Numărul copiilor înscriși în învățământul primar, puțin afectat de pandemie. Cifrele oficiale, după prima etapă

Redactor:
Madalina Prundea
Numărul copiilor înscriși în învățământul primar, puțin afectat de pandemie. Cifrele oficiale, după prima etapă
Marți începe a doua etapă pentru înscrierea în clasa pregătitoare (FOTO: Pixabay)

Numărul cererilor pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlat 2020-2021 este similar celui de anul trecut, în prima etapă de cuprindere a copiilor în învățământul primar, potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației și Cercetării, marți, când începe a doua etapă a calendarului.

Chiar dacă nu este stabilit încă modul în care va începe anul școlar în toamnă, părinții au depus cereri pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare.

Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie, există trei scenarii ale desfășurării cursurilor din toamnă: în mod clasic, dar cu respectarea strictă a măsurilor, cel hibrid, în care unii copii vor fi în sala de curs, iar ceilalți de acasă, urmând să facă o rotație, iar al treilea, în care copiii să se învețe online, dar numai în cazul în care situația epidemiologică o va impune.

Câte cereri au fost admise la nivel național

Potrivit datelor înregistrate în sistem centralizate de Ministerul Educației, între 4 martie și 7 iulie au fost completate și depuse, la nivel național, 150.503 cereri, dintre care au fost admise 149.307 cereri.

Din totalul de 150.503 cereri completate și depuse, 131.599 de cereri vizează copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, iar 18.904 cereri, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv.

Repartizarea copiilor în această etapă s-a realizat pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse, inclusiv prin aplicația informatică, de părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali și în baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.

Situația cererilor este similară cu cea de anul trecut, când fuseseră completate și depuse, la nivel național, 150.084 de cereri. Dintre acestea, 128.703 cereri (85,8%) vizează copii care împlineau vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019, inclusiv, iar 21.381 de cereri (14,2%), copii care împlineau vârsta de 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv.

Ce urmează în etapa a doua

Confrm calendarului modificat prin ordin de ministru in mai, în a doua etapă, care debutează marți și durează până la 31 iulie se va fi asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive, conform procedurii elaborate de inspectoratul școlar județean/al municipiului București.

Apoi, între 1 – 4 septembrie inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ, dar și „orice alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului”, potrivit MEC.

„În situația transmiterii documentelor pe e-mail, prin poștă, cu confirmare de primire, documentele utilizate pentru înscrierea în clasa pregătitoare vor fi solicitate și în format fizic, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor”, a anuțat Ministerul Educației.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Ce se întâmplă cu SALARIILE din Sănătate şi Educaţie. Gabriela Firea a dat vestea REA
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Raluca Turcan, anunț pentru sute de mii de angajatori. Noua obligație pe care o au
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide