Părintele Nicolae Dascălu, de la biserica Zlătari, din București, este interlocutorul lui Adrian Artene, într-o ediție specială de Paște a podcastului ALTCEVA.
De la părintele Nicolae Dascălu aflăm, printre altele, povestea Sfântului Ciprian, împreună cu rugăciunea către el: o rugăciune puternică menită să dezlege de farmece, de vrăjitorie și de magie.
„-De altfel, pe site-ul Bisericii, găsim câteva lucruri extrem de interesante. În rugăciunea pe care o rostim către Sfântul Ciprian găsim un pasaj: „apară-ne de vrăjmașii cei văzuți și de cei nevăzuți, de farmece, de blesteme și de vrăji, întărește în sufletele noastre dorul de Dumnezeu și pomeirea neîncetată a Preasfântului, Mântuitorul nostru, Iisus Hristos. Roagă-te, sfinte Ierarhe, Cipriane, ca să ne tămăduim de lenevie, de neștiință, de uitare și de celelalte patimi”.
Sunt mulți care cer ajutor Sfântului pentru a-i dezlega de farmece, de vrăjitorie, de magie, și definiți dumneavoastră acolo pe site, prin cuvintele Părintelui Cleopa, ce înseamnă vrăjitoria. Spunea părintele: „inovcarea puterii demonice în ajutorul oamenilor, în locul lui Dumnezeu, cu scopul împlinirii anumitor dorinți omenești”. Și după învățătura Sfântului Nicodim Aghioritul: vrăjitoria se împarte, citez din Părintele Cleopa, se împarte în mai multe părți, și anume, vrăjitoria propriu-zisă, prin care se înțelege chemarea diavolului, ghicirea, al doilea fel de vrăjitorie, prin care unii oameni spun cele viitoare, prin semnele din palmă, numită chiromanție, și prin alte obiecte, descântarea, spiritismul. Și multe minuni sunt consemnate în această biserică, săvârșite de Sfântul Ciprian.”, a spus Adrian Artene, prilej cu care părintele Nicolae Dascălu a spus, pe larg, povestea Sfântului Ciprian.
-Sfântul Ciprian, dacă ar fi să coborâm cumva în istorie, ne duce mult mai mult de secolul al XVII-lea, pentru că Sfântul Ciprian cel cinstit aici la noi la biserică, a trait undeva în zona de Răsărit, pentru că mai este un Sfânt Ciprian celebru, la Apus, Sfântul Ciprian de Cartagina, cel care a scris mult despre importanța bisercii, că fără biserică nu există Mântuire. El a fost un avocat din Cartagina, a doua cetate, prin anii 200-260, a murit tot ca martir, ca și Sfântul nostru, dar Sfântul Ciprian al nostru este cunoscut mai ales ca fiind originar din Antihota Pisidi, dintr-o provincie din Turcia de astăzi.
https://www.youtube.com/watch?v=m6ID4YKoow4
El a murit ca martir, în 304, împreună cu Fecioara Iustina. În prima parte a vieții lui, el era foarte pasionat, a fost dat de mic ca să studieze științele oculte, a fost și în Egipt, a fost și la templul din Delphi, în Grecia, și în Babilon, ca să studieze astrologia, iar la 30 de ani era doctor în științe oculte.
Cronicile ne spun că avea puteri deosebite, putea să aducă furtună pe pământ, să schimbe destinele oamenilor, dar pentru că a avut o mare problemă cu fecioara Iustina, o persoană cu o credință deosebită, o creștină, care nu a cedat la toate asalturile demonice care au fost chemate de Ciprian asupra ei, atunci Ciprian și-a dat seama că pe lumea asta există ceva mai mult decat toate meșteșugurile lui vrăjitorești și, dintr-o data, a cerut să fie botezat.”, a fost dialogul dintre Adrian Artene și Nicolae Dascălu.
CITEȘTE ȘI: