Legenda handbalului românesc, Cristian Gațu, a povestit într-un interviu pentru podcastul „Altceva cu Adrian Artene” detalii despre cariera sa de după retragere și despre provocările pe care le-a întâmpinat atunci când a avut oportunitatea de a juca în Italia. Deși în perioada comunistă plecarea în străinătate era o raritate, lui Gațu i s-a oferit această șansă, însă nu fără dificultăți. Urmărește emisiunea integral aici.
După retragerea din activitate, Cristian Gațu a rămas în clubul Steaua, ocupând un post administrativ. Cu toate acestea, la scurt timp a primit o propunere surprinzătoare de a juca handbal în Italia.
„După ce m-am retras, Steaua mi-a oferit un post în club. M-au făcut chiar secretarul clubului. Îmi amintesc că era un colonel, Mocanu, care ocupa funcția. Când a venit să-mi spună că trebuie să plec, i-am zis: ‘Te rog, mai lasă-mă puțin’. Dar m-am uitat la el și lăcrima. M-a impresionat. Mi-a zis: ‘Stai, domnule, cât vrei, nu-i problemă’. Apoi, am primit o propunere din Italia să mă duc să joc acolo.” spune Gațu.
În acea perioadă, pentru ca un sportiv să poată juca în afara țării, era nevoie de permisiunea autorităților. Cristian Gațu a trebuit să ceară sprijinul generalului Coman, care avea o influență semnificativă în lumea sportului.
„Am luat legătura cu generalul Coman. Ținea mult la noi, la handbal cel puțin. Nu lipsea de la meciuri, venea chiar și cu bastonul. M-a chemat la el și m-a întrebat direct: ‘Cristiane, ce vrei să faci?’. I-am explicat că vreau să plec, iar el mi-a spus simplu: ‘Dacă se poate, sănătate și succes’.” povestește fostul campion mondial.
Înainte de a pleca în Italia, Gațu a avut de îndeplinit diverse responsabilități în cadrul clubului Steaua. Povestea lui Cristian Gațu reflectă realitățile dificile ale sportivilor români din perioada comunistă, când orice oportunitate internațională era condiționată de aprobarea autorităților. Cu toate acestea, perseverența și talentul său au reușit să depășească barierele impuse de regim.
„Până să plec, m-au pus să mă ocup și cu paza, și cu altele. Făceam de toate. Era greu, dar am acceptat provocarea. În cele din urmă, mi-au dat undă verde și am reușit să plec” adaugă acesta.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai„ ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.
Citește și: