În Sâmbăta Mare, în biseica Zlătari din Capitală, Adrian Artene a purtat o discuție, în podcastul ALTCEVA, cu părintele Nicolae Dascălu, slujitor cu har al acestei biserici din inima Capitalei și un om al rugăciunii.
Părintele a vorbit, printre altele, despre cum se vindecă fermecătoria și a remarcat că: „a te duce la vrăjitoare înseamnă a comite un păcat împotriva Duhului Sfânt”.
„Păi ar trebui să pornim cumva de la decalog pentru că și vrăjitoria și fermecătoria și toate celelalte abateri dintre acestea de la calea cea dreaptă izvorăsc din idolatrie. Chiar în prima poruncă din decalog auzim așa: Eu sunt domnul dumezeul tău, să nu ai alți dumnezei în afară de mine. Atunci, de fapt, când oamenii aleargă în alte părți pentru a-și rezolva problemele decât la Dumnezeu, atunci ei cad în primul rând în păcatul acesta al idolatriei.
Idolul poate fi un duh rău, deci, poate fi o patimă, idolul poate fi banul, mai ales în lumea noastră de astăzi, unul dintre zeii care este invocate de oameni în viața lor este acesta al banului. Alergatul la vrăjitorie sau căi colaterale, e un fel de a ocoli drumul drept. Cumva te afunzi într-o minciună, într-o eroare. Pe de o parte este și ispita acesta a diavolului, că și el dă impresia că te poate ajuta. Și de multe ori, oamenii spun că, măcar pentru o perioadă. Știm cu toții, și desfrânarea, și corupția, și lăcomia, toate acestea sunt atacuri de la diavol. Când te mai duci și la vrăjitoare, și la descântătoare, atunci ajung într-un păcat pe care noi îl întâlnim în Sfânta Scriptură încă din Vechiul Testament.”
În continuare, părintele dă exemplul lui Saul, care s-a dus la vrăjitoarea din Endor pentru a-i prezice viitorul, fapt ce l-a supărat pe Dumnezeu.
„Saul se duce la vrăjitoarea din Endor, ceea ce supără foarte mult pe Dumnezeu. Pentru că el nu caută să vorbească cu părintele ceresc, deci cu Dumnezeu, ci el vrea să își rezolve problemele, cumva, colateral. Din acest motiv, și Sfinții Părinți au fost foarte aspri, pentru că, a te duce la vrăjitoare înseamnă a comite un păcat împotriva Duhului Sfânt.
Noi întotdeauna fugim de suferință și ca să o evităm, căutăm toate mijloacele. Unele dintre ele corecte, altele mai puțin corecte. Trăim într-o societate de consum în care nu toate produsele sunt autentice.
Sunt oameni care sunt dați în zona duhurilor necurate, dar sunt și șarlatani, care păcălesc oamenii pur și simplu. Când aoemnii își dau seama că au căzut într-o capcană și vin la biserică și se mărturisesc, ei trebuie priviți cu grijă părintească, cu îngăduință, pentru că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.”, a declarat părintele Nicolae Dascălu.
CITEȘTE ȘI: