Școlile nu mai sunt închise de pandemie, ci de facturile uriașe la gaze

Școlile nu mai sunt închise de pandemie, ci de facturile uriașe la gaze
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/01/2022, 11:25
Actualizat: 02/02/2022, 19:44

Toate școlile din municipiul Giurgiu au început cursurile online pentru că autoritățile locale spun că nu au bani pentru a furniza încălzire în școli.

Anunțul a fost făcut de către primarul Adrian Anghelescu încă dinaintea sfârșitului de an 2021, când, în conferință de presă, anunța că gazul plătit de municipalitate era suficient până la data de 3 ianuarie, urmând ca de atunci să se caute soluții pentru achiziționarea unei noi cantități de materie primă pentru asigurarea agentului termic.

O primă asemenea soluție, preciza primarul Anghelescu, în conferința de presă din 30 ianuarie, era ca sumele strânse, în primele zile, la Direcția de Taxe și Impozite din sumele ce se plăteau de către contribuabili la bugetul local, să fie direcționate către achiziția de gaz.

”Nu se poate trece peste iarnă decât cu ajutor guvernamental”

„E greu să căutăm acum vinovați, dar trebuie spus că nici fosta administrație publică locală nu știa, atunci când am hotărât prelungirea subvenției de 60%, că prețul gazului va crește de șase ori, ajungând să cheltuim aproximativ 1 miliard 800 de milioane de lei vechi, pe zi! Asta ar însemna 5 milioane de euro în perioada sezonului rece. Este catastrofal pentru primăriile care, ca și Giurgiu, nu au agenți economici importanți, care nu au colectări importante. În concluzie, nu se poate trece peste această iarnă decât cu ajutor guvernamental”, spunea primarul Anghelescu.

Mai mult, acesta declara că sumele primite ca sprijin de la Guvern, în speță de la Ministerul Dezvoltării, s-au situat mult sub nivelul nevoilor municipiului, mai cu seamă în condițiile în care datoriile pe care le are conducerea orașului către diverși furnizori sunt imense, greu de acoperit.

Mi-aș fi dorit să împărtășim alte vremuri…Vom da rațiile cu care deja bună parte din școli, grădinițe, licee s-au obișnuit. Doresc să înțeleagă lumea că aceștia sunt banii comunității giurgiuvene, nu ai lui Anghelescu, nu ai domnului Muscalu… Ne vom întinde cât ne este plapuma și de aceea cerem ajutor și facem tot posibilul să primim acest ajutor. Guvernul României trebuie să înțeleagă că nu se poate altfel… Sunt localități din România care au primit sume importante pe care nu le pot cheltui. Și aici trag un semnal de alarmă și sper ca cineva să țină cont de asta și să ne pună la dispoziție măcar o sumă de 5 miloane de lei, minim necesar pentru lunile următoare”, a încheiat Adrian Anghelescu.

„Tremurăm în case de frig”

Primarul a reamintit că agentul termic era livrat unităților școlare după un program stabil de comun acord cu conducerile acestora, de la 4 dimineața la ora 16.00. Mai mult, atunci când a fost nevoie, pentru sălile de sport unde în timpul weekend-ului s-au derulat competiții sportive, furnizarea agentului termic a fost făcută non-stop.

„Eu n-am crezut că după 32 de ani vom ajunge să vorbim iarăși despre încălzirea populației în apartamente și de faptul că tremurăm în case de frig…” a mai spus primarul Adrian Anghelescu.

De altfel, toate temerile primarului municipiului, exprimate la finalul anului trecut, au devenit realitate, când, din data de 3 până pe 7 ianuarie, elevii din municipiu au reînceput cursurile în sistem on-line.

„Vom vedea ce se întâmplă în continuare, dar avem asigurări din partea conducerii Primăriei Municipiului Giurgiu că se depun eforturi pentru remedierea acestei situații”, preciza, pentru evenimentgr.ro, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului Giurgiu, Georgeta Stănescu.

Cât privește agentul termic furnizat populației, sunt zone din municipiu în care acesta a fost întrerupt, ca urmare a calității neconforme, respectiv temperatura mult prea scăzută din calorifere, iar în alte zone, acesta circulă prin conductele și caloriferele giurgiuvenilor, asigurând un minimum de confort. ”Nu e ca afară”, spunea un locuitor al zonei centrale, văduvite de furnizarea agentului termic la parametrii necesari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice