Într-o ediție mai mult decât specială, difuzată chiar în Sâmbăta Luminată, podcastul „Altceva cu Adrian Artene” a adus-o în fața publicului pe una dintre cele mai iubite figuri ale televiziunii românești: Sanda Țăranu. Printre altele, ea a explicat dacăa fost sau nu disidentă.
„Aduceați liniștea, așa cum aduceați liniștea în fiecare casă a românilor, în fiecare seară. Numai că, aflu din documentare, că singura neliniștită erați dumneavoastră. În momentul în care ați apărut pentru prima dată la televiziune și v-ați îndepărtat de scena care vă aducea atâta fericire (Sanda Țăranu fiind actriță, la bază-n.r.), v-a cuprins un sentiment de panică”, a început acest dialog Adrian Artene.
„E bine spus panică, dar nu chiar atât încât să mă copleșească complet. Dar mi-am dat seama că e ceva în neregulă, dar m-am obișnuit repede. Apropo de faptul că am lipsit atâția ani, pentru că numai cu un certificat medical eu am putut să schimb locul de muncă, pentru că la început la familia era impacientată că vreau să plec din televiziune. Toată lumea din familie, soțul, părinții… «cum să pleci și să-ți lași meseria, după atâția ani, și unde să te duci?». Și am zis că la Uzina «23 August» și au început să râde de mine. «Nu râdeți de mine, că mie nu mi-e teamă de muncă, eu știu ce înseamnă munca și nu mi-e rușine să muncesc și sunt convinsă că voi fi foarte bine primit acolo» (a fost răspunsul său către familie-n.r.). În sfârșit, ducându-mă la spital, medicii au găsit această posibilitate și de a-mi schimba locul de muncă și a rămâne în televiziune într-un serviciu care tot personal artistic pretindea: era regia de montaj. Astfel, am stat aproape 5 ani fără să apar, auzindu-se doar glasul meu. Deci, eu îmi făceam într-un fel meseria, dar nu mă vedeam. Se auzea la Teleenciclopedie, unde făceam și traducerile filmelor documentare care veneau de la BBC și cu textul în față, că am învățat limba engleză cu un curs intensiv de 4 ore/zi”, a spus Sanda Țăranu, la podcastul Altceva cu Adrian Artene.
„Dar nu vă era dor, în această perioadă, de cameră, de a vă privi ascultătorii dincolo?”, a continuat Adrian Artene.
„Nu, pentru că știam că dacă apar… mă îmbolnăvesc din nou!, a răspuns ea.
Simbol al eleganței, rafinamentului și al profesionalismului desăvârșit, Sanda Țăranu a fost invitata episodului care a avut premiera sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 19:00, pe canalul oficial de YouTube „Altceva cu Adrian Artene”.
Timp de 35 de ani, chipul blând și vocea caldă ale Sandei Țăranu au adus liniște în casele românilor. Crainică a Televiziunii Române din 1963 până în 1998, ea a prezentat Telejurnale, spectacole de varietăți, festivaluri și programe speciale ale TVR, devenind un adevărat simbol național. A fost vocea de încredere pentru generații întregi, iar mulți dintre telespectatori mărturisesc că le dispăreau migrenele… doar ascultând-o.
În interviul realizat de Adrian Artene, Sanda Țăranu a povestit cu emoție despre începuturile sale la Studioul de Teatru Casandra, despre cum a renunțat la Facultatea de Chimie pentru a-și urma visul de a deveni actriță și despre cum viața i-a deschis, în mod neașteptat, ușa televiziunii.
Repartizată inițial la Teatrul din Craiova, a refuzat și la doar câteva ore distanță a fost invitată la Radioteleviziunea Română, unde a început o carieră care avea să-i devină misiune.
Cu sinceritate și umor, își amintește de începuturile grele, de emoțiile copleșitoare și problemele tehnice de la primele apariții în direct, când a rostit celebra replică «Sunet, vă rog!», auzită de întreaga țară. Dar și de momentul dureros în care emisiunea sa a fost scoasă din grilă fără vreun anunț în prealabil.
Viața personală a fost la fel de discretă și profundă ca și prezența ei publică. A fost căsătorită timp de 56 de ani cu tenorul Nicolae Țăranu, marea sa iubire, pe care l-a cunoscut la doar 17 ani. «Nu sunt văduvă, sunt soția lui Nicolae Țăranu», spune astăzi, cu lacrimi în ochi, dar cu o lumină interioară care nu s-a stins niciodată.
Această ediție »Altceva cu Adrian Artene» nu este doar o lecție de istorie a televiziunii românești, ci și o lecție de demnitate, har și vocație. Un omagiu adus unei doamne care a știut să își păstreze verticalitatea și eleganța, indiferent de vremuri.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările și ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.