Un copil din patru a fost ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare

Un copil din patru a fost ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare
Sursă foto: World Vision România/ Ilustrativ
Publicat: 07/02/2022, 12:45

Unu din patru copii a fost amenințat cu bătaia pe rețele de socializare, iar unu din 10 este jignit, zilnic sau de cel puțin două ori pe săptămână, în mediul online. În același timp, dintre copiii care au fost amenințați sau jigniți, 36% nu vorbesc cu niciun adult sau prieten despre problemele prin care trec, arată un sondaj din luna ianuarie al Fundației World Vision România.

Sondajul a fost realizat în contextul Zilei Internaționale a Siguranței de pe Internet de pe 9 februarie. Eșantionul este format din peste 1000 de copii și adolescenți din clasele V-VIII și liceu, atât din mediul rural, cât și din urban.

44% dintre dintre copii văd zilnic sau cel puțin de două ori pe săptămână postări sau comentarii pe rețelele de socializare care îi fac să se simtă mai triști sau nervoși. Dintre aceștia, peste 26% văd zilnic conținut care le produce astfel de stări emoționale negative.

Motivele pentru care copiii se simt mai triști sau nervoși după ce intră pe rețelele de socializare:·

  • 58.7% dintre copii spun că alți utilizatori se iau de ei sau chiar îi jignesc pentru conținutul pe care îl postează;
  • 28.8% dintre copii sunt afectați când văd pe rețelele de socializare alți copii care afișează o viață mai bună decât a lor;
  • 18% dintre copii sunt afectați pentru că primesc mai puține like-uri sau au mai puține vizualizări la conținutul pe care îl distribuie față de cât se așteptau.

Copiii se confruntă la ordinea zilei cu jigniri și umilințe pe rețele de socializare: unu din 10 copii este umilit aproape zilnic pe rețelele de socializare.

Dar pericolul la adresa copiilor nu se oprește la insulte. Unu din patru copii (24.7%) a fost amenințat cu bătaia în mediul online, potrivit sondajului realizat de World Vision România.

Același sondaj arată că 45% dintre copii văd aproape zilnic postări, comentarii sau fotografii cu mesaje agresive pe rețelele de socializare.

„Doar 9% ar vorbi cu profesorii”

În ciuda agresiunii extinse cu care au de-a face copiii în mediul online, 36% nu vorbesc cu niciun adult sau prieten despre agresiunile cu care se confruntă sau la care sunt martori pe Internet. Iar dintre cei care vorbesc despre problemele lor: 44% aleg să le spună părinților, 27.7% prietenilor sau colegilor de clasă. Doar 9% ar vorbi cu profesorii, deși 65% dintre copii spun că profesorii le-au vorbit la clasă despre bullying, jigniri și alte umilințe.

Deși un procent semnificativ dintre profesori le-a vorbit copiilor despre bullying și alte tipuri de agresiuni, aceștia nu au reușit să câștige încrederea elevilor pentru a-și face curaj să vorbească despre violențele la care sunt supuși. Nu este suficient ca pedagog să vorbești la clasă despre conceptele legate de agresiune, trebuie să fii și pregătit pentru a interveni atunci când copilul are nevoie de tine. Totuși, este un semnal bun faptul că aproape jumătate dintre copii pot recunoaște formele de agresiune din online. Misiunea noastră la World Vision România este să îi susținem pe profesori și pe părinți să îi protejeze pe copii și să știe cum să intervină când au nevoie de sprijin, iar datele prinvind siguranța pe internet, ne-au determinat să lansăm un program de webinarii și materiale care pot fi folosite în fiecare zi de profesori și părinți“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Copiii fac provocări (challenge-uri) pe TikTok pentru popularitate și ca să nu fie respinși de prietenii lor

Aproape 14% dintre copiii și adolescenții respondenți fac challeguri pe TikTok. Dintre aceștia, peste jumătate (54%) spun că nu le plac provocările, dar le fac pentru a nu fi respinși de prietenii lor sau pentru a fi acceptați într-un nou grup. Ceilalți fac provocări care sunt în trenduri pentru a le crește popularitatea pe internet și să aibă cât mai multe vizualizări (23%). Tot atâția fac provocări ca să se simtă mai apreciați de colegii și prietenii lor.

Cât timp petrec copiii pe rețelele de socializare

  •  18.2% stau aproape toată ziua, chiar și la școală, pentru că orele îi plictisesc
  • 38.6% stau aproape toată ziua, cu excepția programului de școală
  • 40,2% stau maximum două ore pe zi
  • 3% nu au cont pe nicio rețea de socializare

World Vision România lansează miercuri, 9 februarie, campania #LunaSiguranțeiPeNet prin care va organiza o serie de webinarii gratuite dedicate profesorilor și părinţilor despre cum îi putem proteja pe copii în mediul online. La finalul acestei serii, profesorii vor primi gratuit şi un kit pentru siguranţă pe internet, de folosit la ore.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu și Alexandra...
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei pentru că...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....