MARIUS TUCĂ SHOW | Marile AMENINȚĂRI la adresa securității lumii. Valentin Stan dezvăluie prevederile Acordurilor de securitate cu Ucraina

Publicat: 20/02/2024, 15:54
Actualizat: 20/02/2024, 16:34

Prof. univ. dr. Valentin Stan, istoric și analist politic a vorbit în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”  despre Conferinţa de Securitate de la Munchen (MSC 2024), dar și despre prevederile Acordurilor de Securitate cu Ucraina, la doar câteva zile de împlinirea a doi ani de când Rusia ataca Ucraina pe 24 februarie 2022.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Cum arată indexul de securitate în țările europene. De unde vine marele pericol?

Profesorul Valentin Stan a devoalat cât de mare este pericolul Rusiei pentru țările Europei, în raport cu alte pericole la adresa securității lumii.

Terorismul radical islamic, migrația, rezultat al schimbărilor climaterice și al războiului se numără, potrivit indexului de securitate, în topul pericolelor de care se tem europenii.

„Am înțeles că Rusia este cel mai mare pericol. Cei de la Munchen au niște servicii specializate, nu de securitate, adică oameni care lucrează un an întreg și produc un fel de raport pe index de securitate. Adică, ce sunt mari amenințări la adresa securității? Cam pe unde este în clasamentul ăsta Rusia în țări importante din Europa, cu războiul din Ucraina în derulare?

Pericolul Rusiei este pe locul șase în Franța și este în scădere. Indexul ăsta are ca cifră maximă 100. Pe primul loc, este terorismul radical islamic, apoi migrația, ca rezultat al schimbărilor climaterice și al războiului. Rusia a căzut pe locul al șaselea.

În Germania, pericolul Rusiei a trecut pe locul al șaptelea, în timp ce pe primul loc a trecut migrația ca urmare a războiului, refugiații. Apoi, terorismul radical islamic și riscurile de securitate. În Italia, pericolul Rusiei este locul 12. Povestea cu Rusia nu mai ține. În America, cu toată propaganda Rusia este pe locul patru și înaintea Rusiei este China”, a explicat istoricul.

Ce reguli noi a pus Germania la adresa Ucrainei în cadrul Acordurilor de Securitate

Valentin Stan a vorbit – așa cum ne-a obișnuit, cu cifrele, documentele și declarațiile pe masă – despre Acordurile de Securitate semnate cu Ucraina de către Germania, Marea Britanie și Franța.

„Români, în acordurile astea de securitate cu Ucraina nu este nimic! Sunt doar niște angajamente de tipul o să vă ajutăm dacă vă atacă din nou rușii. Germanii, cum îi știm meticuloși, au băgat în acord că cer autorizare de la Parlament pentru ajutor economic.

Ajutorul militar oferit de Germania va fi folosit în concordanță cu Carta Națiunilor Unite. Orice ajutor militar se bazează pe niște acorduri specifice prin care să controleze ce fac ucrainenii cu armele primite”, a conchis profesorul Valentin Stan.

Ministrul și șeful Statului Major al Apărării și Ministerul, prezenți la Conferinţa de Securitate de la Munchen

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, Gheorghiţă Vlad, vor participa, de vineri până duminică, la Conferinţa de Securitate de la Munchen (MSC 2024), informează un comunicat al MApN.

Pe parcursul conferinţei, înalţii reprezentanţi ai MApN vor participa la dezbateri pe marginea Raportului conferinţei (Munich Security Report 2024), intitulat „Lose – Lose?”, document care evidenţiază schimbările profunde din mediul de securitate.

Aflată la cea de-a 60-a ediţie, conferinţa este un forum reprezentativ pentru discuţii privind dinamica actuală a securităţii internaţionale şi reuneşte lideri mondiali, personalităţi marcante din cadrul NATO, UE, ONU, alte organizaţii internaţionale, precum şi importanţi factori de decizie la nivel global.

Iniţiată în 1963, MSC a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenţii de cel mai înalt nivel – şefi de stat şi de guvern, miniştri de Externe şi Apărare, personalităţi de prim-rang în domeniul relaţiilor internaţionale şi al afacerilor globale, lideri din lumea de afaceri şi din cercurile academice.

Emisiunea integrală:

CITIȚI ȘI:

MARIUS TUCĂ SHOW | Este George Simion agent rus? Valentin Stan, ANALIZĂ despre controversele momentului: „Vulnerabilizează groaznic țara!”

MARIUS TUCĂ SHOW | De ce a fost INTERZIS Kelemen Hunor în Ucraina? Valentin Stan dezvăluie culisele unui scandal care a pus pe jar diplomația

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!