indicator mai favorabil relaxării.

Cu cât se scad mai mult, cu atât mai falsă este imaginea din județul respectiv. Prin urmare recomandarea este mai nuanțată. Dacă adulții din familia ta sunt vaccinați, atunci poți să îți trimiți copiii la școală fără rețineri. Dacă ați făcut COVID-19 în familie în ultimele 60 de zile, poți să îi trimiți la școală dacă nu ai în familie factori majori de risc”, a declarat Octavian Jurma.

Octavian Jurma: “Riscul epidemiologic în școli este invers proporțional cu vârsta”

În continuare, medicul Octavian Jurma anunță că dacă ar avea un copil în ciclul primar l-ar trimite la școală deoarece riscul este mai mic, însă părinții trebuie să se asigure că acesta are măști de protecție de calitate și că va respecta regulile de distanțare socială și igienă.

Aparent paradoxal, riscul epidemiologic în școli este invers proporțional cu vârsta. Dacă aveți copii în ciclul primar riscul e mai mic, asigurați-vă că au măști de calitate și că știu cum sa le poarte și cum să respecte regulile de distanțare și igienă. Cât de multă încredere puteți avea să vă trimiteți copiii la școală depinde de cât de corect se raportează situația epidemiologică dar, mult mai important, de cât de multă încredere aveți în învățători și profesori. În general, dacă și elevii și profesorii respectă regulile de protecție și prudență, riscul în clasă va fi mai mic decât într-un supermarket sau mall aglomerat la final de săptămână”, a mai precizat medicul.

“Dacă ai îndoieli serioase, cele două săptămâni de prudență sunt recomandate!”

În final, Octavian Jurma îi sfătuiește pe părinții care nu sunt siguri dacă să-și trimită copiii la școală să aștepte cele două săptămâni de prudență, care vor arăta adevărul cu privire la pandemie.

Dacă însa ai indoieli serioase sau circumstanțe personale care măresc riscul, atunci cele două săptămâni de prudență sunt recomandate împreună cu recomandarea pentru vaccinare. În două săptămâni, impactul va fi vizibil sau vom avea confirmarea că ne-am speriat degeaba și cazurile continuă să scadă după deschiderea școlilor”, a mai precizat Octavian Jurma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu